Jon Martin Larsen (til venstre) er ikke imponert over hvordan NRK har dekket Tix og det kommende Melodi Grand Prix.
Jon Martin Larsen (til venstre) er ikke imponert over hvordan NRK har dekket Tix og det kommende Melodi Grand Prix.

KOMMENTAR:

NRK synes å ha skrudd av både vindmaskin og konfetti

«Her er tre råd til hvordan MGP kan bli bedre neste år. Ingen av dem handler om musikk, men om menneskene og mediedekningen», skriver Jon Martin Larsen.

Publisert

Andreas Haukeland har forlatt Norge til fordel for Eurovision-finalen i Rotterdam, og dro til flyplassen i en Rolls Royce. Finalen er lørdag 22. mai.

Bildet av Rolls Roycen, som ble lagt ut i hans egne sosiale mediekanaler, representerer en fallitterklæring for NRK, for håpløs dekning. Samtidig er dette er også en historie om hvor mye glitter, fjær og stas som det er mulig å strippe Eurovision Song Contest for i NRK sine kanaler. For NRK synes å ha skrudd av både vindmaskin og konfetti, i det som på norsk heter Melodi Grand Prix. Men manglende glitter er ikke de eneste utfordringene til NRK og Melodi Grand Prix.

Her er tre råd til hvordan MGP kan bli bedre neste år. Ingen av dem handler om musikk, men om menneskene og mediedekningen:

OMFAVNE ARTISTEN: Andreas Haukeland, eller artisten Tix, har vært behandlet som et stebarn man aldri ønsket seg gjennom hele MGP. Etter at Dagbladets Anders Grønneberg kalte Tix og musikken for dritt og fortsatte mobbetiraden, forsøkte riktignok Debattens Fredrik Solvang og Tix på en formidabel måte selv konfronterte Grønneberg. Men ellers har NRK gjort lite for å omfavne og løfte Norges bidrag. Dette gjelder også promotering av Tix i utlandet. Det endte med at de vanligvis vennligsinnede MGP-fansene i fanklubben ESC Norge til slutt ga utrykk for at de var oppriktig skuffet over Tix. Han svarte så under blogginnlegget hos ESC at han bare er én person og at han gjorde så godt han kunne med døgnets 24 timer. Han skrev at han ikke hadde sovet skikkelig siden oktober. At han også droppet den røde løperen på Spellemannsprisen fordi han holdt på med Eurovision ...

Dette sier også mye om NRK sin beredskap og støtte rundt Norges bidrag. Her burde NRK ha lært mye av å sende en sårbar artist som Agnete i 2016. Hun var inne i sin verste periode med angst da hun skulle stå på scenen i den internasjonale finalen i Stockholm, og manageren måtte gripe inn og avlyse en forhåndsturné. Fjorårets vinner Ulrikke Brandstorp fikk ikke delta med «Attention» på grunn av korona, og ble vraket av NRK. Senere har også hun fortalt at hun har hatt det svært tøft.

BEDRE DEKNING: Tix burde hatt mye mer mediedekning. Og NRK burde ha ledet an. NRK laget sak i forrige uke da musikkvideoen endelig kom. Ellers finner vi en NTB-sak, blant annet publisert i Oppland Arbeiderblad, om at Tix er i karantene før showet. Ringerikes Blad skriver at Bjørnar (32) er med Tix til Europa. Det burde ikke mangle på spennende, underholdende og viktige saksvinklinger. Det handler blant annet om nerven i Tix sin egen bakgrunn, fremføringen hans, budskapet i sangen ... Og ikke minst mobbingen av Tix.

TENK MERVERDI: Tenk om kringkastingssjefen hadde gått i bresjen og snakket om nulltoleranse for hat og mobbing. Så ble det i stedet VG som gjorde en grundig sak om åpenheten til Tix, og hvordan åpenheten kan hjelpe andre. Tenk om NRK hadde løftet Tix opp som den modige fyren han er. Da hadde kanskje NRK sluppet å skrive saken om at Tix vurderte å trekke seg tidlig i april. I den saken ble også Anders Grønneberg igjen intervjuet. Han mente at Tix burde tåle såpass.

EPILOG: Da Alexander Rybak vant med rekordhøy poengsum i 2009 lå han på topp på listene over hele Europa. Det virket som en durabelig dugnad fra NRK, plateselskapet EMI og lojale fans. I ettertid har han vært åpen om at han gikk på en psykisk smell. I fjor fortalte han om misbruk av antidepressiver og sovemedisin.

I 2018 var planen var at Rybak skulle vinne igjen og han var også en av storfavorittene. Men han havnet på en 15. plass. «La det går mer moro i MGP-oppkjøringen», etterlyste nevnte anmelder Anders Grønneberg etter det. Og det får man vel gi ham rett i. Pandemi eller ikke. Moroen mangler i MGP.

Men nå handler det om Rybaks avrusing, og hvordan vi tar vare på og heier frem vår egen Tix. Og uansett hvem neste års artist blir, så bør NRK utvise langt mer raushet og omsorg enn det som det ser ut til at Tix og andre har fått. Og så bør statskanalen ta seg selv i kragen og levere et bedre.

Powered by Labrador CMS