Fra venstre: Ansvarlig redaktør i VG Gard Steiro, nyhetsredaktør i Dagbladet Frode Hansen, fagredaktør i NRK Marius Tetlie og nyhets- og aktualitetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække.

Slik påvirker Oslo-skytingen redaksjonenes dekning av Pride: – Det er lov å vise sympati

Redaktørene har en litt ulik tilnærming til temaet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Natt til lørdag 25. juni gikk en 42 år gammel mann til angrep på uskyldige mennesker i Oslo med skytevåpen. To personer ble drept og flere ble skadet. Angrepet skjedde utenfor utestedene Per på hjørnet og London pub. Sistnevnte er et samlingspunkt for homofile.

Politiet har enda ikke konkludert med hva som var motivet for angrepet, men én av teoriene de jobber ut fra omhandler hatkriminalitet. Samme helgen skulle en stor Pride-parade arrangeres i Oslo, men hele markeringen ble avlyst som følge av skyteepisoden.

Årets Pride-markering har vært gjenstand for flere diskusjoner, blant annet om journalisters rolle som uavhengige. Reidun Kjelling Nybø og Arne Jensen i Norsk Redaktørforening stilte spørsmål om journalister kan delta i Pride og samtidig jobbe med temaet.

Medier24 har intervjuet flere redaktører om hvordan helgens episode påvirker deres dekning.

Måtte endre dekningen

Marius Tetlie er fagredaktør i NRK, som hadde lagt flere planer i forkant av Pride. Angrepet i Oslo fikk store følger for dette.

– Vi hadde ambisiøse planer, både på nyhetsplass og andre flater. Dette ble helt endret som følge av avlysningen. Hvordan vi gjør det til neste år er for tidlig å si, men vi ser jo at unge mennesker er spesielt opptatt av Pride, sier Tetlie til Medier24.

Han understreker at NRK-journalister som er engasjert i saken, ikke bør dekke det i jobben sin.

– Pride handler om mangfold og muligheten til å leve som en er. Det stiller vi oss bak. Men vi har klare retningslinjer som sier at folk som jobber med Pride, ikke kan delta i arrangementene samtidig.

Skal beholde objektiviteten

Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, sier at angrepet natt til lørdag ikke endrer på objektivitetsgrunnlaget for VGs journalistikk, og at journalister og redaksjoner skal verne om egen integritet og uavhengighet.

– Det er avgjørende for mediene at publikum har tillit til at vi behandler alle felt og saker objektivt. Derfor bør journalister og redaktører være varsomme med å delta i støtteaksjoner og markeringer. Det gjelder også Pride. Selv om det ikke nødvendigvis er diskvalifiserende for en journalist å gå i paraden og støtte opp om grunnleggende menneskerettigheter, skal vi som utgangspunkt vise tilbakeholdenhet, sier Steiro.

Han legger til at VGs oppgave er å observere og rapportere, og at dette ikke kan kombineres med å delta i arrangementer.

– Om en journalist er svært engasjert i en sak, er det naturlig at vedkommende overlater til sine kolleger å dekke denne. Det diskuterer vi sak for sak og tema for tema.

På spørsmål om hvordan angrepet endrer deres dekning av Pride, vil ikke Steiro trekke noen forhastede konklusjoner. Han understreker at det viktigste er å få fakta på bordet.

Mandag denne uken skulle flere mennesker samles på Rådhusplassen i Oslo for å vise støtte til ofrene. Men også dette arrangementet ble avlyst.

– Foreløpig er vår viktigste oppgave å få klarhet i hva som var motivet for masseskytingen. Uansett er utvilsomt det skeive miljøet offer for angrepet. Et av deres stamsteder ble rammet. Deres trygghet ble truet. Og en historisk markering ble avlyst. Det vil prege vår dekning, sier Steiro.

– Når det gjelder mandagens arrangement, hadde vi verken oppfordret folk om å stille eller frarådet dem å gjøre det. Jeg oppfatter dette som en markering på linje med rosetoget etter terroren i 2011. Det er lov å vise sympati med dem som er rammet av tragedien. Det gjør deg ikke inhabil, sier han.

Fortsatt fokus på integritet

Nyhets- og aktualitetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, mener den som velger å være journalist også har valgt å vise nøytralitet.

– Overordnet mener jeg at journalister skal være bevisst rollen sin. Men det er ikke nødvendigvis alltid en fasit, og det finnes gråsoner. TV 2 har en liberaldemokratisk tradisjon hvor verdier som frihet og ytringsfrihet er noe vi står for. Også går det et skille mellom enkeltsaker som ikke har med regnbueflagg eller overordnede verdier å gjøre, og saker om Pride og Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold). Paraden som skulle gått handler også om politikk, og det må journalister vite, sier hun.

TV 2-journalister får lov til å vise støtte til de rammede etter skytingen. Men de har hatt en intern prat om hvordan de bør opptre i sin rolle.

– Vi la ikke ned noe forbud mot å vise støtte til ofrene på mandag. Men det som skjedde i helga endrer ikke på premisset om at vi skal være nøytrale framover. Akkurat denne saken er det naturlig for oss å dekke bredt. Politiet har jo ikke konstatert hva som var motivet enda, men hendelsen er alvorlig og vil få konsekvenser som vi må følge med på.

– Må kunne være aktive i samfunnsdebatten

Dagbladets nyhetsredaktør, Frode Hansen, sier at diskusjoner rundt Pride og objektivitet er nyttige.

– Redaksjonelle medarbeidere må kunne være aktiv i samfunnsdebatten, og også medlem av organisasjoner. Men på den andre siden må de være bevisst på hva det betyr for journalistrollen. Det er ikke helt uproblematisk at en er engasjert i Pride og samtidig dekker det. Denne hendelsen gjør ikke dette mindre aktuelt.

Hansen fremhever også at saken har flere fasetter.

– Skytingen i Oslo sentrum er både en krimsak og en politisk sak. Derfor dekker Dagbladet den bredt.

Powered by Labrador CMS