Mahmoud Farahmand sier han ble overrasket over VG-oppslaget om han.

Reaksjoner på VG-artikkel om Resett og Høyre-politiker: – En idiotisk ikke-sak

– Jeg ser ikke helt hensikten med saken, sier stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Flere norske samfunnsprofiler reagerer etter at VG torsdag kveld publiserte en sak om at Høyres stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand var tiltenkt en sjefsrolle i omstridte Resett før lanseringen i 2017.

Politikeren skal blant annet ha vært ønsket som redaktør for den innvandringskritiske nettavisen, og var på en lunsj med nåværende redaktør Helge Lurås og Resett-gründer Mikkel Dobloug, skriver VG.

Farahmand takket imidlertid nei i en tidlig fase, og har siden ikke hatt noe med Resett å gjøre.

– Uten nyhetsverdi

Blant de som reagerer saken er advokat, tidligere statssekretær for Frp og medlem av Kringkastingsrådet, Ove A. Vanebo.

På sin Facebook-side kaller han saken en «absurd idiotisk ikke-sak fra VGs side».

Til Medier24 utdyper Vanebo at han mener saken er spekulativ og uten nyhetsverdi.

– Det er en sak hvor man prøver å lage en link mellom Resett, et kontroversielt nettsted, og en stortingspolitiker. Men ser man ned i materien, ser man jo at det er snakk om kontakt som skjer før nettstedet er startet. At en person er i uformelle samtaler, lenge før man vet hva nettstedet blir, det synes jeg er lite oppsiktsvekkende, og jeg ser ikke at det er noe interessant i det, sier han til Medier24.

Heller ikke Torbjørn Sølsnæs, som er ansvarlig for politikk og samfunnskontakt i NHO - og har tidligere bakgrunn som rådgiver i Høyre - skjønner hvorfor saken er laget.

«For noen år siden sa han nei til å delta i etableringen av Resett. Det mener VG er verdt en toppsak», skriver han på sin Facebook-side, og omtaler det hele som «ikke-nyheter».

Sølsnæs ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer til Medier24.

– Ble helt satt ut

Farahmand selv stusser over også saken, og skriver på sin Facebook-side at han ikke skjønner nyhetsverdien og ble overrasket.

Farahmand utdyper overfor Medier24.

– Jeg ble litt satt ut, rett og slett. Jeg vet ikke helt hva som er hensikten med denne saken, men jeg vil anta at noen har interesse av den, sier han.

– Jeg ønsker ikke å tilegne VG noe motivasjon her. De gjør en god jobb, får saker ut og informere hvordan verden ser ut. Man kan ikke forvente annet enn at de forfølger de tipsene de mottar, sier Farahman, og legger til:

– Jeg ble forespurt om ta en jobb, og takket nei. Det hele skjedde over en lunsj. For meg er det viktig at folk leser hele saken og gjør opp en mening etter det, og ikke kun leser overskriften, sier Farahmand.

Han beskriver dialogen med VG som god, men mener saken blåses opp.

– Jeg for min del har rent mel i posen her, og har ikke noe å skjule. Jeg har også dokumentert godt overfor VG alt som skjedde, sier han.

– Det legges nok mer i dette enn det var for meg. Det var en lunsj, og ikke noe mer. Jeg sa også nei til Resett. På dette tidspunktet var det heller ikke klart hva Resett skulle bli, sier Farahmand.

–Må slippe til alle stemmer

– Hva er ditt forhold til Resett i dag?

– Jeg har ikke noe forhold til Resett nå og jeg leser ikke Resett. De siterer noen NTB-saker hvor jeg er med. Det er det eneste, sier Farahmand.

Han sier imidlertid at han har fått med seg tonen i kommentarfeltet til Resett,

– Det bekymrer meg at vi får et samfunn hvor vi sitter bak hvert vårt tastatur og skriker til hverandre. Den økende polariseringen burde oppta oss alle, sier han.

– Skal vi få til en endring i samfunnet til det vi oppriktig tror blir bedre, så må vi snakke med en form, en besinnelse og en temperament i språket som gjør at folk forstår hva du mener, sier Farahmand, og legger til:

– Jeg hadde nok ikke ordlagt meg på den måten som Resett gjør i sine saker, men de står fritt til å velge form selv.

Farahmand understreker at han ofte både snakker, og spiser lunsj med, mennesker i alle samfunnslag og miljøer.

– Jeg har snakket med alt fra sinte islamister til kommunister, og ja, folk i Resett. Det betyr ikke nødvendigvis at jeg er enig med vedkommende. Vi må slippe til alle stemmer, slik at vi kan kritisere og korrigere, sier han.

For meg som politiker er det viktig å snakke med folk. Hvis vi som mennesker slutter å snakke sammen, så har vi et problem. Samfunnet vil neppe bli bedre av en slik tilnærming, sier Farahmand.

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, er fremlagt kritikken. Hun hadde først ikke mulighet til å svare, men skriver i en melding til Medier24 fredag kveld:

« Utgangspunktet vårt har vært å gi et innblikk i hvordan Resett ble dannet, og hva slags prosjekt og profil de ønsket seg. At Farahmand var tiltenkt en sentral rolle, mener vi i den sammenheng er interessant, gitt at han nå har et tungt verv i Høyres stortingsgruppe. Vi gir en ryddig fremstilling av hva som skjedde og er også tydelig i saken på at Farahmand avviste tilbudet og hva han i dag mener om Resett. Vi retter her et viktig søkelys mot et nettsted som Resett, og gitt planene de hadde er Høyre-politikeren en naturlig del av saken.»

Powered by Labrador CMS