Erik Waatland lurer på når sheriffen i DN skal begynne å jobbe?
Erik Waatland lurer på når sheriffen i DN skal begynne å jobbe?

KOMMENTAR:

Er DN i ferd med å bli lillebroren i norsk næringslivs­journalistikk?

«Da Janne Johannessen tok over som sjefredaktør i Dagens Næringsliv, lovet hun at leserne skulle merke at det var en ny sheriff i byen. To år senere er det E24 som stjeler showet», skriver Erik Waatland.

Publisert

Næringslivsavisa avslører statsråder i sak etter sak, fillerister politikernes aksjekjøp, avdekker milliardsnusk i utlandet og inviteres inn i internasjonale gravenettverk for journalister. De vinner SKUP-diplom og de tar plass i samfunnsdebatten.

Nei, jeg snakker ikke om Dagens Næringsliv, som omtaler seg selv som «Norges fremste næringslivsavis». Jeg snakker om E24.

Medietall over daglig dekning E24 vs DN.
Medietall over daglig dekning E24 vs DN.

Hva skjedde?

– Mitt store prosjekt er å øke den dagsordensettende kraften i DN. Det skal smelle, sa sjefredaktør Janne Johannessen til Medier24 tilbake i mai 2022.

Siden første kvartal 2022 har DN mistet over 20 prosent i daglig dekning, ifølge Medietall.no. Samtidig har konkurrenten E24 økt med skarpe tre prosent, men er i en stigende trend - opp mot DN som faller.

Ja, DN tok også SKUP-diplom for «Laksegriseriet», men det er forventet at avisa, som omsetter for over 550 millioner kroner i året, skal dominere på ny journalistisk metode og avsløringer. Hver gang. Gjør de det?

Jeg leser både DN og E24 hver dag. Før leste jeg nesten bare DN. Min personlige mening er at DN har mistet noe av sin skarphet når det kommer til både dagsorden og avsløringer, men også på kjernen som er daglig nyheter om næringslivet. Stadig oftere tar jeg meg i å gå til E24 først. Det sier jeg ikke for å underkjenne DNs historiske posisjon, men dominansen er definitivt borte. Det er tydelig for meg at det har blitt et skifte i dynamikken - der DN før var den ubestridte kilden til økonominyheter, men der E24 stadig oftere setter dagsorden. 

Evner de ikke å møte konkurransen fra en stadig tøffere finanspresse?

Det må jo ha vært flaut for DN at noen sommervikarer i E24 satte dagsorden så til de grader i fjor. Og at de samtidig sanket Den store journalistprisen for nettopp aksjehandlene i norsk politikk.

Litt bekymret

Eller for å karakterisere det som en redaksjonell kilde i DN sa til meg før jeg skrev denne kommentaren: «De vaska gølvet med oss».

Dagens Næringsliv har en posisjon i norsk presse som er helt unik. De har løftet næringslivsjournalistikken til et skyhøyt nivå de siste tiårene. Men har det stoppet litt opp? Jeg kjenner flere i mediehuset som er litt bekymret for både retningen, konkurransen og kraften i journalistikken.

Jeg savner rett og slett en tydelig sjefredaktør som ikke bare bruker store ord i metapressen, men som faktisk viser det i hverdagen.

Johannessen sa til Medier24 tilbake i 2022 at de merket at konkurrentene E24 og Finansavisen var på, men de skulle på ingen måte få spise seg inn i markedsandelen deres. Det er nå et faktum: Det har de gjort.

Hvor blir det av sheriffen, Janne? Hvor er smellet?

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS