NRKs Petter Oulie-Haugen i NRKs direktesending.

NRKs ankere har gått kledd i svart i hele dag: – Forberedte oss på dette

Dronning Elizabeth er død. Slik jobber norske medier nå.

Publisert Sist oppdatert

96 år gamle dronning Elizabeth døde torsdag 8. september, i Balmoral slott i Skottland. Beskjeden kom rundt klokken 19:30 norsk tid, og da var norske medier allerede forberedt.

Rundt klokken 14 i dag kom det meldinger fra Storbritannia om at dronningfamilien var samlet hos dronningen og meldinger fra Buckingham Palace om at legene var bekymret for dronningens helse. Siden da har ankerne på NRK vært kledd i svart.

– BBC gjorde det samme, og det gir jo noen signaler, sier redaktør for direktelinjen i NRK Nyheter, Espen Olsen Langfeldt.

Han omtaler dødsfallet som en historisk hendelse, som de vet har stor interesse hos publikum.

– Vi forberedte oss på dette. Det hadde vært mer utfordrende om denne ukjente situasjonen hadde vart over lengre tid, sier Espen Olsen Langfeldt.

Dagsrevyen har utvidet sendingen sin, og Debatten som skulle gått 21:20 i kveld utgår.

Aftenposten er i London - Dagbladet på vei

Dagbladet har noen reportere i Storbritannia nå, og flere på vei, forteller redaksjonssjef Jan Thomas Holmlund.

– Storbritannia er naturligvis i sorg nå, og det er viktig for oss med tilstedeværelse derfra, slik at vi kan gi leserne så god informasjon og oversikt som mulig, både i tekst og på TV, skriver han til Medier24.

Både Dagbladet, NRK, Aftenposten, VG og TV 2 har vært forberedt på dødsfallet.

– Vi har derfor vært godt forberedt, med minneord og historiske bilder og tekster som forklarer hennes posisjon i UK og i verden, sier nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Hun påpeker at dronningen har vært den lengstsittende regenten i Storbritannia, samt har mottatt 15 statsministre. Aftenposten vil dekke det tett fremover.

– Med tilstedeværelse i London og journalistikk som forklarer leserne betydningen av dødsfallet, den nye kongen og hva som nå skjer videre i Storbritannia, skriver Strøm-Gundersen.

Teknisk trøbbel hos NTB

Gjennom kvelden har NTB oppdatert med nyhetssaker og reaksjoner om saken. Klokken 19:26 meldte utenriksvakten deres i en melding at de hadde tekniske problemer «som skaper forsinkelser i utsendelsen av stoff.»

Ti minutter senere skriver de at problemene er løst, og at sakene går ut som normalt igjen.

God Morgen Norge gjør endringer

TV 2 sier de har hatt både forhåndssaker klare og avtaler med gjester i studio i forbindelse med dødsfallet.

– Flatene og sendeskjema vil påvirkes. Vi sender direkte på Nyhetskanalen selvsagt, har utvidet nyhetsdekning på TV 2 og løpende dekning på tv2.no.

Samtlige mediehus sier de vil følge utviklingen og situasjonen i Storbritannia tett de neste dagene.

– Det vil skje mye i Storbritannia, og vi vil ligge tett på de neste dagene, sier Olsen Langfeldt i NRK.

– Interessen rundt det britiske monarkiet er veldig stor også i Norge, og informasjonsbehovet rundt et kongelig dødsfall er naturlig nok tilsvarende stort. Denne nyheten er blant sakene som kommer til å prege nyhetsbildet i dagene framover, skriver Jan Thomas Holmlund i Dagbladet.

– God morgen Norge kaster seg også rundt og tilpasser innholdet i morgendagens sending, skriver Solbrække i TV 2.

Vil jobbe sent og tidlig

VG har som de andre mediehusene vært forberedt på dødsfallet.

– Så snart meldingen kom om dronningens helsetilstand koblet vi på vår tilknyttede journalist Nina Rangøy i London, som kunne rapportere fra utsiden av Buckingham Palace og vår sportsjournalist Joachim Baardsen var også allerede på plass i England. Vi sender også nye team til Skottland og til London, skriver nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken.

Hun skriver at dette vil være VGs største prioritet de neste dagene.

– Vi har kjørt tv-sending fra første stund, breakingdesken er utvidet med ekstra folk og våre dyktige journalister og kommentatorer er forberedt på å jobbe både sent og tidlig.

Powered by Labrador CMS