WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange i 2014.
Foto: Wikimedia Commons / David G Silvers. Cancillería del Ecuador / Stortinget
MENINGER:
Om Julian Assange dør i et amerikansk fengsel, dør også en viktig del av pressefriheten
«Hva tenker Anniken Huitfeldt og regjeringa om følgene for pressefriheten i Norge og Europa? Norge må kreve løslatelse av Assange», skriver Bjørnar Moxnes.
Samme dag som norske myndigheter soler seg i glansen fra utdelingen av Nobels fredspris for modig journalistikk i Oslo, har Norges nærmeste allierte bestemt at WikiLeaks-grunnleger Julian Assange kan utleveres til USA og idømmes 175 års fengsel, som straff for å avsløre USAs krigsforbrytelser.
Det er mange autoritære regimer som forfølger og mishandler egne varslere og journalister, men USA er i dag alene om å bruke sitt eget rettsvesen til å kriminalisere lovlig journalistikk i andre land og forfølge andre lands journalister.
Stillheten fra den norske regjering i denne saken er hykleri på sitt aller verste. Når Norges nærmeste allierte angriper ytringsfriheten, og lager en ny presedens for at stormakter kan få andre lands journalister fengslet for helt lovlig journalistisk virksomhet, må Norge reagere.
Ellers har norske myndigheters påståtte engasjement for ytringsfrihet i andre land null troverdighet.
Så derfor – hva tenker Anniken Huitfeldt og regjeringa om følgene for pressefriheten i Norge og Europa, når USA vil straffeforfølge individer i Europa for publisering og kildebeskyttelse?
Praktisk talt alle internasjonale menneskerettsorganisasjoner og ytringsfrihetsorganisasjoner har fordømt USAs utleveringsbegjæring.
Ifølge FNs spesialrapportør for tortur og FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling har Assange gjennom flere år vært utsatt for psykisk tortur og illegitim frihetsberøvelse. Dessverre er det ingen grunn til å tro at USA vil respektere grunnleggende rettsstatsprinsipper eller menneskerettighetene dersom Assange utleveres.
Wikileaks kilde, soldaten og varsleren Chelsea Manning ble i USA utsatt for det FNs torturekspert kaller «umenneskelig behandling» fra USAs myndigheter. Den nylige avsløringen av at CIA så på muligheter for å drepe Assange, understreker FN-ekspertens advarsel om at Assange risikerer regelrett tortur om han utleveres til USA.
Om Assange dør i et amerikansk fengsel, slik den amerikanske tiltalen legger opp til, dør også en viktig del av pressefriheten, ikke bare i USA, men på globalt nivå.
For aldri før har en stormakt som USA gått utover sine egne grenser for å kneble, mishandle og fengsle borgere fra andre land for journalistisk virksomhet som er helt lovlig i landet hvor de oppholder seg.
Her er vi ved sakens kjerne: Som New York Times har fastslått, er det ikke noen prinsipiell juridisk forskjell på det Assange nå skal straffes for, og det tradisjonelle redaksjonelle medier gjør når de publiserer lekket informasjon som makthavere vil holde skjult. Det gjelder ikke minst de norske avisene, som har publisert akkurat de samme dokumentene som Assange risikerer å straffes med over 175 års fengsel og tortur, for å ha publisert.
Om USA lykkes i å kneble Wikileaks og få Assange utlevert, vil det være et historisk gjennombrudd for autoritære staters mulighet til å gå utover sine egne landegrenser for å rettsforfølge og fengsle andre lands journalister og utgivere.
Nå har Norge en ny regjering. Den har et valg: å stilltiende akseptere at WikiLeaks-grunnleggeren dør i et amerikansk fengsel for å ha publisert sann informasjon om vestlige makthaveres krigsforbrytelser og maktmisbruk, eller å støtte ytringsfriheten og gi klar beskjed om at Assange må settes fri og utleveringen stoppes.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.