Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk

NRK med dobling av antallet PFU-saker: – Må rett og slett bli bedre

I fjor hadde ikke NRK en eneste fellelse på faktakontroll. I år risikerer de fem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

PFU-året nærmer seg omme, og allerede viser tallene at flere mediehus går mot økte tall, både i antall saker til full behandling og brudd.

NRK ble i fjor felt flest ganger, sammen med Finansavisen. Sistnevnte endte med to brudd og fire kritikk, mens NRK fikk tre brudd og en kritikk.

NRK hadde syv saker til full behandling i fjor. I år ser statskanalen på en dobling i antall saker, inkludert de to sakene som skal opp i årets siste møte på torsdag.

Ikke siden 2015 har de hatt så mange saker oppe i løpet av et år.

– Vanskelig å komme i god dialog

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, forteller til Medier24 at det ikke finnes noe godt svar på den kraftige økningen.

– Det er saker av ulik karakter, produsert av forskjellige deler av NRK, med mange forskjellige temaer, så det er ikke lett å finne noen fellestrekk. Men vi ser at en del av den undersøkende journalistikken, særlig fra Brennpunkt, blir klaget inn.

Både «Guds utvalgte» og «Griseindustriens brutte løfter» ble klaget inn til PFU i år.

– Dette er saker hvor vi så at partene var kritisk allerede før publisering, så sånn sett er det ikke overraskende at det kom klager, sier Kalbakk og legger til:

– I tillegg er det slik at vi blir oppfordret til å inngå minnelig løsning, men vi har opplevd det som vanskelig å komme i god dialog med klagerne. Noen ønsker å få saken behandlet i PFU, og det må vi respektere.

I år har også NRK fått flere fellelser på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 om kildebredde og kontroll av fakta. I fjor unngikk de punktet.

– Her må vi rett og slett bli bedre. Det er en helt grunnleggende del av håndverket. Jeg ser at i noen av sakene er det et problem at vi har publisert ting som er faktisk feil.

– Skal gå en ekstra runde

– En ting som peker seg ut, som kan ha noe med den situasjonen vi har stått i de siste to årene å gjøre, er at det er flere saker hvor vi har fulgt opp vår egen undersøkende journalistikk. Dette ofte fra hjemmekontor, og av andre journalister enn de som har holdt i saken. Da har det blitt gjort faktafeil, fordi man ikke kjenner sakskomplekset godt nok.

Han forteller at to saker har endt med fellelser i PFU etter slik problematikk, på klagen fra Ola Borten Moe i juni og fra BCC i pktober.

– Vi har jobbet en del i år med å rette et tydeligere fokus på det at når man jobber med en sak man ikke er kjent med, skal man gå en ekstra runde med de som har holt i den.

NRK hadde også to klager til full behandling i årets siste møte på torsdag. I begge sakene var de klaget inn for blant annet punkt 3.2 og punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse, men gikk fri.

– Det har vært flere klager i år. Vi ser at flere benytter seg av retten til å klage. Om det er en ny trend er for tidlig å si etter bare et år.

Han legger til at NRK ikke ønsker at noen skal føle seg urettmessig behandlet.

– Men når man driver kritisk og undersøkende journalistikk som rammer noen, vil det alltid være en risiko for at den det gjelder ønsker å klage til PFU og få saken prøvd, sier han.

Powered by Labrador CMS