Redaktør i Akersposten, Fredrik Eckhoff, redaktør i Vårt Oslo, Vegard Velle, ansvarlig redaktør i Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis, Karl Andreas Kjelstrup og ansvarlig redaktør og daglig leder i Nordstrands Blad, Kristin Stoltenberg.

Mediestøtten til Oslo-avisene skal evalueres: – Et å være eller ikke være for oss

Lokalavisene i Oslo er klar på at mediestøtten sikrer fortsatt eksistens for et mediemangfold i hovedstaden. Oslo kommune sier de skal evaluere ordningen til høsten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Forrige uke ble det klart at seks lokalaviser i Oslo får mediestøtte for 2021.

Akers Avis Groruddalen, Akersposten, Nordre Aker Budstikke, Nordstrands blad, Sagene Avis og VårtOslo får alle 495 000 kroner hver i pressestøtte fra Oslo kommune.

Oslo kommunes mediestøtte har vært en 3-årig prøveordning, hvor det er satt av 3 millioner kroner hvert år siden 2019.

Målet med tilskuddsordningen har vært å stimulere til et mangfold av lokale nyhets- og aktualitetsmedier med høy kvalitet og uavhengig journalistikk i Oslo.

Dette er siste året med mediestøtten som pilotprosjekt.

Medier24 har hørt med alle de nevnte avisene om hvordan mediestøtten har vært for dem.

- Et å være eller ikke være

Ansvarlig redaktør i VårtOslo, Vegard Velle, er klar på at ordningen har vært viktig.

– Mediestøtten har vært et «å være eller ikke være» for oss. Vi startet uten et konsern i ryggen, og med et håp om at vi ville klare å overleve. Politikerne har selv etterlyst lokalavisene, og jeg har lobbyet for at de skal sette penger bak viljen, sier Velle til Medier24.

Han forteller at ordningen har bidratt til at VårtOslo har kunne opprette en abonnentløsning.

Nettopp denne abonnentløsningen reddet avisen da annonseinntektene falt under den første fasen av pandemien.

– Vi fikk en sterk økning på grunn av abonnentene, noe som gjorde at vi kom bedre ut i fjor enn i 2019. Abonnentsinntektene fikk vi nettopp på grunn av mediestøtten fra Oslo kommune, sier Velle.

Han mener også at støtten burde økes i neste omgang.

– Jeg mener støtten burde kommet opp på et statlig nivå, og matche det staten gir til tilsvarende lokalaviser.

– Sikrer fortsatt eksistens

Ansvarlig redaktør i Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis, Karl Andreas Kjelstrup, forteller at tilskuddet har sikret at de kunnet oppbemanne og lage mer lokaljournalistikk.

– Både for Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis er antallet saker vi har publisert økt betydelig, og avisene har hatt mulighet til å dekke bydelene enda tettere enn før. Det har igjen hatt påvirkning på lesertallene, skriver Kjelstrup til Medier24.

– Den har skapt muligheter for vekst, og en driftssikkerhet vi ellers ikke ville hatt, spesielt gitt hvordan 2020 utviklet seg, fortsetter han.

På spørsmål om han ønsker at støtten skal fortsetter svarer han ja.

Han viser til at ordningen har fungert etter intensjonen, å sikre et lokalt mediemangfold i Oslo.

– For alle mottakerne, med unntak av én, er det aviser uten store eierselskaper eller konserner i ryggen, og uten økonomiske muskler. Jeg tror ordningen har sikret fortsatt eksistens for flere av disse avisene som dekker Oslos bydeler tettest.

Selv om Avisa Oslo har dukket opp, i tillegg til at Aftenposten har økt dekningen av hovedstaden, mener Kjelstrup at det ikke har styrket dekningen på bydelsnivå.

– Forsvinner lokalavisene som så langt har mottatt støtten, står det trolig ingen og venter på å overta dekningen av de samme, lokale forholdene, sier Kjelstrup.

Økt lesertallene med 80 prosent

Redaktør i Akersposten, Fredrik Eckhoff, forteller at mediestøtten har betydd mye for avisen.

Siden starten i 2016 kjempet de lenge med trang økonomi.

– Den økonomiske støtten har betydd at vi har kunnet tenke litt mer langsiktig og satset bredere redaksjonelt. Vi har blant brukt mer penger på frilansjournalister, og det har igjen ført til et mer variert stoffutvalg i avisen, skriver Eckhoff til Medier24.

Dette har hatt en direkte effekt på lesertallene deres og en positiv effekt for annonsørene som velger å profilere seg gjennom Akersposten, forteller han.

– Etter at støtteordningen trådte i kraft, har vi økt lesertallene rundt 80 prosent, og det hadde vi ikke klart uten de økte ressursene. Vi vet at både vi og våre stadig flere lesere har mye glede av disse ekstra midlene.

Han er klar på at Akersposten ønsker at ordningen skal fortsette.

– Forlenge «åpningstidene»

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Nordstrands Blad, Kristin Stoltenberg, sier at tilskuddet fra Oslo kommune har resultert i en styrking av redaksjonelle ressurser.

– Det er utelukkende brukt til å forlenge «åpningstidene», gjennom å innføre kvelds- og helgevakter, og øke antallet egenproduserte saker. Vi har engasjert vikarer og frilansere gjennom vakter og lengre engasjement, skriver Stoltenberg til Medier24.

Takket være mediestøtten har Nordstrands Blad vært en plattform for en rekke lokal debatter, ifølge Stoltenberg.

Som sine redaktørkollegaer ønsker hun at ordningen skal fortsette.

– Vi opplever en økt interesse for lokaljournalistikk, og midlene er med på å styrke muligheten våre til å gi folk i nærmiljøet enda bedre journalistikk.

Digitale ressurser

Den siste avisen som mottar støtte fra Oslo kommune er Akers Avis Groruddalen. Støtteordningen har gitt dem mulighet til å investere i digitale ressurser.

– Med den støtten som Oslo kommune har kommet med, har vi hatt mulighet for å knytte til oss journalistiske ressurser, og har et spesielt fokus på digitale løsninger. Støtten har også bidratt til at vi har kunnet investere i nytt digitalt utstyr, sier Øystein Kielland fra Akers Avis Groruddalen.

Avisen ønsker at ordningen skal fortsette da den vil være et viktig bidrag til utviklingen av avisen i forskjellige kanaler.

Kielland mener summen er stor nok som den er.

– Den gir oss muligheter for en videreutvikling som i dagens situasjon ville gått noe tregere ellers.

– Skal evaluere ordningen

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV), er klar på at de uavhengige lokalavisene i Oslo er viktige for lokaldemokratiet.

Han viser til at mediestøtten har bidratt til økt mediemangfold blant lokalavisene, noe som var formålet med pilotprosjektet.

Etaten skal nå evaluere pilotprosjektet.

– Vi merker hvor viktig lokalpressen er for å løfte opp saker og gi informasjon videre om pandemien. Nå skal vi evaluerer ordningen, og kommer tilbake til den videre prosessen, sier Gamal til Medier24.

– Kan det være aktuelt å øke summen ytterligere?

– Det er en av tingene vi må se på fremover, svarer Gamal.

Etter at pilotprosjektet kom i gang for to år siden har Avisa Oslo (AO) dukket opp i hovedstaden. Aftenposten har også styrket dekningen av lokalsaker i Oslo det siste året.

– Har AOs og Aftenpostens satsing på Oslo en betydning for dette pilotprosjektet?

– AO og Aftenposten dekker mer hele byen. Disse lokalavisene går enda mer lokalt. Jeg tror det fortsatt er viktig at vi har de mindre lokalavisen som dekker bydeler på størrelse med en mellomstor kommune i resten av landet tettere.

– Når VårtOslo mener mediestøtten er «å være eller ikke være» for dem. Hva tenker dere da?

– Det gir oss en veldig tydelig tilbakemelding om hvor viktig denne mediestøtten er. Jeg tenker dette er viktige tilbakemeldinger for oss å få. Fundamentet til demokratiet er lokaldemokratiet. Hvis lokaldemokratiet skal fungere, så må man ha lokalpressen, svarer Gamal.

Det er forventet at byrådet vil ta stilling til om ordningen skal gjøres permanent eller forlenges når budsjettforslaget for 2022 legges frem i september.

Powered by Labrador CMS