Fredag ble den årlige Medieundersøkelsen sluppet, som blant annet viser at et flertall av norske journalister fortsatt stemmer på venstresiden politisk.
Hele 66 prosent av norske journalister stemmer på partiene, Ap, SV, MDG og Rødt.
Høyre får 12,9 prosent, Venstre har 4,8 prosent - mens Frp og KrF kun får 1,9 prosent hver.
Blant redaktørene er det også flest på venstresiden med 33 prosent, men der er fordelingen betydelig jevnere. Hos redaktørene er for øvrig oppslutningen om Frp på 0 prosent.
Medier24 har tatt en sjekkerunde til alle de politiske partiene med plass på Stortinget, for å høre hva de tenker om funnene.
Høyre: – Overraskende venstreradikalt
Pressesjef i Høyres stortingsgruppe, Cato Husabø Fossen, er overrasket over tallene.
– Det første som slår meg er at det er overraskende venstreradikalt. Rødt, SV og MDG ville nesten hatt rent flertall. Dette bør kanskje være et tankekors for de som driver med utdanning og rekruttering av journalister. Hvorfor er man så i utakt med befolkningen generelt, sier han til Medier24.
– Spørsmålet blir jo om det er et problem. Det er vel et mål at journalistikken i stor grad skal speile og ta opp saker som er viktige for befolkningen. Det er litt vanskelig å se for seg at politisk ståsted ikke påvirker hvilke saker og temaer man skriver om. Så jeg håper kanskje tallene fører til litt refleksjon.
Han legger til at hos politiske journalister er tallene litt jevnere.
– De som er medlemmer av Stortingets presselosje, har normalt scoret litt mer borgerlig på slike undersøkelser. Men noen av oss har jo forlatt bransjen, så vi kan vel bare takke oss selv, sier han.
Hos redaktørene sanker Høyre flere stemmer, med 24,9 prosent.
– De ligger tettere opp mot befolkningen forøvrig. Og så er det jo veldig hyggelig for Venstre med en ekstremt god måling, sier Husabø Fossen.
SV: – Vil skryte av norske journalister
SV får 17,3 prosent oppslutning hos journalistene og 11,6 prosent hos redaktørene.
– Jeg opplever at journalister skiller mellom sitt politiske syn, og stiller mange kritiske spørsmål til partiene på venstresiden, og det lever vi godt med, skriver mediepolitisk talsperson i SV, Freddy Andrè Øvstegård, i en epost til Medier24.
– Norge scorer best i verden på pressefrihetsindeksen, og har et veldig stort mediemangfolk i forhold til størrelsen vår som språkområde. Vi har både konservative og liberale, venstreorienterte og høyreorienterte aviser. Så vil jeg skryte av norske journalister og mediehus, de får frem bredde og balanse på en god måte, sier Øvstegård.
AP: – Ingen preg av rødgrønn slagside
Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Jarle Roheim Håkonsen, mener tallene ikke er så avgjørende.
– Det som er avgjørende er hvordan de politiske journalistene stemmer. Det er ikke så relevant hva sportsjournalister og kulturjournalister vil stemme. Jeg vil tro at flere kulturjournalister stemmer rødgrønt, men det er ikke like relevant, sier Roheim Håkonsen til Medier24.
Han påpeker at tall fra undersøkelser om politiske journalister og deres tilhørighet, ser annerledes ut.
– I tillegg har koronaen gitt oss en unntakstilstand i journalistikken, og vi ser at det på ingen måte har båret preg av rødgrønn slagside det siste året, snarere tvert imot. Det er har vært mye klar tale ut, sier han og legger til:
– Hvis det er rødgrønt overtall hos journalistene, synes ikke det på journalistikken.
MDG: – Kanonbra
Miljøpartiet De Grønne får god oppslutning blant journalistene, med 15,1 prosent. Kun Arbeiderpartiet og SV gjør det bedre.
Det er MDGs fungerende partileder Arild Hermstad glad for.
– Det er kanonbra at så mange journalister og redaktører vil stemme på oss, skriver han i en e-post til Medier24.
Han synes imidlertid ikke funnene er oppsiktsvekkende.
– Jeg er egentlig ikke veldig overrasket. Journalister har høy utdanning og er svært oppdatert på samfunnsspørsmål. Da er det ikke så rart at de vil stemme på det mest forskningsbaserte partiet, og som vil gjøre det som skal til for å løse klima- og naturkrisen, skriver Hermstad.
– Det er også godt å se at denne målingen gir oss 6 prosent oppslutning. Nå legger vi alle kluter til for å få til et historisk gjennombrudd i valget til høsten, legger han til.
Medier24 har også vært i kontakt med Rødt, som ikke ønsker å kommentere undersøkelsen.
Kommunikasjonsansvarlig Iver Aastebøl mener også målingen er noe uinteressant.
– Skal man ha en meningsfull diskusjon om journalister personlige partivalg og betydningen det måtte ha for dekningen av politikk, må man måle de journalistene som faktisk dekker politikk, skriver han til Medier24.
Venstre: – Liberale folk
Venstre får også god oppslutning i undersøkelsen. 4,8 prosent av journalistene og 14 prosent av redaktørene ville stemt Venstre hvis det var valg i morgen.
Pressesjef i Venstre, Thomas Tangen, sier til Medier24 at det er hyggelige tall.
– Det er fint at Venstre er representert hos journalister og redaktører. Og vi håper alle journalistene gir alle en fair behandling uansett hva de stemmer. Journalistene har en viktigere rolle enn noensinne med den mediehverdagen vi har nå, ikke bare i Norge men i Verden, sier han og legger til:
– Jeg tror journalister legger vekk partiet når de gjør en jobb. Og vi heier på alle journalister, sier han.
Stortingsrepresentant for Venstre og tidligere journalist, Carl-Erik Grimstad, er ikke overrasket over tallene.
– Journalister er ofte liberale folk. Og de vil tiltrekkes av et parti som har en liberal grunnholdning, sier han til Medier24.
Han tror den høye oppslutningen hos redaktørene har å gjøre med partiets mediepolitikk.
– Det er noe de føler tett på på en helt annen måte. Og vi er et parti som har ivaretatt norsk journalistikk i mange år, både økonomisk og etisk. Det er bare å nevne nullmomsen, som var Venstres verk. Og både Trine Skei Grande og nå Abid Raja har vært en god støtte for norsk journalistikk, sier Grimstad og legger til:
– Venstre har vært et konsekvent åpenhetsparti, og alltid hatt et godt forhold til medieorganisasjonene. Venstres mediepolitikk skiller seg ikke så veldig fra politikken til NJ og NR, sier han.
Han er heller ikke overrasket over de høye tallene for venstresiden i undersøkelsen.
– Jeg tror tallene faktisk har vært høyere tidligere. Jeg har vært i bransjen og kjenner meg igjen i det. Men det skal sies, selv om man oppgir at man tilhører et parti på venstresiden, har jeg svært få eksempler på at jeg blir dårlig behandlet av journalister på grunn av hvilket parti jeg tilhører, sier han.
Senterpartiet: – Skuffende
Senterpartiets mediepolitiske talsperson, Aslaug Sem-Jacobsen, er ikke fornøyd med at ti prosent av de spurte journalistene, ville stemt på partiet.
– Jeg synes det er skuffende, men ikke overraskende. Det har vært enda færre som har vurdert og satt seg inn i den gode politikken vår tidligere, så det positive er at flere har gjort det nå, at de ser verdien i det, og at Senterpartiet har blitt sterkere, sier Sem-Jacobsen til Medier24.
– Så hvis man ikke stemmer Senterpartiet er det kun fordi man ikke har satt seg godt nok inn i politikken deres?
– Det mener jo jeg, selvfølgelig. Jeg tror også forklaringen er at mange journalister or i byene, og kanskje ikke tenker like mye på de utfordringene som Senterpartiet setter fremst i rekken. Det er ikke sikkert at vår politikk er like relevant for den gjengse urbane journalist.
– Opplever du at at journalisters politiske overbevisning skinner gjennom i din kontakt med dem?
– Det synes jeg ikke at jeg kan si veldig tydelig. Før jeg ble en mer sentral politiker, trodde jeg at det var mye enklere å se det, men i min daglige kontakt med journalister opplever jeg ikke dette, sier Sem-Jacobsen.
Samtidig forteller Sem-Jacobsen at hun har møtt mange journalister som har hatt fordommer mot henne og Senterpartiet som bondsk, gammeldags og verdikonservativt. Dette kjenner hun ikke igjen seg selv i. Hun understreker samtidig at dette ikke gjelder for de politiske journalistene.
FRP: – Dette har vi sagt i alle år
Fremskrittspartiets oppslutning er svært lav blant de spurte journalistene. Kun 1,9 prosent av de spurte, svarer at de ville stemt på partiet.
Blant redaktørene er tallet null.
Fraksjonsleder og 2.nestleder, Sylvi Listhaug, er ikke overrasket.
– Jeg tror ikke disse resultatene overrasker noen. Dette har Frp sagt i alle år. Journalister og redaktører står langt til venstre i det politiske landskapet og ser ikke ut til å være i takt med vanlige folk, skriver Listhaug til Medier24 i en e-post.
Og legger samtidig til:
– Heldigvis driver ikke vi med politikk for å blidgjøre kommentatorer, redaktører, journalister og andre i skravleklassen, vi driver med politikk for å gjøre hverdagen til vanlige folk enklere og bedre.
Medier24 har også kontaktet KrF i forbindelse med denne saken. Ingen representanter fra Krf hadde mulighet til å uttale seg på nåværende tidspunkt.