Reidar Sollie er leder i Norske sportsjournalisters forbund, og har selv vært i Qatar.
Reidar Sollie er leder i Norske sportsjournalisters forbund, og har selv vært i Qatar.

DEBATT:

For Qatar og veien videre mot VM får det antakelig ingen konsekvenser

«Hva gjør vi med VM-dekningen nå? Svar: Enda mer fokus på sannheten om Qatar.», skriver Reidar Sollie.

Publisert

To NRK-journalister ble kastet på glattcelle i Doha, fratatt alt utstyret og så sendt på flyet hjem til Oslo. Hva gjør vi med VM-dekningen nå? Svar: Enda mer fokus på sannheten om Qatar.

Halvor Ekeland (journalist) og Lokman Ghorbani (fotograf) ble arrestert i Doha visstnok for å ha filmet på privat område. Men vi konstaterer at de er satt fri uten tiltale. Straffen var over 30 timer på glattcelle og fratatt sitt journalistiske verktøy. Det er uakseptabelt. Utstyret og det journalistiske materialet må tilbake til NRK.

Vi får igjen se hvordan qatarske myndigheter behandler en kritisk presse, jeg har selv vært der og fått føle på hvilke føringer som legges og hvilken kontroll myndighetene ønsker å ha på journalistene som besøker landet. Pressefriheten i Qatar er mildt sagt fjernt fra vårt demokrati.

Det er samstemt enighet om at tildelingen av fotball-VM Qatar var en skandale, unntatt fra arrangørlandet og store mektige FIFA, som tross korrupsjonsavsløringer aldri har klart å flytte mesterskapet ut av den lille oljestaten.

Nå er det ingen vei tilbake og noen av verdens største fotballnavn var på plass sist uke da de feiret at det er ett år igjen til avspark. David Beckham er høytlønnet ambassadør for mesterskapet og den gamle United-keeper Peter Schmeichel skjønte ikke hva som er problemet med fotball-VM i Qatar.

Da det etter hvert ble kjent at NRK-journalistene var arrestert, ble en omfattende diplomatisk operasjon satt i gang. Utenriksdepartementet var i kontakt med qatarske myndigheter og de to ble satt fri etter over 30 timer på glattcelle. Nå blir det interessant å høre deres versjon av hendelsen og hvordan de ble behandlet.

Norges Fotballforbund, Norges idrettsforbund og presseorganisasjonene har fordømt hendelsen, men for Qatar og veien videre mot VM får det antakelig ingen konsekvenser.

Og flere norske mediehus står i sin klassiske spagat i forhold til mesterskapet. NRK og TV 2 har de dyrekjøpte rettighetene sammen til neste års mesterskap. De er med på å finansiere fotballfesten som de også skal drive kritisk journalistikk rundt. Det siste har de åpenbart gjort.

Men det er dessverre ikke mulig å kalle dette noen fotballfest, neste års VM er sportsvasking i høyeste potens og høydepunktet i Qatars strategi på å få alle de store mesterskapene til landet, slik de har klart med VM i friidrett, svømming og sykling. Og de gir seg nok ikke før sommer-OL også er avviklet i landet.

Det eneste positive med NRK-journalistenes ubehagelige opplevelse er at det får internasjonal oppmerksomhet. Verden trenger mer kritisk journalistikk om forholdene i Qatar. Vi må ikke la dette skremmeskuddet kneble oss.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS