Per Arne Kalbakk (til venstre) - Andreas Wahl og redaktør Lasse Nederhoed tok i mot pris for Folkeopplysningen i kategorien livsstil under Gullruten 2020

NRKs etikkredaktør om Folkeopplysningen-fellelsen: – Ingen gjennomsnittlig PFU-sak

NRK tar fellelsen av Folkeopplysningen til etterretning, og mener debatten rundt programmet var et viktig mål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Saken oppdateres

NRK ble onsdag felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha brutt punktene 1.5 og 3.10 for en episode av serien Folkeopplysningen.

I programmet forsøkte NRK å manipluere et skolevalg ved Lillestrøm Videregående Skole.

Ingen gjennomsnittlig PFU-sak

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk fulgte PFU-møtet og sier at de tar fellelsen til etterretning.

– Et overveiende flertall konkluderer med at dette var brudd. Og ser også at flertallet mente at dette ikke var forsvarlig, og det må vi ta til oss.

Han påpeker også at det var et medlem av utvalget som var enig med NRKs konklusjon.

– Det ble påpekt at det ga en læring som man ellers ikke ville fått, sier han og legger til:

– Det skal også sies at dette ikke var en gjennomsnittlig PFU-sak. Den har skapt mye debatt, og det blir nok også mer nå. Sånn sett var det også et viktig mål med programmet, å skape debatt rundt valg og «fake news».

Han sier at den kontroversielle episoden både har fått kritikk og anerkjennelse, og viser til at de fikk en Emmy-nominasjon i høst.

– Men konklusjonen her ble veldig klar. Alle var inne på den samme vanskelige avveiningen. Det er ikke vanskelig å være enig i at dette var en krevende avveining, sier Kalbakk.

Stor uenighet

Debatten rundt programmet har rast helt siden det ble avslørt for elevene i 2019 at NRK i et halvt år hadde brukt falske nyheter og falske profiler for å påvirke skolevalget på Lillestrøm VGS.

Ungdomspartier som Sosialistisk Ungdom reagerte kraftig på at NRK valgte å lage programmet, og mente det var «helt på tryne» at det ble laget.

Til og med statsminister Erna Solberg uttalte seg tidlig og mente NRK ikke burde foreta seg ting som satte troverdigheten til kanalen på spill.

NRK forsvarte «Fake-news»-stuntet med at det var viktig for demokratiet og ikke var gjort for moro skyld.

Men det var også flere som var positive til programmet, og de kraftige midlene som ble brukt. Filter-redaktør Harald Klungtveit mente det var positivt at statskanalen tok opp et så fryktelig vanskelig tema.

Powered by Labrador CMS