Fredag ettermiddag publiserte TV 2 navn og bilde av mannen som ble drept av politiet etter å ha gått til angrep med kniv i på Bislett i Oslo, tirsdag denne uken.
TV-kanalen er det første norske mediet som identifiserer mannen. Nyhetsredaktør Karianne Solbrække forteller at ønsket om å nyansere og fortelle mannens historie, ble avgjørende for publiseringen.
– Dette var en syk mann, selv om vi ikke vet alle omstendighetene rundt det som er skjedd, er det åpenbart at psykatri var en viktig del av bakgrunnen for det, sier Solbrække til Medier24.
– Vi har landet på å gjøre dette for å nyansere bildet av ham, ivareta ettermælet hans på best mulig måte og for å skape en mulighet for å beskrive hvem han var.
– Gir oss mulighet til å ettergå systemet
Hun understreker at TV 2 har vært i kontakt med en pårørende av den avdøde mannen og deres bistandsadvokat, som er innforstått med publiseringen.
– De sier at de er enige i at mannen identifiseres med navn og bilde hos oss, sier Solbrække.
Solbrække påpeker at det raskt etter dramaet ble publisert voldsomme videoer fra hendelsen i mange ulike medier, også i TV 2.
Gjennom identifiseringen, blir det også mulig for TV 2 å bedrive kritisk journalistikk om hvordan mannen er blitt fulgt opp av helsevesenet.
– Det gir oss mulighet til å ettergå systemet og hvordan samfunnet har ivaretatt ham. Gjennom å identifisere ham, gir vi et tydeligere bilde av hvem han var, sier Solbrække.
– Publiseringen av videoene fra hendelsen har skapt debatt. Hva tenker du om å bruke disse i fremtiden?
– Jeg mener fortsatt at videoene er relevante for oss å bruke, fordi de beskriver en alvorlig hendelse på et offentlig sted, også for å kunne si noe om hvordan politiet håndterte situasjonen, når det blir mer aktuelt å belyse.
– Spesialenheten etterforsker også dette. Jeg er trygg på at det var riktig å publisere denne videoen.
– Viktig felt å rette søkelyset mot
– Vi vet ikke om mannen selv ville likt publiseringen. Er det nødvendig å identifisere mannen, for å kunne lage kritisk journalistikk etter hendelsen?
– Det er en vurdering vi må gjøre i alle type drapssaker. Den døde vil aldri kunne uttale seg om det, og da retter vi en forespørsel til de nærmeste, i kombinasjon med vurderinger som vi selv tar, svarer Solbrække.
Hun forteller at flere ting er blitt vurdert å tale imot identifisering underveis.
– Det som taler mot identifisering og som er grunnen til at vi ikke har gjort det før nå, er fordi den døde er den eneste som ble drept, i motsetning til i Kongsberg-saken, der den siktede drepte andre mennesker.
– Vi mener uansett at drapene kan knyttes til psykiatrisk behandling i Norge, og det er et viktig felt for oss å rette søkelyset mot, og dermed er også systemkritikk en del av dette.
– Mange hadde mye fint å si om ham, men de forstår ikke hvordan han kom seg ut. Da blir han en del av en viktig diskusjon, om blant annet tvang, som igjen er tuftet på politiske beslutninger. Det mener jeg det er viktig å ha en offentlig debatt om.
NTB identifiserer ikke ennå
Nyhetsbyrået NTB har foreløpig ikke identifisert mannen.
Det har de heller ingen umiddelbare planer om det, opplyser konstituert nyhetsredaktør Nina Merete Eldor til Medier24.
– Vi har fram til nå vært tilbakeholdne og ikke brukt navn, blant annet fordi det er et tidlig stadium i saken, vi visste lite om bakgrunn og motiv, og det ble raskt snakk om psykiatri, sier hun,
Og fortsetter:
– Så er saken stadig under utvikling, og etter hvert som det blir mer oppmerksomhet og åpenhet, kan det bli naturlig å vurdere navnebruk etter hvert. Her gjør vi en løpende vurdering, understreker Eldor.
Amedia-eide Drammens Tidende identifiserte mannen like etter TV 2. De sier også at avdødes pårørende har ønsket at den dreptes identitet ble kjent.
– Det er et ønske om å få frem et bilde av et menneske, og ikke bare en gjerningsperson. At det finnes et levd liv der, og et levende menneske som noen er glad i, i en dramatisk og tragisk sak, sier ansvarlig redaktør Espen Sandli til Medier24.
Han synes det er sterkt av avdødes pårørende å ville fortelle om dette.
– Menneskers liv er verken svarte eller hvite. De vil være begge deler. Her er det et menneske som har levd med problemer, men som også har hatt andre sider, og vært et menneske som noen er glad i, sier Sandli.
Fredag ettermiddag identifiserte også Dagbladet mannen. Nyhetsredaktør Frode Hansen opplyser at avgjørelsen er tatt i samråd med den avdødes familie, og at de etiske vurderingene i saken har vært utfordrende.
– Vår mening er at vi gjennom å gi et mer fullstendig bilde av hvem han var, også tar vare på ettermælet hans. At han ikke for ettertiden skal forbli «knivmannen på Bislett», sier Hansen.
Og fortsetter:
– I vurderingen av identifisering er det også punkter som taler mot. Det er tungveiende at han tidligere er dømt til tvungent psykisk helsevern. Når vi nå lander på identifisering kreves det også mer aktsomhet i journalistikken vår fremover. Vi skal f.eks være mer aktsomme når vi bruker bilder eller videoer fra hendelsen knyttet opp mot personhistorier.