iTromsø-redaktør Egon Holstad er ikke fornøyd med NRKs Hallvard Sandberg (t.h) uttalelse på direkten om koronasmitte.
iTromsø-redaktør Egon Holstad er ikke fornøyd med NRKs Hallvard Sandberg (t.h) uttalelse på direkten om koronasmitte.

Redaktør fyrer løs mot påstander fra NRKS korona-profil: – Kan ikke holde på sånn

– Sandberg hadde dekning for det han refererte til i studio, svarer fagredaktør Marius Tetlie.

Publisert Sist oppdatert

iTromsø-redaktør og kommentator Egon Holstad er kritisk til NRK og journalist Hallvard Sandberg etter at Sandberg onsdag i forrige uke meldte at smittetrykket i Norge kunne tidobles i Norge, om vaksinen ikke virker på den nye omikron-varianten.

Påstanden som ble ytret i studio, var ikke kildebelagt fra Sandbergs side.

Det reagerer Holstad på.

– Når NRK lar Sandberg postulere alarmerende skrekkvisjoner om spredning av en mutant, midt i en pandemi, og det ikke stilles ett eneste spørsmål om kilder, synes jeg det er både oppsiktsvekkende og svakt av rikskringkasteren, sier Holstad til Medier24.

Holstad skrev først om saken i en kommentar i iTromsø, lørdag.

– Men å videreformidle viktig informasjon til befolkningen er jo en viktig journalistisk oppgave. Er det ikke det Sandberg gjør her?

– Han videreformidler ikke viktig informasjon, han slenger derimot ut udokumenterte påstander, og sånn kan man ikke holde på. Folk er slitne, leie og redde. Da må man være mer edruelig og etterrettelig enn dette. Jeg forventer mer fra NRK enn jeg gjør fra bunnen av kommentarfeltene på Facebook, sier Holstad.

– Det er jo helt vilt

iTromsø-profilen reagerer også på at Sandberg foreløpig ikke har ønsket å vise til kilden for informasjonen han delte med NRKs seere.

– På spørsmål om hvor han har de spinnville talene fra, altså at vi kan forvente en tidobling av smitten, viser han heller til kildevernet, noe som er høyst spesielt, sier Holstad.

Og fortsetter:

– «Jeg har mange bakgrunnssamtaler. Du må kontakte min leder for å få bekreftelse på at jeg har kilder», er svaret han gir folk som spør. Hvorfor skal han anonymisere kilder som angår folkehelsen og nasjonens sikkerhet? Det er jo helt vilt.

– Dette var ikke synsing

Både Hallvard Sandberg og NRK Nyheters fagredaktør, Marius Tetlie, er blitt forelagt kritikken fra Holstad.

Tetlie svarer på vegne av NRK.

– Sandberg hadde dekning for det han refererte til i studio. Når Holstad karakteriserer tallene som spinnville, lurer jeg på hvilken informasjon han sitter på. I dag la FHI fram et mulig scenario der mellom 90.000 og 300.000 kunne bli smittet om noen uker, sier Tetlie til Medier24.

Fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyheter.
Fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyheter.

– Men burde ikke publikum fått vite kildene til dette, mens Sandberg var i studio?

– I en direktesituasjon kan det skje at noen formuleringer burde vært justert i ettertid. Det viktigste med det vi publiserer, også i en slik situasjon, er at informasjonen vi baserer det vi sier på, er korrekt. Det var tilfellet her, svarer Tetlie.

– Ser du at dette kan fremstå som synsing fra en som ikke er fagperson, når opplysningene ikke blir kildebelagt?

– Dette var ikke synsing fra vår medarbeider side, selv om jeg skjønner at det ideelle alltid er å henvise til informasjonen kom fra. I dette tilfellet var det noen utfordringer som førte til at dette ikke ble gjort, sier Tetlie.

Medier24 har også stilt Tetlie spørsmål knyttet til kritikken Holstad retter mot Sandbergs hemmelighold av kilder i denne saken.

Tetlie ønsker ikke å gå inn på noen av disse spørsmålene.

Powered by Labrador CMS