Eksteriør av NRK, Norsk Rikskringkastings bygninger på Marienlyst.
Eksteriør av NRK, Norsk Rikskringkastings bygninger på Marienlyst.

To NRK-journalister ble arrestert i Qatar - løslatt etter to døgn

– Vi ser svært alvorlig på at to av våre medarbeidere er blitt arrestert og avhørt i forbindelse med sitt journalistiske arbeid, sier kringkastingssjefen.

Publisert Sist oppdatert

Det var NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani som natt til mandag ble arrestert av politiet i Qatar. De er nå løslatt og på vei hjem til Norge, melder NRK.

NRK skriver at reporterne reiste i landet for å lage reportasje til fotball-VM neste år.

– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem. Jeg snakket med dem i dag tidlig. Da var de preget av hva de hadde vært gjennom, men fikk seg etter hvert både mat og litt søvn, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK til egen kanal og fortsetter:

– Vi ser svært alvorlig på at to av våre medarbeidere er blitt arrestert og avhørt i forbindelse med sitt journalistiske arbeid. Pressefriheten er fundamental for NRK og alle uavhengige medier. Vi har ikke fått noen forklaring fra myndighetene i Qatar, men det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn et angrep på den frie journalistikken. Det er uholdbart at media blir hindret i å utøve fri og uavhengig journalistikk i forbindelse med verdens største idrettsarrangement, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK til egen kanal.

Statskanalen opplyser at de ikke har fått noen forklaring på hvorfor Ekeland og Ghorbani ble arrestert.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekrefter i saken at UD har vært involvert i å få reportene ut av situasjonen.

– Den norske ambassaden i Abu Dhabi har vært i kontakt med qatarske myndigheter om saken, og vi har fått bekreftet at de to er løslatt igjen. Etter det vi forstår er det heller ikke tatt ut tiltale. Vi kan bekrefte at de to statsborgerne jobber for NRK og at de ble pågrepet mens de utøvde sitt oppdrag som journalister, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), i en uttalelse til NRK.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS