NRK har brutt god presseskikk onsdag for manglende moderering av kommentarfeltet i kjølvannet av Brennpunkt-dokumentaren Guds Utvalde - Smiths Venner.
Det ble klart under onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU).
NRK fikk også kritikk på punkt 4.14 på noen av de flere radioinnslagene på nyhetsmorgen som skulle promotere Brennpunkt-dokumentaren.
PFUs konklusjon samsvarer med sekretariatets innstilling.
– Trist
Det er Brunstad Christian Church (BCC) som er klager.
BCC klaget inn selve Brennpunkt-dokumentaren, i tillegg til promotering av dokumentaren på sosiale medier og radio.
Det var nettopp promoteringen og kommentarfeltet som ble ankepunktet for NRK i denne behandlingen.
– Det er en veldig omfattende sak. Det er trist at et så omfattende og grundig program, snubler i ting som ikke er i selve sendingen, men disse forhåndssakene og kommentarfeltet etterpå, sier PFU-medlem Gunnar Kagge.
Dokumentaren har tidligere vært gjenstand for mye debatt, og ble i november i fjor behandlet i Kringkastingsrådet. Dette etter at rådet mottok over 300 klager på serien.
I Kringkastingsrådet fikk serien imidlertid full støtte.
Mener NRK bruker upålitelige kilder
I klagen anføres det brudd på Vær Varsom-plakaten på de fire punktene: 3.2, 4.4, 4.14 og 4.17.
BCC mener NRKs omtale inneholder feilaktige og misvisende opplysninger om trossamfunnet.
Det pekes spesielt på en påstand om at menighetspenger skal være lånt ut i strid med retningslinjer, og at NRK gir inntrykk av at det er begått lovbrudd.
Klager mener også NRK lar upålitelige kilder få prege fremstillingen og fremme alvorlige anklager. BCC referer til kildene Jonathan v.d. Linden, som blir intervjuet i saken, samt Ben van Wijhe, som ikke er synlig i saken.
De mener NRK bruker kildene ukritisk.
Klager poengterer at dokumentaren inneholder flere påstander som BCC mener de ikke får mulighet til å svare på.
De viser blant annet til en promovideo på Instagram og Facebook hvor tittelen på videoen er: «Hvorfor er lederne i Smiths Venner så rike?»
BCC trekker også frem promoteringen på nyhetsmorgen, hvor de mener de ikke ble invitert til å svare på påstandene som ble fremmet.
Her er en kilde invitert for å snakke om lukkede trossamfunn, før et tidligere medlem av BCC forteller om tiden i trossamfunnet.
Klager mener NRK bryter VVP 4.14 for å ikke hente inn samtidig imøtegåelse.
NRK avviser at god kildekritikk er brutt.
NRK avviser påstanden om ukritisk kildebruk, og påpeker at kilden van den Linden er intervjuet åpent, og at det går tydelig frem at han ble tiltalt for underslag av 8 millioner euro fra en stiftelse tilknyttet BCC i Nederland, samt dømt i en sivilsak.
Videre avviser NRK klagers påstand om manglende samtidig imøtegåelse:
«NRK mener at de ansvarlige personene i BCCF har fått svare på spørsmål om brudd på utlånsreglene og er blitt gjengitt i henhold til god presseskikk. Vi har forholdt oss til de som var ansvarlige i internbanken på det tidspunktet da lånene ble gitt: Bernt Aksel Larsen og Jonathan van der Linden», skriver NRK i sitt tilsvar.
Videre avviser NRK presseetiske overtramp i Facebook- og Instagram-publiseringene. NRK opplyser at redaksjonen hadde forsterket modereringen, og at en lang rekke kommentarer ble slettet eller skjult.
NRK skriver at de ikke ser at klager mener at Brennpunkts journalist ’sammenliknet BCC med radikale muslimske parallellsamfunn.
Samtidig skriver NRK:
«Vi ser at det ble upresist å si at ledelsen i BCC ikke ville stille til intervju – det riktige er at de ikke ville stille til intervju med Brennpunkt.
– Snubler på oppløpssiden
Under diskusjonen registrerer utvalget at NRK har lagt inn en innsats for å fjerne kommentarer i kommentarfeltet, men at det ikke var nok.
De synes også det var dumt at det ikke kom noen motstemmer i radioinnslaget på nyhetsmorgen.
– De har gjort mye på VVP punkt 4.17, men det er ikke innsatsen som teller, men resultatet. Når det gjelder 4.14 i radioinnslaget så er det akkurat som de glemmer samtidig imøtegåelse. De snubler på oppløpssiden, sier PFU-medlem Ylva Lindberg.
PFU-medlem Nina Fjeldheim mener radioinnslaget ikke er tydelig nok på hvilke påstander som går mot lukkede trossamfunn, og de som går direkte mot BCC.
– Her har man både kilder som sier noe generelt om lukkede trossamfunnet, og et tidligere medlemmer i trossamfunnet. Det blir uklart hva som gjelder for BCC, og hva som gjelder for lukkede trossamfunn.
– Noen at radioinnslagene kommer med kritikk mot lukkede trossamfunn, og kobler det opp mot BCC. Men så er det ikke noe svar fra BCC i innslaget, og det er kritikkverdig, legger Kagge til.
Til tross for at selve dokumentaren også var klaget inn på flere punkter, gikk den fri i behandlingen.
Kagge er klar på at BCC også kunne tjente på være mer tilgjengelig overfor NRK i prosessen.
– Det hadde vært så mye lettere om kirken hadde stilt opp og svart. Manglende tilsvar skal ikke være til hinder for publisering.
Også PFU-medlem Lars Helle er glad for at selve dokumentaren går fri.
– Jeg er glad for at dokumentaren har disse forbeholdene i seg. BCC hadde tjent på å delta på en annen måte, sier Helle.