Dag Idar Tryggestad er ny leder av Norsk Journalistlag.

Skal feire med en kebab på hotellrommet

Dag Idar Tryggestad er nå offisielt ny leder av Norsk Journalistlag. Han ser frem til to år med strid rundt navn og høyere bevissthet rundt mangfold. – Vi går inn i en historisk periode.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag ble det klart at Dag Idar Tryggestad er ny leder for Norsk Journalistlag. Han var på forhånd innstillt av landsstyret og ble enstemmig valgt.

Tryggestad tar over etter Hege Iren Frantzen, og han kommer fra posisjonen som nestleder i NJ.

Hovedpersonen selv er veldig glad for at han nå er leder for NJ.

– Det er en stor dag. NJ og tillitsvalgtarbeid har preget livet mitt. Det å bli valgt til leder er en stor tillitserklæring som jeg er veldig takknemlig for, sier Tryggestad til Medier24.

Vestlendingen berømmer samtidig engasjementet fra delegatene på det som er NJs første digitale landsmøte.

– Jeg tror det var flere som tok ordet denne gangen enn det var på det forrige fysiske landsmøte. Vi har hatt gode debatter og innspill, og har nå samlet oss rundt en offensiv tiltaksplan for den neste toårs-perioden.

Tidenes mest ambisiøse tiltaksplan

Leder for kontrollkomitéen og tidligere landsstyremedlem, Lars Løkkebø, kalte den nye tiltaksplanen for den mest ambisiøse planen han har sett i sine tid i NJ.

Tryggestad er klar på at det legger et press på de som er valgt til å jobbe med planen når en med lang erfaring beskriver det på den måten.

Samtidig har han ikke noe imot det ekstra presset.

– Jeg trives godt med å ha presset på meg, sier han.

Gjennom tiltaksplanen skal NJ jobbe med strategi og revisjon rundt fagforeningens politiske program.

NJ vil også jobbe med å øke kompetansen til de mange og nye tillitsvalgte, samt jobbe for tariff og et bedre arbeidsliv for medlemmene sine.

– Hva blir det viktigste for NJ de neste to årene?

– Hvis jeg må trekke ut en ting, så er strategiarbeidet vi skal sette i gang med svært viktig. Det leder videre til de andre oppgavene som følger i tiltaksplanen, svarer Tryggestad og fortsetter:

– De valgene vi gjør i strategiarbeidet vil peke retning for fremtiden til NJ. Nå er det viktig at vi har med organisasjonen til å delta i de diskusjonene.

En av diskusjonene er striden rundt navnespørsmålet og medlemsgrunnlaget.

NJs nye leder er klar på at det vil bli utfordrende, men ser på det er spennende å få være en sentral skikkelse i fagforeningen rundt en så viktig avgjørelse.

– Vi går inn i en historisk periode. Det å være med i debattene og til sist være med på å legge frem hva vi eventuelt skal gjøre - eller ikke gjøre - ser jeg frem til.

Mangfold

Selv om pandemien fører til digitale møter og hjemmekontor, er Tryggestad klar i sin tale om at han vil jobbe for et samlet NJ.

– Det god vi kan ta med oss fra pandemien er at det er fort gjort å hive seg rundt. Nå kan vi kalle inn til et møte for å diskutere en konkret problemstilling. Det har vi gjort mye det siste året, og det har vært en suksess, sier han og peker på at mange tillitsvalgte har en travel hverdag.

Samtidig påpeker han at man bygger en organisasjon i møte med folk.

– Når det åpnes igjen er det lagt planer for en rekke journalistfaglige konferanser. Vi har også jubileumsår og ønsker å markere det på flere måter til høsten, både faglig og fest.

Både før og under landsmøtet ble det påpekt at NJ har hatt nok bevissthet rundt mangfold i bransjen.

Etter et forslag fra Bergen Journalistlag vedtok NJ at de skal jobbe for mer mangfold, og mer kunnskap om mangfold i bransjen.

Tryggestad er klar på det alltid er viktig med debatt rundt mangfold, og viser til at NJ i samarbeid med Norsk Redaktørforening skal jobbe for mer mangfold i et nytt prosjekt.

Samtidig påpeker han at NJ også er avhengig av rekrutteringen i bransjen.

– Hvis mediehusene rekrutterer bredere, så vil det speile seg i NJ sine organ. Vi rekrutterer tillitsvalgte fra de som jobber i mediehusene. Jeg mener vi er opptatt av bred spredning når vi rekrutterer inn nye folk, men ofte blir bransjetilhørighet og geografi det førende.

– Skeie ut med en kebab

Tryggestad viser til seg som et eksempel for mangfold i NJ.

– Jeg har et handicap, og det har aldri blitt brukt mot meg. Organisasjonen har vært åpen og lagt til rette for at jeg skal kunne utføre vervet mitt ut ifra mine forutsetninger, sier Tryggestad.

Den store feiringen av ledervervet blir som alt annet dempet grunnet pandemien. Han tenker likevel å unne seg en liten pustepause mellom slagene i kveld.

– Det blir ganske avgrenset feiring på et hotellrom i Oslo i kveld. Jeg kan skeie ut med en kebab i kveld.

Powered by Labrador CMS