NRKs Jan Petter Saltvedt har hisset på seg den russiske skipresidenten Jelena Välbe.

Han sto bak NRK-saken som førte til russisk boikott: – Jeg angrer ikke

Russiske Jelena Välbe brukte sterke ord om Jan Petter Saltvedts kommentar. NRK-profilen står likevel støtt for det han skrev.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag ble det kjent at den russiske skipresidenten og tidligere langrennsløperen Jelena Välbe vil boikotte norske medier, grunnet en kommentarartikkel fra NRKs Jan Petter Saltvedt.

I kommentaren tar Saltvedt til orde for at de russiske utøverne aldri burde fått delta i lekene, grunnet avsløringene fra 2014 om russernes omfattende doping.

Välbe reagerte kraftig på kommentaren, og kalte den «et brudd på alt tenkelig eller utenkelig».

Saltvedt angrer likevel ikke på det han skrev.

– Nei, jeg gjør ikke det. Omstendighetene vil ha det til at det første russiske gullet kom i en øvelse der Norge hadde store forhåpninger, men om det hadde skjedd i en annen øvelse, ville jeg brukt det gullet som anledning, sier Saltvedt til Medier24.

Og fortsetter:

– Da hadde ikke Välbe hatt noe argument. Jeg mener det jeg skrev, og angrer selvsagt ikke. Dette er en total avledningsmanøver, for å ikke diskutere den ekte materien.

– De er veldig oppgitt

– Hvordan har kollegaene dine reagert på utspillene fra Välbe?

– De er veldig oppgitt over måten hun har forholdt seg til dette, men de som har dekket langrenn over noen år, er ikke overrasket, svarer Saltvedt.

Saltvedt understreker at han i sin kommentar ikke ønsket å kritisere de russiske utøverne, men snarere systemet rundt idretten, som han mener ikke har straffet dopingen hardt nok.

De russiske utøverne, fikk sågar skryt i Saltvedts kommentar.

– Å ta med seg rosen min, passer ikke inn Välbes «kanon». Dette er hennes mulighet til å markere seg, vel så mye for sine egne, sier Saltvedt.

Før han legger til:

– Nå kan hun også slippe å forholde seg til saken, som hun har gjort siden avsløringene om dopingskandalen kom, selv om hun ikke har hatt noe med det å gjøre direkte.

– Blir lett konflikter

– Hvordan synes du det så langt har vært å følge årets leker?

– Rent journalistisk, har det vært overraskende bra. Jeg fryktet at mange kom til å bruke smittevern og de mye omtalte «boblene» som unnskyldning til å ikke svare på spørsmål, men det har jeg sett lite av, svarer Saltvedt.

NRK-kommentatoren har samtidig bitt seg merke i at kulturen i den norske og den russiske sportsjournalistikken virker å være veldig forskjellig fra hverandre.

– Slik vår kommentator på stedet også har sagt, så har russerne en annen tradisjon. Der går reporterne rundt i landslagstøy. Det er kanskje et signal på hvilke journalistiske prioriteringer de gjør, sier Saltvedt.

Han mener konflikten mellom ham selv og Välbe er et eksempel på et sammenstøt mellom to kulturer.

– Vi har, heldigvis, mener jeg, en annen kultur og tradisjon enn dem. Når disse to tingene da møtes, blir det lett konflikter, sier Saltvedt.

Redaksjonssjef i NRK Sporten, Andreas Sårheim, forstår ikke Välbes reaksjon.

– Hun står fritt til å reagere som hun vil. Sett fra vår side, virker dette som en kraftig overreaksjon. Så er det selvsagt synd hvis det skal gå utover vår og andre norske mediers muligheter til å intervjue henne, sier Sårheim til Medier24.

Redaksjonssjefen tror Välbe har misforstått Saltvedts poeng.

– Det virker som om hun tolker dette som et angrep på de russiske utøverne som er i OL i dag. Det er det ikke. Det er et angrep på IOCs reaksjon på lovbruddene som har skjedd, sier han.

Powered by Labrador CMS