Regjeringens avgjørelse om å tilby koronavaksine til alle stortingspolitikere har skapt debatt og generert mye medieomtale den siste uken.
Stortinget selv ønsket ikke å offentliggjøre listen over hvem som takker ja eller nei til vaksinene, men de fleste nasjonale nyhetsredaksjonene har likevel samlet inn og omtalt hvem som har fått - og ikke fått - sin dose denne uken.
Statsminister Erna Solberg sa til NTB onsdag at den voldsomme medieoppmerksomheten har satt politikerne i en vanskelig situasjon.
– Det er frivillig å ta vaksinen. Men det er klart at med et så stort mediefokus, så tror jeg det er krevende for noen, sa hun.
Solberg ønsket ikke å kommentere pressens håndtering av saken, men viste til at flere har gitt uttrykk for at de opplever det som vanskelig.
– Det er ingen tvil om at debatten de siste dagene kan oppleves som ganske krevende for hver enkelt stortingsrepresentant. Men det er viktig å huske at vi er folkevalgte for å ivareta verv og være funksjonsdyktige i disse, sa Solberg til NTB.
Medier24 har tatt en skriftlig spørsmålsrunde til de største mediehusene i landet for å høre hvorfor de har valgt å omtale hvem som får - eller ikke får - sin vaksinedose, og hvilke presseetiske vurderinger de har gjort i forbindelse med omtalen.
– Offentlighetens interesse
Redaksjonssjef i Dagbladet, Jan Thomas Holmlund, skriver til Medier24 at vaksineprioritering har i flere måneder vært et betent spørsmål, som Dagbladet og andre medier har fulgt tett.
Han er klar mediene skal dekke når det kommer endringer i hvem som skal prioriteres.
– Det er i offentlighetens interesse når folkevalgte og enkelte andre utvalgte nøkkelpersoner får tilbud om å gå foran i vaksinekøen. Spørsmålet har også blitt svært omdiskutert og politisk betent blant de involverte, etter at enkelte raskt gikk ut og takket nei. Det er vår jobb å opplyse leserne om dette. Også innad i regjeringen gjøres det forskjellige vurderinger av hver enkelt, skriver Holmlund.
Han understreker at det ikke er personlige forhold rundt enkeltpersoners helse som er i fokus i deres journalistikk. Men han mener det er medienes jobb å legge til rette for en debatt om det prinsipielle ved å la stortingspolitikere gå foran i køen.
- I våre journalistiske vurderinger har vi lagt vekt på at retten til privatliv om egen helse selvsagt også gjelder politikere. Dagbladet har omtalt hvem som har sagt ja eller nei til stortingsvaksinen i de tilfeller hvor representantene åpent forteller om dette, skriver Holmlund og fortsetter:
– Vi skal ha respekt for at noen kan oppleve oppmerksomheten som krevende. Derfor har det sentrale for oss ikke vært å kartlegge hvilket valg hver enkelt politiker tar, men å løfte fram en debatt om det prinsipielle rundt at politikerne flyttes fram i køen.
Dagbladet kontaktet noen politikere for å høre om de vil kommentere saken. De har valgt å ikke fortelle hvem de har kontakt, og hvem som ikke har ønsket å svare.
Han understreker at det er frivillig å svare avisen på dette spørsmålet, og de respekterer dersom noen ikke ønsker å svare.
Holmlund er også klar på at de heller ikke har forsøkt å lage en helhetlig oversikt over hvem som har takket ja, nei eller ikke ønsker å svare.
– Det viktige for oss har vært det prinsipielle rundt prioriteringen, ikke om hver enkelt representant takker ja eller nei til tilbudet.
– Riktig
Programredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, er klar på at de kun har omtalt de politikerne som selv har svart åpent om sitt eget valg.
– Vaksinetildeling til Stortinget er svært omstridt, også blant representantene selv. For mange har dette blitt en diskusjon om å bevare våre demokratiske institusjoner versus likhetsprinsippet.
– I dette dilemmaet mener vi det er interessant å vite hvor den enkelte representant plasserer seg. Dette er ikke et partipolitisk spørsmål, snarere et spørsmål der hver enkelt representant gjør individuelle overveininger, skriver Nakkim og legger til:
– Derfor mener vi det var riktig å rapportere de svarene den enkelte representant kom fram til – så fremt de ønsket å være åpne om sitt eget valg.
– Hvilke presseetiske vurderinger ble gjort?
– NRK har ikke presset noen representant til å svare på om vedkommende vil ta vaksinen eller ikke, men har spurt om de ønsker å meddele sitt svar. Våre folkevalgte er opplyste, medievante personer som vet at de ikke må svare på våre spørsmål, sier Nakkim og fortsetter:
– Vi har ikke filmet eller intervjuet representanter som ikke har sagt ja til å stille opp til intervju om sitt eget valg, og ved vaksineringsstedet tok vi alltid kontakt med representanten for å få aksept før kameraet ble hevet.
– Stor offentlig interesse
Nyhetsredaktør i Avisa Oslo, Hanne Taalesen, skriver at de tok kontakt med samtlige representanter innvalgt fra Oslo om de vil takke ja til tilbudet om å bli vaksinert, som følge av at de blir prioritert i vaksinekøen.
16 av 19 representanter fra Oslo svarte på henvendelsen og informasjonen ble brukt i saken.
– Dette er en sak av stor offentlig interesse, og det er helt klart at dette er interessant journalistisk. Politikerne sitter har et stort ansvar, og selv om det kan være ubehagelig for noen, forventer jeg åpenhet rundt denne saken, skriver Taalesen til Medier24.
Aftenpostens nyhetsredaktør, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, forteller at de i stor grad ikke har dekket saken selv.
– Aftenposten har i hovedsak brukt NTB på den løpende dekningen av hvilke stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer som har takket nei til vaksiner. Den politiske diskusjonen ble utløst av Regjeringens beslutning om å sette av vaksiner til nøkkelpersonell, inkludert regjering og Stortinget, sier Strøm-Gundersen til Medier24.
Og legger til:
– Debatten om enkeltrepresentantenes valg ble utløst av at politikerne selv søkte offentlighet. Det er naturlig at mediene fulgte opp og stilte spørsmålet også til andre representanter og regjeringsmedlemmer.
– Grundige diskusjoner
NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim forteller at også de kun har omtalt de politikerne som selv har svart på henvendelsene.
– Vi har hatt grundige diskusjoner om dette internt. Vår linje har vært at vi dekker saken, men at vi har lagt til grunn at det er frivillig også for politikerne å svare på spørsmål om egen helse, skriver Sørheim.
– Vi har derfor ikke gått ut med opplysninger om andre enn dem som har medvirket til saken gjennom å besvare vår forespørsel om intervju. Dette var for eksempel en aktuell problemstilling da vi dekket selve vaksinasjonen på onsdag, fortsetter hun.