Jon Martin Larsen, høgskulelektor ved journalistikkstudiet til Høyskolen Kristiania.

KOMMENTAR:

Lokalpolitikere som velger bort kontakter med journalister svikter i sitt oppdrag

«At mange av bydelspolitikerne er så lite opptatt av dialog med journalister slår også en skygge over lokaljournalistikken i Oslo.», skriver Jon Martin Larsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Vårens vakreste eventyr er knapt løvet som spretter, men lokalavisverkstedet ved Høyskolen Kristiania. I seks uker jobber studentene på førsteåret i bachelor i journalistikk med journalistikk i sentrumsnære bydeler i Oslo. Sakene blir fortløpende publisert på øvingsavisen Norgesnytt. En helt sentral del av faget er å finne saker i postjournaler, møtedokumenter og i samtaler med lokalpolitikere.

Det er slik også journalistspirene får sitt første møte med sitt samfunnsoppdrag. Være vaktbikkje, granske dekningsområdet sitt med lupe, og bidra med saker som også kan være limet i et lokalmiljø. Det er også mange av studentenes første samtale med en valgt politiker om det hen er opptatt av. Altså, lokalavisfaget er det faget hvor journalistikkstudentene for alvor bryter ut i full blomst.

I slutten av april tok studentene kontakt med minst en politiker fra hvert parti i fem bydeler, i tillegg til noen politikere på rådhuset. Etter to uker hadde 18 studenter hatt en samtale med en bydelspolitiker. I 16 tilfeller hadde samtalen ledet til ideer til saker eller endelige saker. Om samtlige bydelspolitikere i Gamle Oslo, Grünerløkka, St. Hanshaugen, Frogner og Sagene hadde svart på henvendelsen, så hadde studentene skrevet et mangedobbelt antall politiske saker. Slik ble det altså ikke. Noen politikere ignorerte dem totalt. Noen avbrøt telefonsamtalen da de skjønte at det var en journaliststudent som ringte. Noen lovet et intervju uten å følge opp.

Det er ikke vanskelig å konkludere med at lokalpolitikerne i hovedstaden mangler engasjement rundt medier. Slik går politikerne glipp av dialog med journalistikkstudenter som allerede fra førsteåret i studiet blir tilknyttet både lokale og nasjonale medier. Minst fire av dem ble i forrige uke hentet inn til sommervikariater i Dagbladet. Lokalpolitikere som velger bort kontakter med journalister svikter også i sitt oppdrag. De mister også innsikt om hvordan lokalmiljøet er, og de får ikke presentert politikken sin og sine løsninger. Politikere som ikke vil bli intervjuet om politikken sin må være den verste sorten. Slike bør ikke gjenvelges.

At mange av bydelspolitikerne er så lite opptatt av dialog med journalister slår også en skygge over lokaljournalistikken i Oslo. Det er ikke vanskelig å tenke at en av årsakene til at bydelspolitikere velger bort lokaljournalister er at de ikke er vant med at lokaljournalister tar kontakt med dem. Slik svikter også lokaljournalister i sitt oppdrag.

At bydelsmakten trenger journalisters gransking har vi funnet mange eksempler på i lokalavisverkstedet. I fjor førte gravejournalistikken også til et nasjonalt oppslag i Medier24, etter at journaliststudenten Endre Simonsen avslørte at Frogner og to andre bydeler ikke åpnet eller direktesendte sine politiske møter på nett eller i sosiale medier. Uakseptabelt, mente Norsk Presseforbund.

– Det er demokratiet og lokalsamfunnet som taper på dette. Innbyggerne får mindre muligheter til å følge med. Det er uakseptabelt at man ikke tar åpenheten mer seriøst, sa Kristine Foss, jurist i Norsk Presseforbund.

Frogners bydelsdirektør, Odd Rune Andersen, fikk også kraftig kritikk fra blant annet leder for bydelsutvalget i Gamle Oslo, Teodor Nordenstrøm Bruu fra MDG. Gamle Oslo har strømmet bydelsutvalgsmøtene til innbyggerne sine fra starten av koronakrisen.

Og Endre Simonsen fikk senere også denne saken publisert i Medier24, noe som også førte til at han i dag er en del av Medier24 sin redaksjon.

Noen bydelspolitikere har utmerket seg. Flere fra Gamle Oslo bydel, der journalistikkstudentene har gjort bydelsjournalistikk siden lokalverkstedet ble opprettet for over tjue år siden.

En av dem er Stian Amadeus Antonsen, som sitter i bydelsutvalget for SV. Det er også en annen SV-politiker som får ros fra studentene i Sagene bydel. Det er den lokale SV-lederen Sidsel Fjelltun. Hun ser også ut til å være en gjenganger i lokalavisen Sagene Avis. På Frogner har lederen for bydelens miljø- og byutviklingskomité, Adam Tumidajewicz fra MDG stilt opp i flere saker, og fra St. Hanshaugen har Høyre-politiker Vegard Rødseth Tokheim bidratt til saker som også har hatt god spredning i sosiale medier. Disse er også allerede profiler i hovedstadspolitikken, som nå kan glede seg over å ha utviklet en god relasjon til en helt ny generasjon journalister.

Powered by Labrador CMS