Onsdag reagerte et nærmest samlet ungdomspartimiljø på at NRK-programmet Folkeopplysningen i lengre tid har forsøkt å påvirke skolevalget ved Lillestrøm videregående skole. Det kunne VG avsløre.
– Det er helt hårreisende og knapt til å tro. Dette er unge mennesker sitt første møte med valg i Norge og det har NRK brukt til et prosjekt som ingen har blitt spurt om de ville være med på, forteller SU-leder Andreas S. Unneland til Medier24.
Prosjektredaktør Jan Egil Ådland i NRK for «Folkeopplysningen», programmet bak stuntet, sier til Medier24 at han har forståelse for at enkelte reagerer.
– Først vil jeg si at jeg skjønner at enkelte reagerer på eksperimentet vårt. Men dette er ikke noe vi har gjort for moro skyld eller for å lage underholdning, skriver han i en melding til Medier24.
Han understreker at programmet er en del av en serie, som handler om nettopp demokrati.
– En av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. I et samfunn der informasjonsflyt og påvirkning blir stadig mer uoversiktlig, vil Folkeopplysningen gi publikum redskap til å forstå hvilke faktorer som styrer valgene våre og å manøvrere i jungelen av budskap. Vi trenger bare se til det amerikanske presidentvalget for å forstå at også valg kan påvirkes utenfra, sier han.
Elevene har fått debrif
Han understreker at alle elevene har fått en ordentlig debrif i etterkant av stuntet, for å forklare hva som egentlig har skjedd.
– Først og fremst er dette programmet et redskap for å avdekke fake news, og alle elevene ved skolen har fått en grundig debrif og forklaring både fra rektor og fra Folkeopplysningen om hva som er gjort. Jeg tror alle som hører om dette prosjektet blir enda bedre rustet til å stemme ved framtidige valg, skriver han og legger til:
– Hele den kommende sesongen av Folkeopplysningen vil handle om hvordan vi som borgere, velgere og forbrukere blir forsøkt manipulert, så det blir en spennende sesong vi publiserer i november.
Ifølge NRK selv er dette blant artiklene som har blitt spredt ved skolen:
SV vil at lærerne skal sette individuelle fraværsgrenser for elevene
MDG vil ha deodorantforbud i skolen
MDG vil innføre kvoter for bruk av internett
Frp vil ha klimaregnskap for innvandringspolitikken
Arbeiderpartiet vil bore olje i vernesonene og tømme LoVeSe for olje.
Den siste uka før skolevalget intensiverte de propagandaen og sendte blant annet ut en falsk nyhetsvideo av en ulv som skal ha drept en katt i nærområdet.
– Mulighet for re-orientering
I en tekstmelding til Medier24 opplyser Andreas Wahl selv at de har som mål med prosjektet å beskytte og styrke demokratiet.
– En av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. I et samfunn der informasjonsflyt og påvirkning blir stadig mer uoversiktlig, vil Folkeopplysningen gi publikum redskap til å forstå hvilke faktorer som styrer valgene våre og å manøvrere i jungelen av budskap. Vi trenger bare se til det amerikanske presidentvalget for å forstå at også valg kan påvirkes utenfra, skriver han til Medier24.
Han sier at de ikke ønsket å påvirke et tellende valg, og det er bakgrunnen for at de har valgt å forsøke å påvirke et skolevalg.
– Siden vi ikke ønsker å påvirke resultatet i et tellende valg, har vi tatt for oss et skolevalg. Det er opp til hver enkelt skole å avgjøre hvorvidt de vil gjennomføre skolevalg. Det blir derfor ikke laget et nasjonalt resultat og tallene brukes stort sett som bakgrunnsinformasjon. De av elevene som har stemmerett ved årets valg har mulighet til å re-orientere seg etter avsløringen av vår innblanding i skolevalget i dag, og delta i kommune- og fylkestingsvalget uten vår eventuelle påvirkning, skriver han.
– Ikke blitt lurt
Rektor ved Lillestrøm videregående skole, Øivind Sørlie, skriver i en kommentar på NRK Ytring at han ikke mener elevene har blitt lurt.
«Begrunnelsen er for mange like kjedelig som konseptet er spennende; potensialet for god læring for skolens elever, sett i lys av skolens formålsparagraf, overordnet del for opplæringen og konkrete læreplanmål i blant annet samfunnsfag.
I henhold til opplæringsloven skal opplæringen blant annet fremme demokrati, gi elevene kunnskap, dugleik og holdninger for å kunne delta i fellesskapet og lære elevene å tenke kritisk. Ett læreplanmål i samfunnsfag er å utforske og diskutere hvordan en kan være med i og påvirke det politiske systemet gjennom å bruke ulike kanaler for påvirkning», skriver han hos NRK.