Nobels fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege vinker til fakkeltoget på Eidsvolls Plass fra balkongen på Grand Hotel i 2018.Foto: Fredrik Hagen / NTBFredrik Hagen
Håper journalistene stiller på lystog for fredsprisvinnerne: – Nå handler det om verdier vi står for
Fakkeltoget for fredsprisvinnerne er omgjort til et lystog, men Reidun Kjelling Nybø håper pressen likevel stiller opp.
Siden prisvinnerne tilhører pressen, er det også flere presseorganisasjoner som er med og arrangerer fakkeltoget sammen med Norges Fredsråd.
Etter nye restriksjoner denne uken i forbindelse med økt koronasmitte, måtte fakkeltoget endres, og blir heller til et lystog,
– På grunn av fysisk kontakt ved tenning og slukking av fakler, har vi bestemt å heller ha et lystog, forteller assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, til Medier24.
– Glad vi får gjennomføre
Hun forteller at alle oppfordres til å ta med andre lyskilder.
– Som lommelykt på mobiltelefonen, hodelykt eller glowsticks. Og alle må ha med munnbind.
Etter restriksjonene som trådte i kraft natt til torsdag har mange arrangementer blitt avlyst eller gjort digitale.
Dagens pressekonferanse med fredsprisvinnerne blir gjort digital, og åpningen av Pressens Hus som skulle skje av statsminister Jonas Gahr Støre er avlyst.
– Sånn sett er jeg glad vi får lov til å gjennomføre, sier Kjelling Nybø.
Lystoget starter på Jernbanetorget 17.30 på fredag med appeller, før toget går til Eidsvolls plass og vinnere kommer på balkongen av Grand Hotell for å møte toget.
– Tidligere vinnere har beskrevet det synes fra balkongen som det fineste med prisen, så vi håper vi kan gi årets vinnere den samme effekten, sier hun.
Årets appellanter er Dr. Nadezda Azhgikhina, leder av PEN Moscow, Patricia Evangelista, journalist i Rappler og dokumentarfilmskaper, kulturminister Anette Trettebergstuen og Barbara Trionfi, leder for International Press Institute.
Kjelling Nybø forteller at som følge av at toget er omgjort til et lystog, blir det også mulig med plakater.
– Det fikk vi i utgangspunktet ikke på grunn av brannfaren. Så det vil bli markering med plakater også, sier hun.
Både Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og Mediebedriftenes Landsforening er med som arrangører av årets lystog.
Nå håper Kjelling Nybø pressen mobiliserer og stiller opp i toget.
– Det er jo slik at redaktører og journalister vanligvis ikke går så mye i tog, vi skal ikke ta side i saker vi selv dekker. Men nå handler det om verdier vi står for, og jeg håper jeg ser mange redaktører og journalister i toget i morgen, sier Kjelling Nybø og legger til:
– Hvis det også er noen som har lyst til å være frivillige, må de bare si ifra i løpet av torsdagen.