Tirsdag kveld kom nyheten om at journalistene Lokman Ghorbani og Halvor Ekeland søndag ble arrestert av myndighetene i Qatar mens de var på jobb. Onsdag kom de hjem til Norge.
Medier24 har spurt de største mediene hvordan de ser på arrestasjonen, hvordan de dekker problematikken rundt Qatar, og hvilke sikkerhetshensyn de tar om de skal sende journalister til Qatar.
– Gir grunn til uro
Nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm–Gundersen sier til Medier24 at de blir bekymret over at journalister arresteres i Qatar.
– Vi må kunne drive fri og uavhengig journalistikk. Det demonstrerer jo qatarske myndigheter nå at de ikke tillater, og det er alvorlig. Jeg er enig med NRK-sjefen i at det kun er egnet til å skape en nedkjølende effekt. Den andre dimensjonen i dette er for oss som arbeidsgivere og ansvar for egne medarbeidere. Det gir grunn til uro når vi selv skal vurdere å sende egne folk til Qatar, sier hun.
Strøm-Gundersen legger til at hendelser som dette er et tegn på at de må fortsette å rette et kritisk søkelys mot VM-arrangøren.
– Vi vil følge dette tett, kritisk og forklarende både nyhetsmessig, med reportasjer og kommentarer. Det er en prinsipielt svært viktig sak både for oss i Norge, men også kolleger i alle andre land.
Hvilke sikkerhetshensyn vil dere ta om dere selv sender journalister dit?
– Aftenposten gjør alltid grundige vurderinger før vi sender folk til områder med sikkerhetsutfordringer. Vi har lang erfaring med slike vurderinger i forbindelse med reiser til krigsområder og autoritære regimer, sier Strøm-Gundersen og legger til at før en reise vil det være naturlig å innhente informasjon fra en rekke kilder.
– Vi snakker med andre medier, presseorganisasjoner, sikkerhetseksperter, lokale kilder, arrangøren og offisielle myndigheter hjemme og ute. Det vil danne grunnlag for hvilke vurderinger vi gjør, og hvilke tiltak vi eventuelt iverksetter.
– Dessverre ikke helt overrasket
Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, sier til Medier24 av pågripelsen er fullstendig uakseptabel.
– Det er også alvorlig at upublisert materiale ble kontrollert og beslaglagt. Dessverre er jeg ikke helt overrasket over at dette skjedde. Myndighetene i Qatar har over tid vist manglende respekt for en grunnleggende menneskerettighet som ytringsfrihet. Arrestasjonen er ikke bare et overtramp mot NRKs medarbeidere, men et anslag mot den frie presse.
Han forteller at VG gjennom flere år har hatt en kritisk dekning av VM i Qatar, og sier at saken er omfattende og kompleks.
– Vi har både dekket debatten her i Norge og bidratt til undersøkende journalistikk gjennom EIC-prosjektet Football Leaks. Pågripelsen av NRKs journalister og reaksjonen mot Josimar tilsier at vi bør intensivere arbeidet. Når noen redaksjoner blir motarbeidet, er det essensielt at flere bidrar for å få frem vesentlig informasjon.
Steiro ønsker ikke å gå inn på hvilke sikkerhetshensyn VG tar. Men sier at VGs
medarbeidere har lang erfaring i å jobbe under vanskelige forhold i land som ikke respekterer pressen.
– Vi lar oss ikke stoppe av hendelser som denne, sier han.
– Angrep på pressefriheten
Sportssjef i NTB, Ole Kristian Bjellaanes, sier til Medier24 at saken har fått stor oppmerksomhet fordi den berører journalisters frie rett til å gjøre jobben sin.
– Dette framstår som et angrep på pressefriheten og det som har skjedd viser hvor viktig det er at vi forsvarer den.
Han legger til at NTB har dekket de problematiske sidene av VM 2022 over mange år.
– Dette har skutt fart i år med diskusjonen rundt en mulig norsk boikott. Saken om tildelingen og forholdene for gjestearbeiderne i landet opptar mange, nasjonalt og internasjonalt, og vi bruker til dels mye tid og krefter på å dekke dette fra ulike sider.
Han mener en slik hendelse ikke bør stoppe journalister fra å dekke Qatar og det som skjer der.
– Vi må selvfølgelig ta nødvendige forholdsregler om det skulle bli aktuelt å sende reportere dit. Men til tross for den uakseptable hendelsen med NRK-journalistene, må vi ha som utgangspunkt at vi kan dekke forholdene rundt VM i Qatar med utsendte medarbeidere.
– Helt uakseptabelt
Redaksjonssjef i Dagbladet, Matias Ytterstad, forteller til Medier24 at de reagerte med forferdelse på arrestasjonen.
– Og det er selvsagt helt uakseptabelt. Journalister og presse skal ha samme frihet uansett hvor de ferdes i verden.
Han forteller at Dagbladet var en av de aller første mediene som dekket problemstillingen rundt Qatar–VM og har gjort det helt siden tildelingen.
– I 2015 hadde vi også en serie artikler der vi satte søkelyset på de kritikkverdige forholdene de tilreisende arbeiderne jobbet under. Vi har fortsatt med å dekke tematikken med et kritisk blikk siden, og kommer til å fortsette med det i året som kommer.
– Hvilke sikkerhetshensyn vil dere ta om dere selv sender journalister til Qatar?
– Dagbladet er alltid grundige når det kommer til sikkerheten rundt våre medarbeidere og forberedelse før krevende oppdrag. En eventuell dekning av VM i Qatar kommer ikke til være noe unntak. Vi har egne rutiner knyttet til dette, samt at vi er i fortløpende og kontinuerlig dialog med andre redaksjoner og relevante aktører og myndigheter.