I forrige uke skrev Medier24 at Norsk podkastforening jobber med nye presseetiske retningslinjer for podkast-bransjen.
For selv om mange redaktørstyrte medier har egne podkaster, er det også mange frittstående podkastere i Norge som ikke er underlagt Vær Varsom-plakaten (VVP) og kan klages inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, sier til Medier24 at det er bra og viktig at det diskuteres etikk i podkaster-miljøet.
– Men en god ordning må også komme med en selvregulering. Det er mer forpliktende enn bare etiske råd, så her bør det tas litt lengre. Her kan man tenke seg at vi hadde sett på et samarbeid, sier hun.
– Viktig for publikum med et sted å klage
Hun mener det også kan være vanskelig for publikum å vite hvem som er underlagt presseetikken når man lytter til en podkast.
– De store aktørene som Schibsted, NRK og Amedia er underlagt VVP, selv om det bare er en ny plattform å ha nyheter på, mens mange andre ikke er det. Og for publikum er det viktig å ha et sted å klage, så det ville vært en fordel om langt flere knyttet seg til selvdømmeordningen. Hvis ikke blir ikke de etiske rådene særlig forpliktende, sier hun.
I forrige uke sa lederen av Norsk Podkastforening, Lina Tandberg Martens, til Medier24 at mange av de uavhengige podkasterne i Norge aldri har lagt ordene «samtidig imøtegåelse» i munnen, og at det for mange er noe helt annet enn en måte å produsere nyheter på.
Men det finnes også podkaster som ikke faller under VVP, men som velger å følge den.
Et eksempel på det er medie-podkasten Tut & Mediekjør med Eva Sannum og Svein Tore Bergstuen.
– Det som blir underlig da er at den ikke kan klages inn og vurderes av PFU hvis noen føler at de bryter plakatens regler. Jeg mener at podkaster som den burde vært forpliktet til Vær varsom-plakaten, sier Floberghagen.
– Hvordan kan podkaster forplikte seg til den da?
– Ved å bli en den av en utgiverorganisasjon, som MBL, LLA, Fagpressen og Lokalradioforbundet eller Norsk Redaktørforening.
Få PFU-klager på podkaster
Men selv om det er flere store mediehus i Norge som har egne podkaster, er det kommet få klager til PFU, forteller Flonberghagen.
– Det er svært sjelden det kommer klager på podkaster. Det er vært lite i forhold til andre medier, sier hun.
Det var først i 2020 at PFU vurderte sin første podkast, da E24 sin podkast «E24-podden med Lorentzen&Co» ble klaget inn for å ha brutt VVP punkt 2.6 om å skille mellom reklame og journalistikk.
PFU endte med å mene at podkasten ikke brøt med god presseskikk.
I slutten av 2021 ble VG klaget inn av støttespillerne til Viggo Kristiansen. I klagen vises det blant annet til podkasten «Krimpodden». Saken er ikke kommet opp til behandling i PFU ennå.