Sju av 10 stortingsrepresentanter har fått svekket tillit til media, kunne NRK fortelle fredag. Det er dramatisk og alvorlig, forteller flere av de spurte. De liker ikke utviklingen - med et stadig større personfokus og mindre om de politiske sakene.
Ironien er nesten til å ta og føle på: Politikerne mister tilliten til media samtidig som de selv bidrar til å skape et mediesirkus uten like.
Undersøkelsen fra NRK avslører at 69 prosent av stortingsrepresentantene som svarte, har fått svekket tillit til media de siste fem årene. Det er skremmende tall, og det er lett å forstå frustrasjonen over at mediene tilsynelatende er mer opptatt av person enn sak. Men det er ikke mediene som stjeler solbriller, jukser med reiseregninger eller begår habilitetsbrudd.
Det er politikerne selv.
Det er for lett å klandre media
Statsviter Kim Arne Hammerstad oppsummerte det fint i Agenda Magasin i januar:
De siste seks årene har vi vært vitne til hele 23 politiske skandaler i Norge. Til sammenligning har vi hatt 56 skandaler siden Per Borten i 1971 fyrte av startskuddet for moderne politiske skandaler. De siste årene har altså vært en eksplosjon av politisk udugelighet og dårlig dømmekraft, noe som naturligvis gir mediene mye å skrive om.
Jeg forstår at det er krevende å være folkevalgt for tiden. Ja, jeg er også enig i at personfokuset kan bli overveldende. For laugets del, er jeg bekymret for at journalistene er for lite opptatt av det som faktisk betyr noe - og for opptatt av tull og tøys.
Dette kan journalistene gjøre noe med. Men det er for lett å klandre media for å fokusere på individene i stedet for sakene, når det er politikerne selv som har gjort dette til en farse. Skandale etter skandale har blitt rullet opp. Dyktige gravejournalister har bare gjort jobben sin.
Bør se seg selv i speilet
I NRKs undersøkelse sier hele 43 prosent av de spurte politikerne at de er litt eller helt uenige i at den politiske mediedekningen fokuserer på saker som er relevant for offentligheten. Samtidig mener 80 prosent at mediene er mer opptatt av person enn av sak. Dette er kritikk som mediene må ta på alvor, men det fratar ikke politikerne ansvaret for sine egne handlinger.
Politikerne har rett i at mediedekningen kan bli bedre. Men før de peker fingeren mot pressen, bør de kanskje se seg selv i speilet.
Det er deres handlinger som gir grunnlaget for mange av de kritiske sakene. Og mens de beklager og prøver å redde ansikt, er det media som holder dem ansvarlige og sikrer at offentligheten får vite sannheten.
Det er ingen tvil om at vi trenger en balansert og saklig politisk dekning. Men ansvaret ligger på begge sider. Politikerne må slutte å skape skandaler, og mediene må sørge for å dekke dem på en måte som er rettferdig og relevant for offentligheten.
Bare da kan vi begynne å bygge opp igjen tilliten – både til politikerne og til mediene.
———————————————-
Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.