Ole Petter Baugerød Stokke sitter på en brygge med et krabbefiskesnøre. Datteren kikker ut bak ham.
Ole Petter Baugerød Stokke, redaktør i Kode24 tok ordentlig ferie i år, og fisket heller krabbe med datteren. Det synes han du også burde gjøre.

MENINGER:

Jeg sjekket ikke e-post på tre uker. Du kan gjøre det samme

«Så bra tjener du ikke, at du skal måtte sjekke e-post og Slack hele døgnet», skriver Ole Petter Baugerød Stokke. 

Publisert Sist oppdatert

Det kan sikkert være rart for folk uten barn å høre kolleger med barn komme tilbake fra sommerferien og si at det var en rimelig slitsom affære. Men det kan det være, faktisk.

I år, som i fjor, tenkte jeg derfor at jeg i alle fall ikke skulle gjøre det mer slitsomt enn det trenger å være, og koble helt av én av stressfaktorene i hverdagen: Jobb. 🤷

Så hold deg fast, og hør på dette: Jeg sjekket ikke e-post eller Slack på tre hele uker.

Ikke slipp taket, for hør på dette, også: Det gikk helt fint.

Og før du slipper, her er poenget: Du kan gjøre det samme. 

I verste fall blir jeg stresset og sint

Jeg sier ikke at det er noe galt ved å jobbe i ferien eller på fritida hvis det av en eller annen grunn gjør deg lykkeligere.

Det som er galt, er å gjøre det hvis du ikke vil. For eksempel bare fordi andre forventer det.

Grunnen til at jeg sjælv ikke vil sjekke e-posten mens jeg fisker krabber med datteren min, heller ikke mens jeg nyter et glass hvitvin etter at hun er i sengs, er hva det gjør med meg.

Jeg klarer nemlig ikke å lese jobb-e-post uten å gå rett i jobbmodus. I beste fall betyr det at jeg blir giret og engasjert. I verste fall at jeg blir stresset, eller til og med sint. I alle fall at jeg tenker på jobb, og dermed ikke slapper av.

Uten at jeg kan svare for alle andre, er liksom litt av poenget med ferie for meg at det ikke er jobb. Jeg vil gå så langt som å kalle ferie det motsatte av jobb. Og jobb det motsatte av å slappe av. 

Så viktig er du ikke

Som redaktør og grunnlegger av vår helt egen nettavis, på mange måter drømmejobben, skulle man kanskje tro jeg både ville og måtte sjekke e-post og Slack og Teams og Messenger og Gud veit hele døgnet, hele året.

Men det vil jeg altså ikke, og det må jeg altså ikke.

Jeg satt et trivelig autosvar om at folk kunne sende meg en SMS om det var noe viktig, som skjedde én gang, og ellers klarte mine flinke kolleger helt utmerket å drive sjappa helt uten meg. Litt deprimerende, på én måte, men helt supert, på alle andre måter. 

Uten at jeg veit nøyaktig hva du jobber med, er jeg ganske sikker på at du kan gjøre akkurat det samme, om du vil. 

Så viktig er du ikke. Og det skal du være glad for.

Og uten at jeg veit nøyaktig hva du tjener, tipper jeg at du heller ikke kompenseres for det. 

Så bra tjener du ikke. Og det skal du, på sett og vis, kanskje også være glad for.

Jobb på fritida er per definisjon ulønnet jobb, som fort bare én tjener på: Toppsjefen din. Som trolig kompenseres for den slags, og kanskje derfor feilaktig forventer at også andre gjør det samme som henne.

Men slutt å gjøre ting du ikke vil, bare fordi andre forventer det. 

Det er en god leveregel ellers i livet, også.

———————————————-
Denne teksten ble først publisert hos kode24, og er gjengitt med tillatelse.

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS