Sebastian Holsen er kritisk til hvordan norsk presse gjengir utenlandske saker

MENINGER:

Hvorfor legges VVP til side når nyheten kopieres fra utlandet?

«Jeg forstår ikke hva nordmenn kan få ut av å vite navn og bilde på siktede personer i utlandet. Nyhetspoenget forsvinner ikke om norsk presse omtaler sakene på samme måte som om det var en norsk sak.», skriver Sebastian Holsen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Når jeg ser nyhetsoppslag der gjerningspersoner blir identifisert med navn og bilde vet jeg automatisk at nyheten ikke er fra Norge, for da hadde pressen fulgt Vær varsom-plakaten. Plakatens punkt 4.7 sier klart at pressen skal være varsomme med å identifisere folk i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold, spesielt tidlig i etterforskningen.

Og jeg har ofte lurt på hvorfor pressen legger plakaten til side når nyheten kopieres fra en utenlandsk kilde.

De fleste journalister ønsker å være først med nyhetene og det er tilfredsstillende å være den som avdekker nye detaljer i en sak. Spesielt på digitale flater er det lett å bli løs i avtrekkeren. At norsk presse har et felles fundament som oppfordrer til forsiktighet gjør oss disiplinerte. Det fører til at befolkningen ikke får et inntrykk av at medienes mål er å smøre drit ut over alt og gjør at mange nordmenn støtter oppunder pressen.

Derfor overrasker det meg at pressen tar så lett på det når nyhetene kommer fra utlandet. Det ferskeste eksempelet er skoleskytingen i Michigan der en 15 år gammel gutt og foreldrene hans er siktet etter at fire elever ved en skole ble drept i slutten av november.

Noen amerikanske medier offentliggjorde navn og bilde på skoleskyteren samme dag som den forferdelige hendelsen fant sted, mens nyhetskanaler som CNN og Fox News ventet til dagen etter da myndighetene offentliggjorde navnet. Dagen etter at 15-åringens identitet ble offentliggjort ble også foreldrenes navn og bilder offentliggjort i forbindelse med en etterlysning.

Flere norske medier identifiserte 15-åringen og foreldrene samme uke som hendelsen skjedde. Bilde av foreldrene ble publisert, men bilde av 15-åringen er etter det jeg kjenner til ikke gjengitt i norske medier.

Jeg forstår ikke hva nordmenn kan få ut av å vite navn og bilde på siktede personer i utlandet. Det er ikke noen de kjenner eller vet om. Nyhetspoenget forsvinner ikke om norsk presse omtaler sakene på samme måte som om det var en norsk sak. Klart de som ønsker det kan gå til utenlandske medier og få vite mer hvis de vil det. Men det er også tilfelle om deler av norsk presse begynner å bryte Vær varsom-plakaten. Er tankegangen da at hvis noen bryter plakaten, så er det fritt fram for alle å følge på?

Er moderne amerikanske medier et eksempel til etterlevelse for norsk presse? Er ikke måten pressen opptrer på i USA en av faktorene til splittelsen i det amerikanske samfunnet og innbyggernes mistro til mediene?

Det er merkelig at norske medier legger Vær varsom-plakaten til side med en gang nyhetene kommer fra utlandet. Jeg tror vi har alt å tjene på å tenke gjennom hva som er god presseskikk selv om ingen personer i Norge blir direkte rammet hvis norske medier ikke følger Vær varsom-plakaten i utenlandske saker.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS