Charlotte Olsen og hennes makker Gilbert i NRK Super-serien Bamselegen.
Skjermdump: NRK TV
NRK Super-program om vaksiner hylles i Kringkastingsrådet: – TV å bli glad av
– Jeg synes dette er veldig, veldig god pedagogisk TV, sa Vebjørn Selbekk.
Tirsdag morgen forsvarte Kringkastingsrådet NRK Super-programmet Bamselegen, etter at rådet hadde mottatt over 20 klager på programmets fokus på vaksine mot meslinger.
Blant annet mener en klager at innslaget var uakseptabelt, fordi den gjorde at barn måtte ta stilling til spørsmål om vaksine. Programmet fikk imidlertid bred støtte i rådet.
– Jeg synes dette er veldig, veldig god pedagogisk TV om medisinsk kunnskap. Det er transformert ned på et nivå som barn forstår, sa rådsmedlem Vebjørn Selbekk.
– Dette var TV å bli glad av etter min mening. NRK skal selvfølgelig ikke la konspirasjonsteorier og vaksineskepsis innvirke på sine redaksjonelle vurderinger i et barneprogram, etter min mening.
– Utrolig viktig
Selbekk fikk også støtte av rådsmedlem Tove Karoline Knutsen.
Hun mente at klagene ikke var berettiget, og roste programmet. Blant annet påpekte hun at barna som er med i programmet, ser ut til å bli beroliget av å få møte legen i TV-programmet.
– Bamselegen er utrolig viktig for at unger skal tørre å møte legen, og ikke være redde for å ta sprøyter, som de som regel må få. Det er veldig fint, og det er ingen grunn til å ta de som mener det er grov propaganda til etterretning.
Avslutningsvis sa Knutsen:
– Heia Bamselegen!
Kringkastingsrådsmedlem Trude Drevland viste forståelse for at noen av klagerne kunne tenke seg at programmet hadde noe med koronavaksinering å gjøre, men var opptatt av at innslaget måtte tolkes i den konteksten det ble sendt i.
– Jeg vil påstå at Gilbert og Charlotte (deltakerne i programmet, journ.anm) gjør mer godt enn vondt, sa Drevland.
– Ikke propaganda
Også advokat og kringkastingsrådsmedlem Ove Vanebo forsvarte Bamselegen.
Han avviste at programmet kunne sees på som propaganda for vaksinering, og påpekte at propaganda innebærer bruk av sterke og voldsomme virkemidler, for å påvirke mottakeren.
– Programmet behandler temaet på en nøktern og trivelig måte, og kan ikke karakteriseres som propaganda, uansett hva man måtte mene i dette spørsmålet, sa Vanebo.
Medier24 intervjuet mandag Kringkastingsrådets spesialrådgiver Erik Skarrud om denne saken. Han fortalte da at antallet klager på programmet, ikke var spesielt stort.
– Nei, dette er ikke spesielt mye. Det hender at det kommer inn titalls klager på et enkeltprogram, sa Skarrud.