Britisk ankedomstol: Julian Assange kan utleveres til USA

En britisk ankedomstol har besluttet at WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange kan utleveres til USA.

Publisert Sist oppdatert

I januar sa en lavere domsinstans nei til utlevering. Begrunnelsen var at det var fare for at Assange kom til å ta sitt eget liv hvis han ble overført til et amerikansk fengsel og stilt for retten der.

Men USA anket avgjørelsen, og fredag besluttet to andre britiske dommere at USAs begjæring skal etterkommes.

USA har utstedt en omfattende tiltale mot Assange etter at WikiLeaks i 2010 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter som avdekket lite flatterende sider ved USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Saken er blitt en viktig symbolsak for ytringsfrihetsforkjempere.

Fakta om Julian Assange

* Julian Assange (50) er født i Townsville i Australia og er australsk statsborger.


* Han har bakgrunn som programmerer og nettaktivist, og i 2006 var han en av grunnleggerne av nettstedet WikiLeaks.


* WikiLeaks har i flere omganger publisert store mengder hemmeligstemplet materiale fra en rekke land, delvis i samarbeid med aviser som The Guardian, New York Times, Le Monde, El Pais, Der Spiegel og også Aftenposten.


* I 2010 publiserte WikiLeaks dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan, samt en video som var filmet fra et amerikansk kamphelikopter i Irak. Den viser hvordan to Reuters- journalister, Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40), blir angrepet og drept av soldatene i helikopteret. Ni andre menn blir drept og to barn alvorlig såret.


* I august samme år besøkte Assange Sverige. I november ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Måneden etter ble han pågrepet i Storbritannia, men løslatt mot kausjon.


* I juni 2012 stadfestet britisk høyesterett at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London.


* 11. april 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, og britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham. Samme dag offentliggjorde USA en tiltale om medvirkning til datainnbrudd.


* Siden har Assange sittet fengslet i høysikkerhetsfengslet Belmarsh utenfor London.


* 1. mai 2019 ble Assange dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.


* 23. mai 2019 offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.


* 19. november 2019 opplyser svensk påtalemyndighet at den henla voldtektssaken mot Assange, som hele tiden har avvist anklagene.


* Mandag 4. januar 2021 avviste dommer Vanessa Baraitser USAs begjæring om utlevering.


* USA har anket avgjørelsen, og ankesaken ble behandlet 10. desember 2021.

Powered by Labrador CMS