Medier24 har gått igjennom PFU-sakene for de siste årene, og sett på hvem som har blitt felt og frikjent mest. (se tabell nederst i saken)
I år troner NRK og Finansavisen på topp. Sistnevnte med syv saker oppe og to brudd. Avisen har i tillegg fire kritikk (mildere fellelse enn brudd), og bare én frifinnelse.
Det er andre året NRK er i toppen. Mens de i fjor hadde åtte saker oppe, med to brudd og to kritikk, hadde mediehuset i år tre brudd og en kritikk på syv saker.
I tre av tilfellene var det brudd på punkt 4.14.
Kunne lett vært unngått
NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Medier24 at NRK hele tiden jobber for å unngå feil.
– NRK er et stort mediekonsern. Det betyr at det er mange steder vi må sørge for å jobbe godt med etiske problemstillinger. Og NRK er det mediehuset med med flest klager mot oss, sier Kalbakk.
Han påpeker at to av sakene, hvor de ble felt på punkt 4.14, var saker som enkelt kunne vært unngått.
– Både saken fra NRK Rogaland mot Ferde og Debatten-sendingen om Mattilsynet-inspektøren er saker som NRK har avslørt, men hvor andre redaksjoner har jobbet videre med saken. Det vi prøver å lære av i disse store nyhetssakene er at vi må være nøyere med at de som kjenner saken best er med i oppfølgingen.
Kalbakk påpeker at brudd på 3.2 og 4.14 er noe som skal kunne unngås.
– Spesielt 4.14, den grunnleggende retten til å komme til ordet, der skal man unngå overtramp, sier han.
Han forteller at antallet fellinger for mediehuset har gått ned de siste årene, sammenlignet med tidligere.
– Hvis man ser tilbake fem-ti år, hadde vi 8-10 fellinger i året. Så jeg prøver også å se på utviklingen over tid, og det har blitt færre av sakene hvor det grunnleggende arbeidet ikke er blitt gjort godt nok. Og så jobber vi kontinuerlig med å lære, forteller han.
Redaktør i Finansavisen, Steinar Grini, sier at de prøver å unngå de mest åpenbare fellelsene.
– I mange av tilfellene føler jeg det er små faktorer som fører til fellelse eller kritikk. Og vi ønsker selvfølgelig ikke fellelse. Man kan ikke få depresjon av den grunn, men heller prøve å ha det med seg, og etter beste evne forsøke å unngå det, sier han til Medier24.
VGs sjefsredaktør Gard Steiro er fornøyd med at avisen har unngått fellinger i år.
– Det er en anerkjennelse av vårt presseetiske arbeid. Det er mange saker som har gått til full behandling i utvalget i år, og vi er fornøyde med at det ikke er flere fellinger, sier han til Medie24 og legger til:
– Men én kritikk er en for mye.
Han påpeker at VG hvert år har en nullvisjon på fellinger i PFU.
– Det gjøres feil i journalistikken, og noen ganger går det galt, ofte grunnet slurv. Men når vi gjør feil skal det rettes raskt.
Han legger til at de også jobber hardt for å ha minnelige løsninger utenfor PFU.
– Det er ikke et mål for oss å IKKE bli klaget inn til PFU. Når man jobber med maktkritisk journalistikk og hard nyhetsjournalistikk, skjer det. Men samtidig er det alltid et ønske å løse det utenfor PFU, sier Steiro.