Torsdag kom Dagens Næringsliv (DN) med avsløringen om det lukkede politiske nettverket som er aktiv på appen WhatsApp, kalt «Politikk».
Her diskuterer «flere av landets rikeste personer hvordan de skal ta knekken på Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen», skriver DN.
I gruppen er det også flere nåværende og tidligere journalister og redaktører, blant annet Kapital-redaktør Vibeke Holth.
I en e-post til Medier24 avviser Holth at hun har vært et aktivt medlem i den lukkede gruppen, og at hun kom inn med en tilfeldighet.
– Iver etter å sverte en konkurrent
Holth mener DN forsøker å sverte henne og Kapital.
– Rent presseetisk begår DN her en tvilsom manøver i sin iver etter å sverte en konkurrent, skriver Holth i en e-post og utdyper:
– Det er presseetisk uakseptabelt at man identifiserer en journalist/redaktør som har overhørt en debatt, med meningene som har fremkommet i debatten. Hvor bringer det oss som samfunn hvis vi journalister og redaktører ikke skal lytte til synspunkter og meninger fra aktører med alternativt tankegods, uten å måtte bli mistenkeliggjort?
Holth reagerer også at DN ikke publiserte tilsvaret hennes i sin helhet.
– Noe som er uheldig fordi det nå åpenbart bidrar til feilaktige mistanker om meg og den konkurrerende publikasjonen jeg representerer.
Holth påpeker at hun har fulgt med på gruppen på sidelinjen.
– Jeg har, i likhet med Dagens Næringslivs journalister, bare fulgt med fra sidelinjen fordi jeg fant det journalistisk relevant å tilegne meg kunnskap og informasjon om hvordan andre aktører tenker.
– Du sier at du har fulgt med fra sidelinjen. Men hvorfor har ikke dere laget journalistikk på gruppen når flere mener dette har offentlig interesse?
– Fordi jeg kun har fulgt denne gruppen i en måned og derfor ikke har hatt tilgang til informasjon flere år tilbake i tid, slik DN tilsynelatende har hatt. Dessuten har det vært sommerferie og jeg har jobbet 150 prosent med andre artikler siden jeg kom tilbake.
– Blant annet en stor coversak vi nå har ute om det vi mener kan bli Jonas Gahr Støres nye regjering, en sak jeg oppfatter som svært positiv for Arbeiderpartiet, svarer Holth.
Ville skrevet om alle redaktører som var med
Medier24 har forelagt kritikken overfor Dagens Næringsliv.
Redaktør for metode og etikk, Gry Egenes, skriver i en e-post at kritikken fra Holth kunne vært mer presis.
– Det er vanskelig å forstå hva slags presse-etisk problem Vibeke Holth snakker om. Hvis det er så dramatisk å bli omtalt som medlem av denne gruppen, burde hun kanskje ikke vært der?, spør Egenes.
Hun påpeker at rollen til Holth som redaktør gjør det relevant for saken.
– Som redaktør i et viktig økonomi-tidsskrift er det klart det er interessant at hun er med i en lukket gruppe som dette, selv om det bare er som observatør. Enhver redaktør som var med i et slikt nettverk ville blitt skrevet om.
Egenes understreker at DN aldri har vært ute etter å sverte konkurrenten, noe hun mener de ikke har gjort i saken.
– Det er en del av pressens jobb å gå hverandre etter i sømmene. Når det er sagt kan vi ikke se at vi her har svertet en konkurrent. Vibeke Holth svarer helt ryddig og greit for seg.
I e-posten hevder Holth for øvrig at DNs journalister skal ha vært tilstede i mange år, noe hun mener er kritikkverdig.
– Eneste forskjellen på DNs journalister og meg i denne sammenheng, er at jeg har fulgt gruppen med fullt navn i en måned, mens DNs journalister har gjort det i det skjulte, tilsynelatende over mange år. Jeg er ikke i tvil om hva jeg selv synes er mest realt, skriver Holth.
Egenes avkrefter at noen DN-journalister har vært medlem av gruppen.
– Vi har visst om gruppen en stund, men ingen i DN har vært deltager slik som redaktørene i Kapital og Resett, svarer Egenes.