NRKs Rima Iraki er en av få journalister som har intervjuet prinsesse Ingrid Alexandra.
NRKs Rima Iraki er en av få journalister som har intervjuet prinsesse Ingrid Alexandra.

Medieprofilene intervjuet prinsessen. Slik opplevde de det kongelige møtet

VGs Hanne Skartveit og NRKs Rima Iraki fikk oppdraget med å intervjuet prinsesse Ingrid Alexandra i anledning hennes 18-årsdag.

Publisert Sist oppdatert

Fredag fyller prinsesse Ingrid Alexandra 18 år. I anledning sin myndighetsdag ga den blivende dronningen sine første store intervjuer til både VG og NRK.

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, var blant dem som fikk oppdraget med å intervjue prinsessen. Hun synes det var en fin opplevelse, litt utenom det vanlige.

– Hva gjorde du for å forberede deg før intervjuet?

– Jeg jobbet mye med spørsmålene mine, og så leste jeg om igjen Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte. Jeg vet at den har en sentral plass i kronprinsfamilien, og det var et hyggelig gjensyn med en fin bok, sier Skartveit til Medier24.

– Kronprinsparet var også til stede under intervjuet. Har du gjort mange intervjuer med unge folk, der også foreldrene er med i bakgrunnen?

– Jeg tror ikke jeg så ofte har intervjuet en 18-åring, og i alle fall ikke i en slik setting. Her hadde foreldrene spurt prinsessen om hun ønsket at de skulle være til stede. Det ville de, og jeg synes det var fint.

– Et avklart og godt forhold

Skartveit forteller at interessen for den norske kongefamilien er stor blant VGs lesere.

Den politiske redaktøren tror mange er interessert i å få vite mer om prinsesse Ingrid Alexandra.

– Jeg tror alle i Norge er veldig nysgjerrige på hun som en dag skal bli dronning i Norge. Det gjelder ikke bare VGs lesere, sier hun.

– Hva tror du er grunnen til at vi lar oss fascinere slik av de kongelige i dag?

– De har en sentral plass i den norske historien og i samfunnet vårt. På meningsmålingene ser vi at de også har stor oppslutning blant de unge, sier Skartveit.

På spørsmål om hvordan hun tror VGs dekning av prinsessen kommer til å bli de neste årene, svarer Skartveit:

– Den tror jeg ikke blir veldig annerledes enn den var av kronprins Håkon i hans tid. Norsk presse har et avklart og godt forhold til den norske kongefamilien.

– Hva tror du er grunnen til at forholdet er slik – i andre land er det jo ikke like godt?

– Den norske pressen er anstendig og skikkelig. De er også skikkelige folk i den norske kongefamilien, så jeg tror det skyldes en kombinasjon av de to tingene, sier Skartveit.

Her besøker prinsesse Ingrid Alexandra statsminister Jonas Gahr Støre på Statsministerens kontor, og får en orientering om arbeidet i regjeringen og departementene.
Her besøker prinsesse Ingrid Alexandra statsminister Jonas Gahr Støre på Statsministerens kontor, og får en orientering om arbeidet i regjeringen og departementene.

– Ville møte henne på hennes plan

Rima Iraki, kjent fra Dagsrevyen, gjorde NRKs intervju med prinsessen.

Hun forteller at hun var opptatt av å huske på at prinsessen, tross sin spesielle status, likevel er veldig ung.

– Selv som kongelig, er hun en ungdom. Det var jeg veldig bevisst på da jeg gikk inn i dette. Jeg synes det var interessant å få møte hun som vil bli Norges første regjerende dronning i moderne tid, sier Iraki til Medier24.

Iraki forteller at hun leste seg grundig opp om prinsessen i forkant av intervjuet, og at hun også benyttet seg av NRKs rikholdige arkiv i forberedelsene. I tillegg har flere journalister og fotografer vært med i prosessen rundt intervjuet.

– Jeg prøvde også å sette meg inn i hva 17- og 18-åringer i dag er opptatt av. Selv om hun er kongelig, ville jeg møte henne på hennes plan, i så stor grad som mulig.

I likhet med Skartveit, har også Iraki inntrykk av at prinsessen er populær blant det norske folk.

– Jeg opplever at det er stor interesse rundt prinsessen og at hun er veldig populær. Folk liker henne, og synes det er spennende at hun skal bli regjerende dronning.

– Hun er også en del av en oppvoksende generasjon kongelige, og i Sverige, Spania, Belgia og Nederland kommer jenter på hennes alder til å ta over tronen. Det synes folk er spennende, sier Iraki.

Powered by Labrador CMS