Håkon Løtveit mener det er en uting at skoler eller lærere ikke er nøytrale.

MENINGER:

Jeg håper studentene dine får skrive hva de vil, Jon Martin Larsen

«Tenk deg at du går på en journalisthøyskole hvor høyskolelektoren advarer deg mot en avis, fordi avisen ikke skriver redaksjonelt innhold som lektoren selv støtter.», skriver Håkon Løtveit.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tenk deg hvis han sier at han håper en slik redaksjonell linje ikke får søkere og at man bør se til andre redaksjoner med andre redaksjonelle ledere, som sørger for å skrive innhold som samsvarer bedre med lektorens egne meninger, overbevisning og som ikke rammer hans venner.

Høyskolelektor i journalistikk Jon Martin Larsen ved Høyskolen Kristiania, mener sakene om kjønn i Klassekampen skaper hat og at mange gjør opprør og sier opp avisen.

«Avisen som ønsker å fremstå som venstresidens avis med hjerte for de svakeste, avler nå etter min mening til hat mot mange av mine aller nærmeste. Det er en redaksjonell linje jeg advarer mine studenter mot. Det er en redaksjonell linje jeg håper ikke får søkere. Det finnes mange andre dyktige og ansvarlige redaksjonelle ledere der ute.» skriver Larsen i M24.

Jeg er ikke opptatt av å diskutere kjønn her. Dette er et betent tema med mange sider og nettopp derfor bør ikke en høyskolelektor i journalistikk ta side og trekke inn sine egne studenter i kampsaken. Selv om det er fryktelig trist hvis disse sakene har gjort at transpersoner er blitt utsatt for hat.

Jeg håper at man også i studentavisen på Høyskolen Kristiania får lov til å skrive saker som stiller spørsmål ved et kjønnsmangfold eller trekker fram problematiske sider, hvis det skulle være ønskelig. Selv om det krenker. Like fullt som man må få skrive saker med motsatt vinkling. Jeg håper studentene ikke får begrensninger på hvilke saker de skal skrive eller må forholde seg til en bestemt redaksjonell linje. Så lenge de holder seg innenfor presseetikken og er forsiktig med kampanjejournalistikk som Larsen selv skriver at han har god erfaring med. Mener Larsen at Klassekampen har brutt med VVP så hadde han kanskje klaget inn avisen?

Selv gikk jeg på Mediehøgskolen (Nå NLA) fra 2006. Jeg tror lærerne her husker meg som i overkant kritisk til skolen med et kristent verdigrunnlag. Året før jeg startet hadde Mediehøgskolen fått kraftig kritikk for å ikke ville ansette homofile lærere. Praktiserende homofile mente de var uforenlig med Guds ord og det samme var alle skilte og ugifte samboere, uansett legning og uansett hvor gode journalister det var.

I utgangspunktet synes jeg ikke det er feil å ha et verdigrunnlag for en skole eller for en lektor, men dette påvirket studentene. Vi mistet potensielt de beste lærerkreftene i Norge, da mange av de dyktigste journalistene også er folk som bor, ligger eller gifter seg med samme kjønn. Eller praktiserer da, som det heter. Skolen mistet også praksisavtaler for sine studenter med blant andre NRK i 2005, på grunn av sitt reglement. Den samme skolen skulle lære oss å være kritiske til lignende regimer med forskjellsbehandling og diskriminering.

Poenget mitt er: skal man undervise i journalistikk hvor målet er objektivitet, blir det fort veldig problematisk om lærere eller skolen som sådan har et verdigrunnlag eller et sett med meninger som påvirker undervisning eller går ut over studentene.

Daværende statsråd Henrik Asheim tok på alvor at studenter og forelesere opplever at de ikke får mene fritt, og satte ned Kierulf-utvalget i fjor. Er det slik at noen ledere har for mye definisjonsmakt? Hvem bestemmer hva som er hat? Hvem bestemmer hva som skal skrives om eller forskes på?

Det er helt greit for meg om rektoren på Mediehøgskolen er imot homofilt ekteskap, men han har å ansette en lærer basert på hens kvalifikasjoner, så studentene får best mulig undervisning. Det er også fint at Larsen har sine meninger om kjønn og har omsorg for sine venner, men det har ikke nødvendigvis noe i en forelesningssal å gjøre, der formål er å styre studentene mot en bestemt redaksjonell linje.

Og at Klassekampen også ser ut av tunnelen og utfordrer sine kjernelesere er vel bra? Partipressen er død.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS