Bjørn Tore Grøtte er radiosjef i NRK og svarer på en del av kritikken mot mediehuset den siste tiden.

MENINGER:

Den gang da (da det var bra!)

«Mange har behov for å melde at alt var bedre før. Veldig ofte er før den gang da akkurat de jobba her eller der. Det er i alle fall ikke like bra her og nå. ».

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har det vært flere nostalgiske innlegg fra meningsbærere om det som var bedre før på NRK Radio. 

Det er brillefint at NRK engasjerer, vi er eid av fellesskapet. Jeg diskuterer, debatterer, skriver og stiller i mange medier. Både redaktørstyrte og sosiale. Det er viktig. Det hører til jobben. Det er til og med artig innimellom. Men det overrasker meg hvor mange seniorarbeidere (som meg selv) eller andre som har slutta i NRK eller bransjen, som får behov for å melde at alt var så mye bedre før. Det er lett å bli nærsynt når man ser tilbudet på avstand, var det en kollega som sa. Jeg tror han kan ha et godt poeng.

En av debattantene fra den siste tiden som har noen interessante poeng er Solveig Mikkelsen. Hun slutta i NRK i 2011, og sier hun er glad for det, for hun fikk med seg P1s og P2s storhetstid, da entusiasmen og stoltheten rådet. 

Jeg husker hun var dyktig, og jeg skjønner hun hadde et bankende hjerte for programmet hun var en del av. Men jeg har sett både stolthet og entusiasme også de siste 13 årene. NRKs posisjon er sterkere nå enn i 2011. Det at nordmenn i så stor grad velger NRK er et kvalitetsstempel i seg selv, spesielt med tanke på den enorme konkurransen vi står i. NRK er for alle, og når så mange velger NRK leverer vi også på oppdraget vårt som allmennkringkaster. 

Medievirkeligheten – og bruken er helt annerledes nå enn da. Lytteren flytter seg mellom kanaler og tjenester mye mer enn før. Det totale lydtilbudet er større og mer variert nå enn i 2011. Digitaliseringa av radioen har gitt publikum mye mer å velge i. Med digitaliseringen av radio, så har vi også mulighet til å treffe like mange med NRK Jazz som med NRK Nyheter. Sistnevnte kanal har vokst mye de siste årene, og er en viktig kanal for oss. Det er heller ikke sånn at vi snakker om «hovedkanal» lenger, sånn som vi gjorde for 13 år siden. 

Det er klart – NRK P1 er diger, størst og viktigst av alle radiokanalene i landet. Men det er i samdrift med de andre kanalene til NRK at P1 forblir viktig. 

I 2011 hadde vi også en svært begrenset produksjon av lyd utenom de lineære kanalene. Men nå forteller vi flere lydhistorier enn noen gang. Fra hele landet. Program som «Historier fra virkeligheten», «Hele historien», «Øyeblikket», «Oppdatert» eller «Kommentert» er podkaster som bor sammen med alle de lineære kanalene våre i appen NRK Radio.

Lyttinga til NRKs DAB-kanaler holder seg godt samtidig som NRK Radio vokser i racerfart. Dèt kaller jeg en storhetstid.

Jeg vil også påpeke at det i tillegg aldri før har blitt laga så mye rikslyd fra andre steder enn Oslo. Og heldigvis er ikke de andre stedene bare Trondheim. NRK P1, som trekkes fram, har rikssendinger fra mange flere steder nå enn da Mikkelsen jobba i NRK. For vi er helt enige, det er viktig å se verden fra andre steder enn Oslo (og Trondheim).

NRK P1 har fortsatt et daglig nyhetsprogram, Dagens. Det lages av en dedikert og skarp gjeng fra Trondheim, akkurat som Her og Nå. I tillegg til dette, har Ukeslutt flytta fra Oslo til Trondheim. På P2 kan du hver lørdag og søndag høre Helgemorgen fra Tromsø. Dyktige og entusiastiske journalister leverer nyhetsprogram og mer innhold hver dag og hver uke, utenfor hovedstaden. 

Jeg synes også det er viktig at vi som har jobba i denne bransjen i mange år passer på å berømme de dyktige, unge folkene som har kommet til. Deres arbeid er minst like viktig som arbeidet 10, 20 og 30 år siden. Jeg tror også det er mer krevende å være journalist nå enn da jeg starta. Da jeg jobba i Adresseavisen, var avisa i fullformat. Det var deadline en gang i døgnet, og når jeg hadde kveldsvakt var jeg den eneste (!) som jobba med å publisere på nett. Det som de skarpe hodene, journalistene og redaktørene begår i Adresseavisen nå er mye mer kompleks. Og det krever mye mer av hver enkelt medarbeider enn det gjorde å lage avis en gang i døgnet i gamle dager.

Som reporter i NRK laga jeg saker som ikke kom med i sendinga, det er helt sant! Fordi vi laga flere reportasjer enn vi hadde plass til i programmene. Det tror jeg er mer sjeldent nå.

De første årene etter at jeg ga meg som redaksjonell leder i NRK P3, ble jeg en rekke ganger oppringt av journalister som var på fisketur. De ønsket å høre meg si at P3 var på feil spor, at de burde gjort sånn eller sånn. Men hos meg fikk de ikke napp. Jeg sier konsekvent, den neste er den beste på NRK P3. 

For akkurat nå er det en ny gjeng som jobber i en altoppslukende redaksjon, som tar valg og lager innhold basert på et oppdrag som er viktig i dag, i dagens mediebilde og for dagens publikum.

Det er viktig for oss i NRK å diskutere innhold, prioriteringer og medieutvikling. Det gleder jeg meg stort til å gjøre framover også.

Men skal vi klare å være attraktive og viktige for folk framover, må vi ta de beste valgene for tiden vi er i nå, ikke den tiden vi var i før. Og vi må heie på de nye, entusiastiske hjertene.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS