Lise Klaveness, Direktør toppfotball og landslag i NFF.
Lise Klaveness, Direktør toppfotball og landslag i NFF.

Lise Klaveness får Fritt Ords Honnør-pris

Får den etter talen hun holdt under den internasjonale fotballkongressen i Qatar 31. mars.

Publisert

Mandag sendte Fritt Ord ut pressemelding om at de ønsker å gi Klaveness prisen.

– Klaveness' offentlige innsats under den internasjonale fotballkongressen, og spesielt hennes sterke og kraftfulle tale, er en forbilledlig og effektiv bruk av ytringsfriheten for å bekjempe maktmisbruk, undertrykking og korrupsjon, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Norges Fotball Forbund gjorde et vedtak i fjor der de forpliktet seg til å komme med kraftig kritikk mot FIFA på kongressen i mars i år – både for tildelingen av Fotball-VM til Qatar og for den manglende oppfølgingen av systematiske og vedvarende menneskerettsbrudd knyttet til forberedelsene.

Har kjent på presset

Klaveness takker Fritt Ord for det hun kaller en gjev pris.

– Jeg har i de siste dagene fått oppleve hvor sterkt presset for ikke å bruke stemmen sin offentlig kan være i sensitive saker, i sensitiv kontekst. Dette endret likevel ikke vårt syn på at dette måtte vi gjøre. Jeg har respekt for at FIFA lot oss komme til orde med et kritisk innlegg. Vi har i ettertid fått tilbakemeldinger fra kollegaer fra mange andre land, også ikke-vestlige, om at det var viktig å løfte debatten på FIFA-kongressen. Nå gjelder det å skape gode allianser og dra saken videre, sier hun i pressemeldingen.

Hun sier hun vil dele prisen med kollegene i NFF. Prispengene på 100.000 kroner gir hun videre til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Personlig tale

Klaveness' tale var forankret i hennes egen personlige fotballhistorie og var sterkt verdiorientert mht. likestilling, åpenhet og trygge forhold for skeive og andre minoriteter, står det i pressemeldingen.

Samtidig kritiserte hun hvordan Qatar ble tildelt Fotball-VM i strid med idrettens egne verdier; FIFAs sene og utydelige reaksjon på Russlands krig mot Ukraina; og den internasjonale toppfotballens svake vilje til å motarbeide menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og diskriminering.

Tidligere samme uke hadde hun nektet å delta i en debatt, fordi pressen ikke fikk være til stede på arrangementet.

Powered by Labrador CMS