Andreas Ryen Eidem vil hedre NRK-programleder Alf Skille.
Andreas Ryen Eidem vil hedre NRK-programleder Alf Skille.

SKRÅBLIKK:

En hyllest til en journalist ulik de aller fleste

«Gi meg heller en journalist av kjøtt og blod som prater Brønnøysund-dialekt, spøker og tillater seg å være personlig, enn nyheter presentert kaldt, generisk og upersonlig. Denne er til deg, Alf.», skriver Andreas Ryen Eidem.

Publisert

Han gjorde uvanlig lite ut av sortien på sin siste sending på NRK Midtnytt, den godeste Alf Skille.

Programlederen sa bare kort og godt:

«Etter 20 år er det også slutt for min del. Takk for laget. God helg».

Og med det var en fargerik personlighet i midtnorsk nyhetsformidling borte fra skjermen for denne gang – Skille skal riktignok fortsette som reporter i NRK Trøndelag.

Men det er ikke bare i Midt-Norge at Skille vil bli savnet. Brønnøysund-mannens exit fra tv-ruta har avstedkommet en aldri så liten digital landesorg – og hyllest.

Skille lovprises nå på TikTok for sin særegne programlederstil. Og det av unge mennesker som aldri ville ha fått med seg ett sekund lokale nyheter på lineær-tv om det ikke var for ham. Videoklippene av «Legenden av Midtnytt», med Skilles kommentarer om «pinnekjøtt og kvinnfolk» og «selbuvott og selbuvante», er blitt folkefavoritter med hundretusenvis av visninger i sosiale medier.

Så har Skille klart å blåse liv i en ganske satt journalistisk sjanger, nemlig tv-nyheter presentert fra direktestudio. Han introduserte for eksempel et innslag om vektløfting mens han selv tok knebøy i studio. Han gjør sin egen vri på værmeldinga og avslutter sjelden en sending uten en artig bemerkning.

For nyhetsanker- og journalistrollen trenger ikke å være striglet og blodseriøs. Du kan nå flere ved å ta i bruk det som er en mangelvare i stadig mer polerte og profesjonaliserte norske mediehus: Humor og selvironi. Skilles mest fremtredende trekk, foruten væremåten, er for øvrig hans spill-levende øyenbryn.

Det ligger også et alvor her. Nå som teknologien er på full fart inn i norske redaksjoner, med kunstig intelligens som leser opp nyheter på radio, nyhetsroboter som pusher ut meldinger og sportsresultater, bør vi sette ekstra pris på personlighetene i journalistikken.

Ja, gi meg heller en journalist av kjøtt og blod som prater Brønnøysund-dialekt, spøker og tillater seg å være personlig, enn nyheter presentert kaldt, generisk og upersonlig. Denne er til deg, Alf.

Norsk pressehistorie har hatt flere fargerike «karakterer». Vi kommer ikke utenom sportskommentator Bjørge Lillelien som skrev seg inn i historiebøkene med sin fantastiske kommentar da Norge slo England i 1981. Eller eksentrikeren og filmkritikeren Pål Bang-Hansen som var et friskt pust fra Cannes i tv-ruta.

Men også i dag finner vi journalister som tør å by på seg selv. Jeg kan nevne personer som Anne Lindmo, Kari Slaatsveen og Olav Traaen, som formidler med glede og bruker språket til det fulle. Det er klart at det gjør noe med kontakten med folk.

Så, takk til deg Alf Skille. Måtte du og andre likesinnede inspirere kommende journalister til å ikke ta seg selv for høytidelig.

Med dagens nyhetsbilde trenger vi dessuten folk som kan gi oss noen lystige avbrekk.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS