En yngre Erik Waatland, fra hans tid i NRK.

KOMMENTAR:

Arbeidsledige journalister må stikke fingeren i jorda: Legg fra deg kaffe latten og søk jobb utenfor ring 3

«Det er ikke synd på arbeidsledige journalister i hovedstaden. Det er plenty av muligheter - bare de tør å satse utenfor Oslo», skriver Erik Waatland.

Publisert

Er du nyutdannet og sliter med å lande fast jobb i Oslo? Går du fra vikariat til vikariat i hovedstaden og sliter med å få kontrakten som endelig gir deg boliglån?

Det er ikke synd på deg - og du kan takke deg selv.

Ja, mediebransjen sliter riktignok med nedbemanninger og ansettelsesstopp, men utenfor de største byene finnes det fortsatt håp – og ledige jobber!

I likhet med NJ-leder Dag Idar Tryggestad, nekter jeg å svartmale situasjonen for arbeidsledige journalister.

Tryggestad peker på at mange mediehus, spesielt lokalaviser, fortsatt ansetter. Selv om veien til fast jobb kan være litt lengre, er det fullt mulig å finne vikariater som gir både erfaring og foten innenfor døra.

En potet som kan brukes til alt

Jeg begynte selv som journalist i Adresseavisen, før jeg tok på meg utallige vikariater i NRK Trøndelag. Jeg sa ja til alt: Nyhetsoppleser på lokalradioen, direktereporter på Midtnytt, P3, kulturreporter – you name it. Erfaringen fra distrikts-Norge har vært uvurderlig.

Sikter du deg inn på en jobb i Oslo, må du være forberedt på å starte nederst på rangstigen. I motsetning til å bli sendt ut for å stille spørsmål på pressekonferanser i hovedstaden, får du i Nord-Norge sjansen til å dykke dypt i viktige saker, bli en sentral ressurs for redaksjonen og virkelig sette ditt preg på journalistikken.

Presseetikk og kildekontakt lærer du bedre i et mindre miljø hvor avgjørelsene tas sammen med deg, ikke over hodet på deg.

En jobb i en lokalavis gir deg bred erfaring – fra breaking news til dyptpløyende helsejournalistikk, sport og kriminalsaker. Du blir en potet som kan brukes til alt, noe som gjør deg ekstremt attraktiv på arbeidsmarkedet senere. Du får være tett på kildene og utvikle en solid presseetisk forståelse.

Akkurat nå er det ledige stillinger i blant annet Alvdal, Tynset, Lesja, Dovre, Lillehammer, Drammen, Trondheim, Stavanger, Skien, Gjøvik, Vinstra, Lillestrøm og Sortland. Amedia, for eksempel, har en større satsing på gang i Stavanger. Lokalavisene roper etter folk, og det er her du kan gjøre en forskjell.

Oslo er ikke alt

Jeg har selv ansatt flere titalls journalister - og alle har én ting til felles: De har jobbet i lokalavis før de kom til meg. På den måten er jeg sikker på at de har det grunnlaget de trenger for å lykkes med nyheter.

Dag Idar Tryggestad mener at situasjonen ikke er så dyster som den ser ut til.

Medieøkonomien kan raskt snu, og de som tør å se utenfor Oslo, finner fortsatt mange muligheter. Ja, veien til fast jobb kan være kronglete, men for de som viser tålmodighet og fleksibilitet, kan belønningen være desto større.

Så, til alle nye journalister der ute: Tør å tenke utenfor boksen! Oslo er ikke alt.

Pakk kofferten, flytt på deg og grip de unike mulighetene som finnes i distriktene. Det er her du virkelig kan skinne, bygge karrieren din og få erfaringer du aldri ville fått i hovedstaden.

Hvis du fortsatt sitter på gjerdet, så gå inn på Linkedin-profilen til de journalistiske forbildene dine og se hvor de begynte - og hvor de er nå.

Jeg tipper du blir overrasket.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS