Marius Thorkildsen har en Storbritannia-spesial i denne Ukas beste.
Marius Thorkildsen har en Storbritannia-spesial i denne Ukas beste.

SKRÅBLIKK:

Det må være en litt rar tilværelse å være en «i tilfelle dødsfall»-gjest

«Fordelen med varslede hendelser er at redaksjonene får god tid til å forberede seg, nedsiden er at det er VELDIG mange saker som er ferdigskrevet og som skal pushes ut.», skriver Marius Thorkildsen.

Publisert Sist oppdatert

En æra er over. Selv om det selvsagt måtte komme, så var det likevel overraskende at det gikk så fort, og at vedkommende forsvant uten forvarsel. Vi som står igjen står her litt forvirret og usikre på hva som skjer nå, men likevel er det fint å tenke tilbake på hva denne personen har bygget opp under sin regjeringstid.

Nei, jeg snakker ikke om Magne Storedals avgang i Avisa Oslo, men dronning Elizabeths bortgang. Her er Ukas beste, Storbritannia-spesial.

Ukas best dimensjonerte dekning: Norske nettaviser

Det er veldig lett og twittersk å innta en semi-kontrær posisjon og si at «dødsfallet til en engelsk monark bør ikke være så viktig i Norge». Det skal jeg prøve mitt beste å ikke gjøre. På tross av dette så tenker jeg at dekningen kanskje er litt overdimensjonert.

Fordelen med varslede hendelser er at redaksjonene får god tid til å forberede seg, nedsiden er at det er VELDIG mange saker som er ferdigskrevet og som skal pushes ut.

I skrivende stund (fredag morgen) kan vi telle opp følgende antall saker på forsiden av norske nettaviser:

Dagbladet: 35 saker

NRK: 21 saker

VG: 20 saker

Nettavisen: 15 saker

Aftenposten: 11 saker

Som sagt, nå skal ikke jeg være vanskelig men 102 saker på 12 timer virker litt overdimensjonert.

Og dette er ikke korte saker heller, det er saker som tar 3–4 minutter å lese. Ganger man fire minutter med 102 får man 6,8 timer med lesestoff.

Det tilsier at man har vært nødt til å bruke over 60 prosent av de siste 12 timene på å lese saker fra norske nettaviser. Jeg synes det virker litt mye.

Men gratulerer!

Ukas beste gjester: Stand-by-gjestene

TV 2 kunne fortelle til Medier24 at de hadde en rekke planer klare i tilfelle dronningens bortgang. Blant annet har de hatt stående avtaler med potensielle studiogjester i forbindelse med dødsfallet. Det må være en litt rar tilværelse å være en «i tilfelle dødsfall»-gjest.

Jeg bare ser meg en familiefar som aldri helt klarer å være til stede for verken barn eller partner fordi han vet at han når som helst kan bli kalt inn til God Morgen Norge for å snakke med Vår Staude om hva folk i Storbritannia føler akkurat nå.

Hver gang man blir invitert på fester, konfirmasjoner, bryllup og familiesamlinger må man svare «ja, med mindre dronningen i England dør da».

Selv om dette selvsagt er et trist øyeblikk gir det meg litt glede å vite at også alle disse stand-by-gjestene endelig får en slags hvile de også.

Ukas beste «hvordan få dette relevant for våre lesere»

Det kan være en vanskelig journalistisk øvelse å få store saker relevant for egne lesere når man egentlig ikke skriver så mye om den tematikken til vanlig. Det betyr imidlertid ikke at man ikke skal prøve. Her er et knippe redaksjoner som har forsøkt:

Nationen: Spilte Boccia med Borten.
Dronning Elizabeth har gjort mye opp gjennom historien. Blant annet har hun spilt Boccia med Senterparti-gigant og Nationen-favoritt Per Borten. Det må da være noe?

Dagen: Ti sitater fra dronningen om kristen tro
Den kristne avisen Dagen har funnet ti sitater fra den avdøde dronningen om kristen tro. Saken ligger bak mur, men jeg antar at sitatene er meget gode.

Melk og Honning: Dronning Elizabeths liv i bilder
Motenettstedet Melk og Honning har en slags motevinkling på Dronning Elizabeths bortgang. Imidlertid er de ikke eksplisitte på at det er en motevinkling, det er dermed snikvinklet.

Tb.no: Lokal operasanger skulle opptre på BBC, nå er det avlyst
Tønsbergs Blad kunne fortelle at den lokale operasangen Lise Davidsen skulle opptre på BBC-programmet «Last night of the proms» fra Royal Albert Hall i London. Nå er imidlertid programmet avlyst som følge av dronningens bortgang. En tragedie kommer sjeldent alene.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS