Høyre-leder Erna Solberg reagerer kraftig på Qatars fengsling av to NRK-journalister. Her er hun avbildet i Stortinget.

Erna Solberg tordner mot Qatar etter arrestasjonene: – Ikke et vertsland for Fotball-VM verdig

– Det er ikke et demokrati verdig, sier Høyres leder om Qatars arrestasjon av to NRK-journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Høyre-leder Erna Solberg reagerer kraftig på at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar.

– Det er totalt uakseptabelt at journalister blir arrestert og kastet på glattcelle for å gjøre jobben sin. Det er ikke et demokrati verdig, ikke en moderne rettsstat verdig og ikke et vertsland for Fotball-VM verdig, sier Solberg til Medier24.

Hun mener hendelsen er «nok et argument» for at Qatar aldri burde vært tildelt Fotball-VM.

– Hvis man ikke står opp for en fri presse faller man for alt. Det er en hjørnestein i ethvert demokrati.Jeg forstår at Utenriksdepartementet håndterer situasjonen, og forventer at det offisielle Norge sier svært tydelig ifra overfor Qatar.

Samtidig er Solberg glad for at de to journalistene nå har returnert til Norge.

– Det er veldig godt at de to NRK-journalistene er trygt hjemme igjen. Lokman har jeg selv møtt på jobb en rekke ganger, og jeg kjenner ham som en dyktig fotograf, sier Solberg.

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer på hendelsen.

– Arrestasjonen av NRKs journalister i Qatar er uakseptabel. En fri presse er avgjørende i et fungerende demokrati, sier Støre til Medier24.

Og fortsetter:

– Dette viser også viktigheten årets tildeling av Nobels fredspris. Jeg er svært glad for at Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani nå er løslatt.

NRK-journalist Halvor Ekeland sa følgende til et samlet pressekorps på Gardermoen onsdag formiddag:

– Det har vært slitsomme dager og vi har vært usikre. Men det er veldig godt å være hjemme i Norge og være på norsk jord.

Powered by Labrador CMS