Beate Koren både takker for og er uenig i deler av kritikken fra Kjersti Skar Staarvik.
Beate Koren både takker for og er uenig i deler av kritikken fra Kjersti Skar Staarvik.

MENINGER:

Ikke hold i en av påstandene til Kjersti Staarvik om ribbetest

«Vi setter pris på at folk der ute bryr seg om forbrukerjournalistikken vår og ønsker debatter om måten vi jobber på velkommen.», skriver Beate Koren i VG+, men mener Kjersti Skar Staarvik bommer på et punkt.

Publisert

Ren Mat-redaktør Kjersti Skar Staarvik påstår i et innlegg i M24 at julemattestene er forbruker­journalistikk ribbet for moral.

Vi setter pris på at folk der ute bryr seg om forbrukerjournalistikken vår og ønsker debatter om måten vi jobber på velkommen.

Poengene Skar Staarvik har om bærekraft og dyrevelferd er viktige og noe vi tar med oss videre i arbeidet med journalistikk knyttet til mat- og dagligvarebransjen. Dette er også hensyn som bare blir viktigere og viktigere for forbrukere og det norske folk.

Vi vil gjerne få flere konkrete innspill fra Ren Mat-redaktøren på dette punktet.

Men når det det gjelder de andre påstandene om ribbetesten til VG, ønsker vi å komme med noen kommentarer:

Skaarvik skriver i sitt innlegg:

"VG gjenskaper sine ribbetester med en utdatert «billigst er best»-holdning. For prisen er og blir den viktigste faktoren når VG skriver om julemat."

Denne påstanden mener vi det ikke er hold i, all den tid dette er en smakstest, ikke en pristest – noe Ren Mat-redaktøren også selv påpeker senere i innlegget.

Smakstester i VG, det gjelder den nevnte ribbetesten, og alle andre smakstester i VG, foregår alltid etter samme metode:

Vi kjøpte inn de ribbene vi finner i matvarekjedenes sortiment. Deretter fikk vi en uavhengig samarbeidspartner til å tilberede ribbene på helt lik måte. Så fikk vi en jury bestående av tre profesjonelle og to kokkeelever til å poengvurdere hvert produkt, der de vurderte smak, lukt og utseende.

Pris er derfor ikke en del av panelets vurdering i denne testen og teller heller ikke med når VG legger sammen enkeltpoeng og gir produktene totalkarakterer.

I dette tilfellet var det altså to billig-ribber som kom best ut i testen. Burde vi underslått dette faktumet?

"Er det etisk forsvarlig å kjøre blindtest på juleribbe i det hele tatt?", spør Staarvik i saken.

Bindtesting er selve gullstandarden i enhver test, det er en garanti for at vurderingene er fullstendig uavhengige og at alle produktene får en rettferdig vurdering.

Vi mener det ikke ville være etisk riktig overfor verken forbrukere eller produsenter å gjøre smakstest på en annen måte.

Det er forståelig at Ren Mat-redaktøren ønsker VGs mattester over i en annen retning for å påvirke forbrukernes matvaner. Men det er altså ikke mandatet til VGs uavhengige smak- og kvalitetstester.

Men som sagt, utfordringen om å se nærmere på dyrevelferd og bærekraft er noe vi tar med oss videre i vårt arbeid med journalistikk knyttet til matvarebransjen.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS