NRK-journalistene Lokman Ghorbani, Halvor Ekeland, sportssjef i NRK Egil Sundvor og kringkastingssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen møter pressen på Marienlyst etter at to av deres journalister ble pågrepet i Qatar.Foto: Trond R. Teigen / NTB

NRK-journalistene forklarer seg for pressen

– Det er min fullstendige overbevisning etter å ha snakket med de at de har opptrådt på en måte som forventes av en NRK-journalist ute på oppdrag, sier NRK-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Saken oppdateres

NRK holdt onsdag pressekonferanse etter at journalistene Lokman Ghorbani og Halvor Ekeland ble arrestert av myndighetene i Qatar mens de var på jobb.

Sammen med journalistene var sportssjef i NRK Egil Sundvor og kringkastingssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen til stede på pressekonferansen.

Ekeland forteller at duoen kom rett fra et intervju med VM-sjefen da de ble møtt av politiet utenfor hotellet.

– Vi blir bedt om å bli med dem. Vi ble splittet opp og satt på hvert vårt lille avhørsrom. Vi hadde ikke klokker, men antar at vi satt der i omlag åtte timer, forteller han, forteller Eikeland.

Klar på at det er et angrep på frie medier

I løpet av mandagen ble de tatt med tilbake til hotellet for å hente alt av utstyr på hotellet.

Fotograf Ghorbani forteller at han måtte spille av alle videoopptak og fortelle hvor og når de ble tatt.

– De stilte mange spørsmål til hvorfor vi var der, hvilke live-klipp som var blitt sendt, og hvilke bilder som var brukt, sier Ghorbani.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller at de brukte alle krefter på å få de to journalistene hjem.

– Akkurat nå i dag er det først og fremst en følelse av enrom lettelse. Som et medieselskap er vi veldig opptatt av journalistikken, men når vi får medarbeidere som er i fare blir vi en organisasjon som først og fremst er opptatt av å gjøre alt som står i vår makt for å få de hjem, sier Eriksen.

Han er klar på at arrestasjonene er et angrep på oppdraget til frie medier og journalister.

Onsdag publiserte myndighetene i Qatar en pressemelding hvor de hevder at journalistene ble arrestert fordi de filmet på privat område uten tillatelse.

– Det er min fullstendige overbevisning etter å ha snakket med de at de har opptrådt på en måte som forventes av en NRK-journalist ute på oppdrag, sier NRK-sjefen.

NRK-sjefen vil ikke boikotte VM

Sportssjef Egil Sundvor forteller at NRK satte kriseberedskap på mandag da de fikk bekreftet at journalistene ikke var på flyet hjem.

Han roser også FIFA sin hjelp i situasjonen.

– De har bidratt på stedet med både informasjon og etter hvert kommunikasjon. De stilte med telefon slik at vi kunne snakke med de da de ble løslatt, sier Sundvor.

Sundvor sier det er svært bekymringsverdig at myndighetene nå sitter på materialet fra NRK.

– Det er åpenbart at når myndigheter går inn og henter ut råmateriale, er det ødeleggende for journalistikken.

I sommer raste debatten om det norske landslaget skulle boikotte Qatar-VM. Kringkasterne NRK og TV 2 ble også dratt inn i den diskusjonen.

Kringkastingssjefen ønsker ikke å vurdere en boikott av det kommende VM på nytt etter arrestasjonene av NRK-journalistene.

– Som en allmennkringkaster og et medieselskap så mener jeg det skal sitte svært langt inne å boikotte land eller arrangementer. Men vi må gjøre det vi hadde en intensjon med å gjøre akkurat nå: Vi skal dekke idretten, men vi skal også bruke krefter på undersøkende og kritisk journalistikk i forbindelse med dette arrangementet.

– Verden blir ikke et bedre sted fordi ti tusen journalister holder seg hjemme fra Qatar, legger Eriksen til.

Powered by Labrador CMS