Erling Borgen er dokumentarist, professor og tidligere NRK-korrespondent. Han mener journalistikken var bedre før.
Erling Borgen er dokumentarist, professor og tidligere NRK-korrespondent. Han mener journalistikken var bedre før.

MENINGER:

Ikke tråkk på unge kolleger som jobber ræva av seg for samfunnsoppdraget

«Alt var ikke bedre før», skriver Siri Gedde-Dahl om Borgens tekst om utviklingen av journalistikken.

Publisert

Det Erling Borgen skriver, er i noen grad gammelmannsprat og tåpelig nostalgi.

Ja, det er mye mer underholdningsjournalistikk i dag – det er mye mer av alt mulig – men den gravende journalistikken er også på et høyt nivå – mye høyere enn før.

Derfor reagerer jeg på at «alt var mye bedre før», da det var mindre teknologi tilgjengelig og Erling Borgen var på høyden. For noen tiår siden var det jevnt over mye mer sedat og lite maktkritisk journalistikk. Tidene har forandret seg, også til det bedre. Og avpolitiseringen av mediene har vært et gode.

Følg med på Skup-rapportene, så ser man, blant annet hvordan journalister har tatt i bruk nettopp avansert, ny teknologi for å drive maktkritisk journalistikk.

Det siste året har man fått avsatt en PST-sjef (VG), avdekket ukultur i Forsvaret (NRK), avdekket triksing med våpensalg (Dagbladet), avslørt pendlerboligjuks (Aftenposten) og laget en sterk og viktig serie om moderne løsarbeidere (Klassekampen). Er ikke dette kvalitetstegn?

Det finnes journalister over hele verden – også i Norge – som er levende opptatt av samfunnsoppdraget. Og det finnes – sterkere enn før – innimellom hele flommen av informasjon som strømmer mot oss, en bevissthet om samfunnsoppdraget.

Derfor er mitt budskap – ikke tråkk på unge kolleger som jobber ræva av seg for samfunnsoppdraget, ved å fortelle dem at «alt var mye bedre før». Det er ikke sant.

Hjelp dem heller med å jobbe fram viktige saker og slå seg gjennom et støyende mediebilde med vesentlig journalistikk.

Powered by Labrador CMS