Marius Thorkildsen tar for seg lesertall og sosiale medier i Ukas beste.

SKRÅBLIKK:

Betyr dette at TikTok nå er den fjerde statsmakt, og pressen har rykket ned til femte?

«Vanligvis ser man medier som avdekker at ulike virksomheter gjør feil», skriver Marius Thorkildsen, og deler ut pris til både KOM24 og Dagbladet i Ukas beste.

Publisert

Velkommen til Ukas beste, medieprisene ingen har bedt om!

Ukas beste «det går sykt bra med mediehuset vårt»-bilde: Aller Media

Lesertallene for andre kvartal kom denne uken, og med det kom også en runde «det går sykt bra med mediehuset vårt»-saker.

Når det kommer til denne typen saker så stiller Aller Media som regel i en helt egen klasse, og de er spesielt gode på de tilhørende illustrasjonsbildene. Der andre mediehus kanskje bare har bilder av en glad redaksjon har Aller Media skjønt at man også trenger visuelle hjelpemidler som viser at det faktisk går veldig bra.

Første eksempel på dette kommer fra hele Aller Media samlet. Flere av publikasjonene deres har nemlig stor fremgang, og for å vise dette har de et utvalg ansatte i en trapp. For hva er det trapper gjør? Jo de går nemlig oppover (og nedover, men det snakker vi ikke om nå), og det gjør jo Aller Media også!

Den største aktøren i Aller Media skal selvsagt ikke være noe dårligere enn morselskapet, og Dagbladet stiller også med et knallsterkt «det går bra om dagen»-bilde. Her har de utstyrt redaksjonen med ulike rekvisitter for å vise hvor bra det går. De har blant annet opptil flere raketter, piler i gull som går rett opp og ikke minst en kjempestor fargestift. Jeg vet ikke helt hva fargestiften bidrar til, men det er ikke tvil om at det er positivt.

Gratulerer med både pris og lesertall!

Ukas beste «den nye mediehverdagen»-sak: Avis skriver om at ungdom snakker om selskap på tiktok

Den nye mediehverdagen blir stadig nyere, og dermed også stadig rare.

En sak fra denne understreker hvor rart det har blitt. KOM24 skrev denne uken om ungdom som kritiserer Visma InSchool på TikTok. Visma InSchool er et administrativt system for videregående skole, og det er altså brukerne av systemet som kritiserer det.

Jeg synes denne saken er snål. Vanligvis ser man medier som avdekker at ulike virksomheter gjør feil, men her er det altså medier som skriver om at ungdom kritiserer et selskap på en tredjeparts plattform. Betyr dette at TikTok nå er den fjerde statsmakt, og pressen har rykket ned til femte?

Hva betyr det i så fall da at justisminister Emilie Enger Mehl er på TikTok? Betyr det at hun både er den andre og den fjerde statsmakt? Og hva er egentlig konsekvensen av at den fjerde statsmakt er eid av en annen stat? Er det rett og slett Kina som er den fjerde statsmakt?

Jeg har ingen svar, men gratulerer med pris til hvem enn det er som er vaktbikkje nå om dagen

Ukas mest ensomme kommunikatør: Ruth Siri Espedal Lycke

Det har lenge pågått en debatt om fremveksten av kommunikasjonsrådgivere i norsk offentlighet. Enkelte journalister har problematisert fremveksten, og det har også blitt ymtet frempå om de utgjør et demokratisk problem.

Med bakgrunn er ukens sak om Ruth Siri Espedal Lycke kanskje et bevis på at det ikke er noen umiddelbar fare for at kommunikasjonsrådgiverne tar over. KOM24 kunne melde at Lycke hadde fått jobb som senior communications manager i EMM (Elektrifisering, modifikasjon og vedlikehold) i Aker Solutions.

Det innebærer at hun nå er eneste kommunikasjonsperson for 4000 ansatte. Jeg vet ikke helt hvor du begynner når du har ansvar for så mange folk, men jeg antar at det ikke er på TikTok.

Gratulerer med jobb og pris!

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS