Fredag kritiserte byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, mediene for å fokusere for mye på smittetallene rundt det nye Omikron-viruset.
– Medienes ensidige fokus på smittetallene, hver eneste dag, er også med på å drive en frykt, sier Johansen.
Han viser til at 90 prosent i Oslo er fullvaksinert, og at 65 prosent av alle over 65 år i hovedstaden har fått tredje dose.
Medier24 har kontaktet nyhetsredaktører i de Oslo-baserte avisene for høre hva de tenker om kritikken fra byrådslederen.
– Åpenbart verdi for leserne
Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken mener kritikken fra Johansen er såpass generell at det er vanskelig å få helt tak på hva eller hvem han sikter til.
Samtidig er hun klar på at Johansen har et godt poeng i at det er viktig å sette smittetall i en riktig kontekst, og at antall innleggelser er veldig relevant i den sammenheng.
– Vår holdning er at åpenhet, fakta og kritisk journalistikk bidrar til tillit, heller enn å skape frykt. Vi har vektlagt å formidle smittetall på en faktabasert og nøktern måte, helt fra pandemiens start. Vi er veldig bevisst at vi ikke skal ta i bruk de mest tabloide virkemidlene i en alvorlig situasjon for landet og der mange er bekymret, skriver Håndlykken til Medier24.
Med økt smitte og utbrudd av Omikron-varianten, mener Håndlykken det er ekstra relevant å følge smitteutviklingen, og at nyhetsverdien er større enn det har vært på lenge.
– Det interessante de neste ukene nå blir i hvor stor grad den økende omikron-smitten fører til økt antall innleggelser. Dermed vil vi både følge smittetall og antall innleggelser tett. Vi mener det er journalistisk meget interessant, og at det åpenbart har verdi for leserne våre.
– Det er fakta
Nyhetsredaktør i Avisa Oslo, Hanne Taalesen, er ikke enig i byrådslederens kritikk.
– Her synes jeg Johansen bommer på kritikken. Jeg er helt enig i at man må vise hele bildet. Men faktum er akkurat nå at den økte smitten får store konsekvenser for både Oslos befolkning, utelivet og næringslivet med de nye restriksjonene. Det er pressens oppgave å formidle dette, skriver Taalesen.
Omikron-utbruddet i Oslo forrige uke kan være det største utbruddet registrert i verden. Taalesen mener det i seg selv gjør det til pressens oppgave å skrive om.
Samtidig er hun enig byrådslederen at det er viktig å nyansere bildet, og at det for eksempel også er naturlig å ta med antall innlagte.
– Hadde Johansen lest Avisa Oslo denne uken kunne han for eksempel lest hvordan intensivavdelingen ved Diakonhjemmet sykehus kneler. Flere andre sykehus roper også varsku. Så er det selvsagt også pressens oppgave å få fram hvor alvorlig utviklingen blir fremover, men å kalle det skremsel blir direkte feil – det er fakta.
– Viktig å melde om utviklingen
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, mener det er naturlig for dem å rapportere om påviste smittetall, fordi det er en indikasjon på hvordan pandemien utvikler seg.
– Samtidig forteller vi også om innleggingstall og dødstall, fordi vi vet at det er faktorene som viser hvor alvorlig situasjonen er akkurat nå, skriver Solbrække til Medier24.
Hun viser til at TV 2 også jobber ordinært journalistisk med å snakke med helsepersonell, sykehus og bydelsoverleger.
– Det samme gjelder situasjonen i utelivsbransjen, hvor det er mye forvirring og usikkerhet, skriver Solbrække og fortsetter:
– Samlet seg mener jeg vi gir et bredt bilde av situasjonen og utviklingen, og at vi samtidig gjør folk oppmerksomme på vaksinasjonsgraden i Oslo og befolkningen. Det er nå en gang slik at det er vanskelig å konkludere på konsekvensen av Omikron akkurat nå, og da er det viktig å melde om utviklingen.