Pressekorpset i Hokksund før retten ble satt i Buskerud tingrett.

Varsomhet og informasjons­behov - slik dekker mediene Kongsberg-rettssaken

– Det er viktig at mediene viser fakta og hva som faktisk skjedde, sier redaktør, som også maner mediene til varsomhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag startet rettssaken mot Espen Andersen Bråthen, som er tiltalt for å ha drept fem mennesker i Kongsberg i fjor.

Bråthen selv erkjenner straffskyld, mens hans forsvarer mener han var syk og utilregnelig. Dette har også de sakkyndige konkludert med.

Flere medier er møtt frem i Buskerud tingrett for å dekke saken. Medier24 har spurt et knippe av dem hvordan de dekker den betente saken, og hvilken linje de vil legge seg på når det gjelder gjengivelse av det som kommer frem.

Vi har stilt følgende to spørsmål:

– Hvordan dekker dere rettssaken mot Espen Andersen Bråthen?

– Hvordan vurderer dere publisering og gjengivelse av det som sagt eller lagt frem i retten?

Har rammet Kongsberg-samfunnet

TV 2 Nyheter har team både i Hokksund og Kongsberg i forbindelse med rettssaken.

– Vi har tre reportere, en rettstegner og to fotografer i Hokksund, og ett team på Kongsberg. Vi benytter oss også av Inge D. Hanssen som kommentator på TV, forteller nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, til Medier24.

Hun legger til at de har forholdsvis omfattende dekning på dag én, og nok tar det ned etter hvert.

– Det er vurdert at han ikke er strafferettslig tilregnelig. Tiltaltes tilregnelighet er av offentlig interesse i en så alvorlig sak, vi tar løpende vurderinger når det gjelder relevant informasjon fra retten.

Ansvarlig redaktør i lokalavisen Laagendalsposten, Jørn Steinmoen, forteller at de har to reportere og en fotograf til stede i retten, samt at han selv følger med på deler av rettssaken digitalt.

– At tiltalte var utilregnelig og bør dømmes til tvungen psykisk helsevern står sentralt i denne saken. Da er det etter mitt syn viktig å få frem også hans forklaring selv om den fremstår som vond og uforståelig, og opplysninger om hans helse i en så grufull kriminalsak med så mange berørte, skriver han.

– Dette er dessverre en av de verste kriminalsakene i nyere tid i Norge og det har rammet Kongsberg-samfunnet brutalt, fortsetter han.

Redaktøren forteller at avisen ønsker å være varsomme i sin dekning.

– Laagendalsposten har ikke noe ønske om å beskrive alle detaljene om de grufulle drapene og har heller ikke valgt å bruke alt bildemateriale som er frigitt til nå, skriver Steinmoen.

Avisen samarbeider også tett med Drammens Tidene med å dekke saken.

Redaktør for NRK Direkte, Espen Olsen Langfeldt, sier til Medier24 at NRK dekker saken fortløpende.

– Men vi har ikke lagt opp til dedikerte sendinger i denne saken, sier han og legger til:

– Vi har også utarbeidet og sendt ut etiske retningslinjer i forkant av rettssaken som ligger til grunn for vurderingene som blir gjort fortløpende.

Mener man må være ekstra varsomme

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, forteller de dekker saken bredt og tungt, både med tekst og video.

Den Aller-eide avisen har et større team i retten, og en egen reportasjeleder i felt.

At de sakkyndige har konkludert med at den tiltalte var utilregnelige i hendelsesøyeblikket gjør at pressen må være ekstra varsomme med det man videreformidler, forteller Hansen til Medier24.

– Det er et faktum som gir oss et ekstra varsomhetskrav i dekningen. Selv om han erkjenner straffeskyld så er det viktig å få frem de andre sporene til politiet og hans egen forklaring.

Politiet har onsdag frigitt flere bilder og videoer fra dagligvarebutikken hvor man ser den tiltalte skyte rundt seg med pil og bue.

Hansen er klar på det er dramatiske videoer som blir avspilt i retten.

– Overvåkningsbildene viser flere drapsforsøk den kvelden. Man skal selvfølgelig være varsomme med å vise dem. Samtidig skal man ikke gjennom bort det som skjedde. Videoene viser hva han gjør, som var en ekstrem hendelse i Kongsberg.

– Det er viktig at mediene viser fakta og hva som faktisk skjedde. Dette er også grunnlaget for rettsprosessen, legger Hansen til.

VG publiserer ikke videoen

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, forteller at de er tilstede med flere reportere og fotograf i retten.

– De følger rettsbehandlingen via videolink. Vi har hatt flere forhåndssaker de siste dagene, blant annet en større spesial som viser tidslinjen i saken, sier Håndlykken.

Hun forteller videre at de gjør grundige vurderinger av alt som blir sagt i retten.

– Det er selvsagt av betydning at påtalemyndigheten har varslet at de vil legge ned påstand om tvungen psykisk helsevern fordi de mener at Bråthen var psykisk syk og utilregnelig under angrepet.

– Samtidig er det viktig å få frem hovedtrekkene i hvordan tiltalte forklarer seg rundt hendelsesforløpet og hvordan han i dag ser på ugjerningene, legger hun til.

VG har valgt å ikke publisere videoen av den tiltalte som politiet valgte å frigi, men bruker det heller som stillbilde.

– Med bildet dokumenterer vi hendelsen, men vi mener videoen i dette tilfellet ikke gir noen ytterligere informasjonsverdi, også på grunn av listen vi har lagt høyt for å bringe opplysninger i en sak der tiltalte er vurdert som utilregnelig.

Opptatt av å beskrive

Konstituert nyhetsredaktør i NTB, Nina M. Eldor, peker også på at det er en alvorlig sak som kan være krevende å følge.

– I så måte er det fint å være flere som jobber sammen om å dekke dette, og opplyser at de har to reportere og to fotografer til stede i retten, samt en ekstra redaktørrigg som følger overføringen fra Oslo og gjør løpende vurderinger om hva som blir gjengitt både på nyhetsdesk og fotodesk.

Hun forteller at NTB også ønsker å være varsomme med detaljnivået og hvordan de gjengir hva som kommer fram i retten.

– I tillegg er det en rekke avveininger om hvordan vi gjengir forklaringen til en som av flere anses som utilregnelig og som ifølge de sakkyndige lider av paranoid schizofreni. Vi forsøker å beskrive hvordan han forklarer seg, samtidig som vi ikke uten videre gjengir alt direkte, sier hun og fortsetter:

– Noe gjengis heller indirekte, og vi er opptatt av å beskrive uten å fortolke. Det er en balansegang hele veien, og måler er å gi innblikk i hva som skjer i retten, og få fram de mest sentrale poengene retten må ta stilling til.

Powered by Labrador CMS