Øyunn Krogh deltok i NRK-serien «24 stjerners julekalender», og i en av oppgavene tok hun av seg klærne på overkroppen.
Foto: Skjermdump NRK / privat
MENINGER:
Hvorfor skaper media sånn fuss rundt pupper?
«Det er tydeligvis mye mer oppsiktsvekkende og sjokkerende at en kvinne viser fram puppene sine enn at en mann viser fram rumpehullet sitt.», skriver Mona Johannessen.
Torsdag har Kringkastingsrådet behandlet Øyunn Krogh sitt såkalte «puppestunt».
Bakgrunnen er at i en episode av NRK sin julekalender «24 stjerners julekalender» der deltakerne skulle prøve å få en familie til å le, valgte Øyunn Krogh å kle av seg på overkroppen og spørre om noen ønsket melk til kaffen. Altså var det en humoristisk setting, og ikke noe seksualisert.
Hva man mener om spøken til Krogh er opp til enhver å vurdere, men tre personer følte seg tydeligvis så støtt av et par pupper at de valgte å sende en klage til Kringkastingsrådet. Kringkastingsrådet behandlet klagene, og har kommet til samme konklusjon. Det var ingenting seksualisert med situasjonen, og derfor uproblematisk at det ble vist på NRK.
Det er flere ting å ta tak i her. Det første er det at noen reagerer så negativt på å se et par pupper – i en ikke-seksualisert setting - på rikskanalen, at de vurderer det som så ille at de ser behov for å klage til Kringkastingsrådet. De begrunner sine klager blant annet med at de ble kvalme og sammenligner det med om en mann hadde vist fram penisen sin (noe som ikke er sammenlignbart i det hele tatt).
Som Krogh selv har sagt, og NRK begrunnet som svar på spørsmål om hvorfor de ikke sladdet episoden, anså de ikke dette som annerledes enn at Tete Lidbom og Emil Gukild kledde av seg på overkroppen i tidligere episoder. Noe som for øvrig ikke har ført til én eneste klage til Kringkastingsrådet.
Jeg er klar over at man kan klage til Kringkastingsrådet kun over ting NRK publiserer. Likevel stiller jeg (et stort) spørsmålstegn ved at et pupper skaper så sterke reaksjoner, når både VG og Dagbladet publiser pupper, rumper og andre nakne kroppsdeler – også på forsiden av nettavisene.
Noe av det siste som ble publisert er et klipp fra TV-serien «Erlend og Steinar hjelper deg», der seerne får se Steinar Klouman Hallert spre rumpeballene sine og se rett på rumpehullet hans. Det har ikke fått samme overskrifter og reaksjoner fra media som de gav Krogh etter hun viste puppene sine på tv. Altså er det tydeligvis mye mer oppsiktsvekkende og sjokkerende at en kvinne viser fram puppene sine enn at en mann viser fram rumpehullet sitt.
Etter jeg postet på Twitter om hvor provosert jeg er over at det skaper så sterke reaksjoner at en kvinne viser fram puppene sine, har jeg fått masse respons.
Ikke overraskende (dessverre) har jeg fått argumenter for at det er så ille fordi menn visstnok ikke kan se pupper uten at det seksualiseres til den store gullmedaljen, i tillegg til at jeg har fått et par oppfordringer om å vise fram mine egne. Verden har ikke kommet lenger enn at menn prøver fortsatt å skal kontrollere kvinners kropp, også når det gjelder hva vi skal få vise fram. I tillegg trakasseres gjerne kvinner så fort de uttaler seg om kvinner og kropp.
Jeg har også fått argumentert for at det er problematisk at NRK viste fram puppene til Krogh, mens det ikke er problematisk at Lidbom og Gukild sine nakne bryst ble vist, fordi det visstnok er så enormt stor forskjell på kvinners og menns bryster. Her er faktum at det er betydelig mindre forskjell enn en del tydeligvis er klar over. Både kvinners og menns bryster har melkekjertler. Det gjør også at det finnes menn som har melk, eller potensiale til melk, i brystene. Både kvinners og menns bryster varierer i størrelse.
Blant klagene til Kringkastingsrådet begrunnes det også i at dette er upassende for barn. Dette har jeg også fått begrunnet fra noen på Twitter. Da vil jeg igjen påpeke at dette var en ikke-seksualisert setting. At voksne mennesker velger å seksualisere den er betydelig mer problematisk enn at barn ser et par pupper (som de fleste har vokst opp med at de har fått den første maten sin fra).
Jeg tror at en del av problemet ligger hos media.
Dette ser vi i det enorme mediefokuset som kom etter den tidligere nevnte episoden til Krogh sammenlignet med betydelig mindre oppmerksomhet rundt nakenheten til Klouman Hallert. (For å være nøyaktig, gir et kjapt søkt i Retriver 68 treff på «Øyunn Krogh» fra 12. desember 2022 tom. i går, mens «Steinar Klouman Hallert» i samme tidsperiode gir 22 treff.)
Medias ansvar her skal ikke undervurderes. Det ser man bare på pressemeldingen NRK sendte ut om dagens Kringkastingsråd, der tittelen var «Pupper, kampsport og klima i K-rådet».
Når man ser på hvilke saker media velger å sette søkelys på og hvordan de vinkler sakene, ser man at det som ikke nødvendigvis er seksualisert i utgangspunktet fort blir det.
Generelt sett bidrar media til objektivisering av kvinner og seksualiseringen av kvinnekroppen. Dette ser vi også på f.eks. Instagram, der kvinner opplever å få bilder der brystvortene deres vises slettet, mens menn kan publisere så mange bilder av seg i bar overkropp som de vil. Derfor synes jeg NRK skal få kred for at de valgte å publisere episoden fra «24 stjerners julekalender» i sin helhet, og står støtt i sin begrunnelse av det.
Nå kan man påpeke at det var kun tre personer av Norges hele 5,4 millioner innbyggere som sendte inn klage til Kringkastingsrådet, noe som ikke er et høyt antall. Samtidig er det betydelig flere som mener det var problematisk at puppene til Krogh ble vist, uten at vi har et konkret antall på dette.
Så kan man stille spørsmål ved Kringkastingsrådets rolle. Er det virkelig en fornuftig bruk av ressurser å behandle hver eneste klage som kommer inn, eller bør det være noen flere kriterier som skal til for at en klage skal tas opp. Være seg relasjon, antall klager per sak, eller andre faktorer.
Jeg har ikke noe svar på dette, men ser absolutt nytten i å ta en diskusjon rundt det.
———————————————-
Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.