Hilde Øvrebekk, journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad.

Kommentator går ut mot medie­dekningen av korona-smitten: – Kappes om å komme med høyest smittetall

Hilde Øvrebekk savner mer kontekst fra mediene når det skrives om smitten i samfunnet. – Mediene har vært veldig sensasjonalistiske, sier hun.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad, Hilde Øvrebekk, mener det har gått sport i å komme med mest mulig sensasjonelle oppslag om koronaviruset.

Det skriver hun i en kommentar i Aftenbladet.

Hun forteller at hun tenkt lenge på temaet, og mener mediene fokuserer for mye på smittetall, selv om vaksinen fungerer godt mot alvorlig sykdom.

– Mediene har vært veldig sensasjonalistiske. De nærmest kappes om å komme med høyest smittetall. Man hører at Nakstad er bekymret nesten hver eneste dag. Da synes jeg vi i mediene må gå litt i oss selv og stille noen andre spørsmål og ringe til andre enn Nakstad, sier Øvrebekk til Medier24.

– Spille på den frykten

Øvrebekk mener mediene oppsøker de store overskriftene ved å ringe Nakstad og andre kilder, enten fra Helsedepartementet eller FHI.

Bakgrunnen til dette kan hun bare spekulere i.

– Det kan være klikk, men nå kan ikke jeg si hva man gjør i andre mediehus. Jeg tror det å oppsøke de samme kildene som forteller at de er bekymret blir til en type journalistikk hvor du prøver å fange leserne inn og hauser ting litt opp.

Øvrebekk forteller at Aftenbladet har lagt seg på en linje der de prøver å ikke bare ha journalistikk som går på smittetallene, med også tar med antall innlagte som et premiss.

– Det er veldig mange som er bekymret der ute. Skal man da spille på den frykten, når det kanskje ikke er så stor grunn til å gjøre det lenger, spør hun.

Aftenbladet-kommentatoren mener også at medienes fokus på smittetall påvirker politikerne som skal ta avgjørelser rundt restriksjoner.

– Hvis mediene er med på kreve strengere tiltak, så er det klart at politikerne blir påvirket. Media har makt, og de har makt til å påvirke. Jeg synes alle vi som jobber i media må ta innover oss den makten vi faktisk har.

Savner mer kontekst

– Er det ikke medienes oppgave å skrive om disse tingene?

– Jo, det er det. Men det er også medienes oppgave å stille de kritiske spørsmålene til de politiske beslutningene. Helsemyndighetene forteller hvordan situasjonen er ut ifra hvordan de ser det. Så er det politikerne som må bestemme om tiltakene er hensiktsmessig, svarer Øvrebekk.

Da omikron-varianten først brøt ut i Oslo, advarte byrådsleder Raymond Johansen mediene mot å fokusere for mye på smitten.

I etterkant svarte flere nyhetsredaktører at dekningen er viktig, så lenge den ikke kommer uten kontekst.

– Flere nyhetsredaktører har fortalt Medier24 at de setter smittetallene sammen i en større kontekst. Opplever du ikke dette?

– Nei, ikke alltid. Senest i går (mandag) leste jeg en sak om smitte blant barn hvor det ikke var satt i kontekst. Det kan være mye smitte blant barn nå fordi det er mer hurtigtesting, som viser smitte som ikke ble vist tidligere.

– Men kan ikke saker om smitte bidra til åpenhet og mer tillit, fremfor å skape mer frykt?

– Det er klart at man bør rapportere om hvor mye smitte det er. Men man også forklare hvorfor det er mer smitte nå. På skolene så tester de barn som ikke tidligere har blitt testet, sier Øvrebekk.

Hun savner også at mediene får inn et bredere spekter av kilder i koronadekningen.

– Jeg tenker at det er viktig å snakke med en bredere mengde personer, og ikke de samme som sier de samme tingene. Ta inn flere og viktige stemmer for å få litt mer nyanser, sier Øvrebekk.

Powered by Labrador CMS