Espen Leirset reagerer på en kommentar om Klassekampen som Jon Martin Larsen skrev i Medier24.

Refses av kollega etter kritikken mot Klassekampen: – Gjør ikke en god jobb

Jon Martin Larsen advarer sine journaliststudenter mot Klassekampens redaksjonelle linje. Det mener Espen Leirset er ugreit.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag skrev lektor ved Høyskolen Kristiania, Jon Martin Larsen, i en kommentar i Medier24, at han advarer sine studenter om Klassekampens redaksjonelle linje i saker om transpersoner.

Det får påtroppende sjefredaktør i Innherred, og nåværende førsteamanuensis ved Nord Universitet, Espen Leirset, til å reagere.

– Som lærer på et universitet bør man være varsom med å la egne verdimessige preferanser styre rådene man gir til studenter. Som statsviter underviser jeg i politikk og verdikamp, og er veldig bevisst på å fremstå nøytral og objektiv overfor mine studenter, sier Leirset til Medier24.

Han forteller at han selv forsøker å unngå å la egne verdimessige og politiske verdier påvirke kommunikasjonen med studentene.

Det bør også andre gjøre, mener han.

– Å la den enkeltes verdipreferanser prege undervisningen i stor grad som det så ut til i dette tilfellet, kan svekke akademias troverdighet, og det er uheldig, sier Leirset.

– Gjør ikke en god jobb

– Men har ikke foreleserne ytringsfrihet i forelesningssalen?

– Absolutt, og her er det ikke snakk om å begrense vedkommendes ytringsfrihet, men heller snakk om å gjøre en god eller dårlig jobb. Når undervisningen preges slik av egne preferanser, gjør man ikke en god jobb, svarer Leirset.

Samtidig understreker Leirset at forelesere bør stimulere studentene til refleksjon og diskusjon om ulike temaer. Likevel mener han det blir feil av Larsen å advare studentene sine mot Klassekampens redaksjonelle linje.

Og fortsetter:

– At en lærer advarer studentene sine mot en redaksjonell linje, er ikke et bidrag til refleksjon. Det er heller et bidrag til kamp mellom ytterposisjonene, sier Leirset.

– Mener dette er OK

Jon Martin Larsen er forelagt Leirsets kritikk.

Larsen mener han gjennom sin undervisning, ber studentene sine tenke gjennom hva ulike aviser står for, og hvilke konsekvenser deres redaksjonelle dekning kan få.

Han mener han kan dele sine egne meninger med studentene.

– I dette tilfellet er jeg veldig åpen om hvor jeg kommer fra og hva bakgrunnen er, og ønsker å belyse ulike redaksjonelle vurderinger og konsekvensene av journalistikk som jeg mener avler hat mot transpersoner og minoriteter, sier Larsen til Medier24.

– Kan du ikke stimulere studentene til refleksjon uten å fronte dine egne meninger?

– Noen ganger kan man det, og noen ganger kan egne meninger være et bevisst pedagogisk grep. Det skal man være ytterst, ytterst forsiktig med, svarer Larsen.

– Jeg mener dette er OK, da jeg er veldig tydelig på hvor jeg kommer fra, og hvor kritikken og mitt eget ståsted kommer fra. Jeg vil da bidra til refleksjoner blant studentene ved å forklare ulike meninger, sier Larsen.

Larsen understreker at han er klar over påvirkningskraften han har i klasserommet, når han fronter egne meninger.

– Må være ekstra varsom

– Hva sier lederne på Høyskolen om at du underviser slik du gjør?

– Det vet jeg ikke, men de vet at jeg skriver for Medier24. De vet at jeg er skeiv, og at jeg også tidligere har skrevet kommentarer om transpersoner og hvordan de blir presentert i offentligheten.

– Hvordan svarer du på påstanden om at det du gjør kan svekke akademias troverdighet?

– Jeg er helt enig med Leirset i at en underviser skal være varsom med å formidle egne meninger, og at det kan bidra til å svekke akademias troverdighet. Jeg vil gå enda lenger, og si at man skal være ekstra varsom og forsiktig, fordi man som underviser bidrar til å forme og farge ulike synspunkter.

– I dette tilfellet er jeg ekstremt åpen på hvor meningene mine kommer fra, og oppfordrer studentene til å reflektere over hvor ulike medier står, hvilken journalistikk de har og hva de velger å fronte på redaksjonell plass og kommentarplass, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS