Ordstyrer Svein-Tore Bergestuen snakket først med Halvor Ekeland, som var en av to NRK-journalister som ble arrestert i Qatar i desember i fjor.
Qatar er vertsnasjon for årets fotball-VM, og ble tildelt mesterskapet som en følge av omfattende korrupsjon innad i det internasjonale fotballforbundet (FIFA). De aller fleste som bor i Qatar er arbeidsinnvandrere uten statsborgerskap, og flere arbeidere har dødd under bygningsarbeidet i forkant av VM.
Ekeland var tydelig på hva han mener må til for at dette skal få konsekvenser.
– Jeg tror at den største makten ligger hos de som skal sende VM, altså de som har rettighetene til mesterskapet. Hvis de droppet å sende det ville Qatar ha tapt, og fotball-VM i år ville ikke blitt noe av. Dette krever derimot at alle kringkastere samles om dette, og det tror jeg er en stor utfordring, sa han.
NRK skal selv vise mesterskapet.
– Vi skal vise kampene, men det er også viktig at vi da viser hvor dette mesterskapet spilles. Jeg håper også at flere redaksjoner kan koble seg på dette, og jeg håper at historiene rundt dette er så interessante at enda flere vil sette søkelys på hvorfor det ble sånn som det ble i Qatar, sa Ekeland.
Norges rolle
Berit Kjøll, president i det norske idrettsforbundet, var også til stede i Tønsberg. De har flere ganger blitt kritisert for å ikke ta tydelig nok standpunkt når autoritære regimer bruker idrettsarrangementer for å renvaske seg selv og måten de framstår på.
– Det er en illusjon å tro at man kan skille sport og politikk. Men jeg er stolt av at vi som idrettsnasjon har løftet disse problemene opp, fordi det er noe av det viktigste vi kan gjøre, sa Kjøll.
Lise Klaveness flammende tale foran internasjonale fotballedere denne uken ble tatt opp som et eksempel på handling. Samtidig ble det påpekt at hun gjorde dette som følge av et vedtak i fotballtinget.
– Man må vurdere tid og sted for de ulike budskapene. Dette var en vekker for hele fotballverden. Det var så etterlengtet for mange, og kom så brått på for de som mente noe annet, sa Kjøll om talen.
– Ikke gjort nok
Journalist i Aftenposten, Daniel Røed-Johansen valgte også å ta opp en hendelse i forkant av OL i Beijing i vinter.
En talsperson for mesterskapet uttalte at dersom noen av utøverne kom med ytringer som ikke var innenfor kinesisk lov, ville det bli straffet.
Johansen mente først og fremst at Den internasjonale olympiske komité (IOC) burde vært tydelige på at utøverne burde få si det de ville. Samtidig sa han at Norges idrettsforbund heller ikke hadde jobbet nok for å imøtegå disse uttalelsene.
Berit Kjøll svarte at de hadde forsøkt å gjøre noe med dette bak kulissene.
– Vi forsøkte å snakke med IOC for å få dem til å komme tydeligere på banen her, og jeg mener at de burde vært det, svarte Kjøll.
– Men da er jo nettopp det problemet. Det er ingen tydelige stemmer, sa Ekeland da.
– Jeg mener at vi på dette tidspunktet var den tydelige stemmen, sa Kjøll.