Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant

Dagbladet-duoen har ikke hatt byline siden de sa opp: – Fraværende

Er fortsatt ansatt i Dagbladet, men er «fraværende» ifølge nyhetsredaktør. Samtidig stilte Steinar Suvatne som festtaler på Venstres landsmøte. Hadde han spurt sjefen, ville han fått nei. 

Publisert

Kortversjon:

  • Steinar Suvatne, journalist i Dagbladet, opptrådte på Venstres landsmøte mens han fortsatt var ansatt i avisen.
  • Nyhetsredaktør Mads Andersen er kritisk og mener dette kan bryte med retningslinjer om dobbeltroller og interessekonflikter.
  • Både Suvatne og kollega Jørgen Gilbrant er fraværende fra Dagbladet, ifølge nyhetsredaktøren, men starter i Nettavisen 1. mai.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

19. desember i fjor, sa Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne opp jobbene sine i avisen.

5. februar skrev Journalisten at duoen ikke hadde hatt byline på noen saker siden de sa opp. I starten av april er status den samme.

Da de stilte på Breakingkonferansen 5. mars i Bergen, fikk de spørsmål om hvorfor de ikke er synlige i Dagbladets spalter. Da svarte de at de starter i Nettavisen 1. mai. 

– Inntil da er vi ansatt i Dagbladet, sa Suvatne.

– Vi har ikke noe mer å si om det. Vi jobber i Dagbladet fram til 30. april, og så begynner vi i Nettavisen, sa Gilbrant.

Venstre-underholdning

To dager senere startet Venstre sitt landsmøte i Lillestrøm.

Lørdag den helgen sto Suvatne på scenen under festmiddagen, som et underholdningsinnslag. 

Dette var ikke et betalt oppdrag.

Innslaget var en slags roast, og de Medier24 har snakket med omtaler det som morsomt. Det er heller ikke første gang Venstre har hatt pressefolk til slike innslag, og ingen av dem har fått betalt, får Medier24 opplyst.

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Mads A. Andersen, får flere spørsmål fra Medier24 om hva han synes om at en av hans journalister underholdt på landsmøtet til Venstre.

– Det synes jeg ikke noe om. Både i våre interne retningslinjer i Dagbladet og i Vær varsom-plakaten kommer det fram at man skal unngå dobbeltroller, verv og oppdrag som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet. Det at du ringer meg, tyder på at det kan ha blitt utfordret.

– Kan Dagbladet-ansatte være pauseunderholdning hos et politisk parti?

– Det er i hvert fall noe jeg ønsker å ta stilling til før de er det.

– Ble du spurt på forhånd?

– Nei.

– Hva ville du svart hvis du ble spurt?

– Da hadde jeg svart nei.

Vil vite hva Dagbladet-ansatte gjør

Suvatne har flere ganger tidligere vært konferansier og underholder på julebordet til Stortingets Presselosje.

– Hvordan er dette annerledes enn å være konferansier på f.eks. presselosjens julebord?

– Jeg ser ikke noen grunn til å vurdere dette opp mot hverandre. Jeg ønsker å vite hva medarbeidere i Dagbladet gjør, sier Andersen.

Steinar Suvatne er forelagt all kritikken i denne saken. Han svarer på biten om Venstres landsmøte, og sier han synes det var stas å bli spurt om å være festtaler.

– Henvendelsen fra Medier24 er faktisk første gang jeg hører noe som helst fra Mats Andersen om denne saken. Neste gang Mats lurer på noe, så håper jeg at han er oldschool og like godt bare tar kontakt med meg direkte, skriver Suvatne i en sms.

– Ellers registrerer jeg at Medier24 beskriver talen min som «morsom». Dette er helt feil! Talen var veldig, veldig morsom, og det har jeg mange sikre kilder på. Dessverre er alle disse kildene helt utrolig anonyme.

– Fraværende

Andersen bekrefter at både Gilbrant og Suvatne fortsatt er ansatt i avisen.

– De er ansatte i Dagbladet. Per akkurat nå er de fraværende. Jeg har ikke anledning til å gå noe mer innpå det, sier han til Medier24.

Både Gilbrant og Suvatne er forelagt påstandene om dem, men ingen av dem ønsker å kommentere.

Dagbladet fikk forrige uke kritikk for å ikke ha reportere til stede på verken Høyres eller Senterpartiets landsmøter.

Andersen har tidligere uttalt at Dagbladets politiske dekning den siste tiden har vært volatil, og vært rammet av omorganisering og sykdom. 

Under Dagbladets omorganisering og nedbemanning ble flere flyttet fra politisk avdeling. Da var det kun Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant som har jobbet rendyrket som politiske journalister i Dagbladet. De hadde i deler av fjoråret permisjon for å skrive bok. 

I vinter bestemte Dagbladet seg for å slå sammen de som jobber med politikk med Børsen.

– Hvilke konsekvenser får det for politisk avdeling at to av de mest profilerte politiske journalistene er fraværende?

– Vi forsøker så godt det lar seg gjøre å dekke de stoffområdene som er prioritert i Dagbladet. Foreløpig ser det ut som vi klarer det på en tilfredsstillende måte.

Starter i Nettavisen

Gilbrant og Suvatne skal starte som politiske journalister i Nettavisen 1. mai.

– Er det lagt noen føringer for hva de kan skrive om i oppsigelsesperioden?

– Nei, det er det ikke, sier Andersen.

Da Medier24 forrige uke spurte om de journalistene som slutter i politisk avdeling eller Børsen blir erstattet, svarte Andersen at det ennå ikke er avgjort. 

Når journalister bytter til et annet mediehus, får man noen ganger gå før tiden. Andersen sier de ble enige om oppsigelsestiden. 

Powered by Labrador CMS