På tirsdag starter det digitale landsmøtet til Norsk Journalistlag (NJ). Ordinært landsmøte holdes hver andre år, og er NJs øverst besluttende myndighet.
Her vil tiltaksplanen for de neste to årene bli lagt frem. Samtidig vil det bli foreslått ulike tilleggsforslag til tiltaksplanen.
Ett av tilleggsforslagene er at «NJ skal i perioden jobbe for mer mangfoldige arbeidsplasser i mediebransjen, og mer kunnskap om mangfoldsarbeid i mediebedriftene og internt i NJ».
Avsenderen er Bergen Journalistlag, med leder Jens Kihl (Bergens Tidende) og nestleder Fayroz Chamdid (TV 2) i spissen.
De mener NJ har for lite kunnskap om mangfold og hverdagen til ulike journalister.
– Vi er medlem av en for ensrettet fagforening. Jeg tror det er flere som opplever å være den ene skeive, den med nedsatt funksjonsnedsettelse eller er den eneste kristne eller muslimske på arbeidsplassen, sier Kihl til Medier24 og fortsetter:
– Hver og en av dem er et lite mindretall. Men i sum så er det en stor del av medlemsmassen som jeg tenker NJ ikke gjør nok for å følge opp.
Etterlyser tiltaksplan
Chamdid og Kihl viser til at flere av mediebedriftene i landet har strategier rundt mangfoldsarbeid, men peker på at det å fylle kvoter ikke nødvendigvis i seg selv tjener formålet for en mer mangfoldig presse.
De mener NJ som fagforening har et ansvar for å følge opp hvordan det går med strategiene og menneskene som blir rekruttert inn.
– Det har ikke blitt gjort store undersøkelser for å høre hvordan det står til. Jeg mener det også er viktig å følge opp hvordan det går med den mangfoldstrategien. Jeg tror fokuset har vært litt feil, sier Chamdid.
Hun var selv en del av NRK FleRe-programmet, som er en rekruttering av flerkulturelle journalister.
–Man kan fort bli stemplet som den flerkulturelle journalisten i en bedrift. Selv vil jeg presentere meg selv som Fayroz fra Bergen, så kan språk og kunnskap om en kultur, som også finnes i det norske samfunnet, være en del av min kompetanse. Ikke det eneste som definerer meg, sier hun.
Chamdid etterlyser en tiltaksplan hos NJ.
– TV 2, VG og NRK har hatt en mangfoldsstrategi lenge. Men hvor er vi i NJ? Det holder ikke at mediebedriftene har det om ikke NJ er på ballen, og følger opp at mediebedriftene følger de målene som de har.
Kihl viser til at manglende oppfølging fører til at man vet mindre om hvor mangfoldig bransjen er, og hvilke behov som trengs.
– En fagforening må åpenbart ha kunnskaper om det er spesielle utfordringer som man møter som journalist med flerkulturell bakgrunn. Det vet vi for lite om. Det er ikke bare arbeidsgivers ansvar. Arbeidstakersiden må kanskje være enda bedre på det, sier han.
– Har sviktet
De mener begge mener NJ svikter mangfoldet i bransjen når man ikke har hevet bevisstheten rundt det.
– Jeg tenker når mediebedriftene klarer å lage en mangfoldsplan, men vi i NJ ikke klarer det, så mener jeg vi har sviktet, sier Chamdid.
Kihl viser til at pressen selv gjør kritisk journalistikk på partier og bedrifter som ikke klarer å legge til rette for et mangfold i deres organisasjoner.
– Da møter de kritikk fra pressen for å ikke ta det på alvor. Men i vår egen fagforening, så har vi knapt nok bevissthet om det.
– Hvorfor kommer forslaget først nå?
– For min del har Black Lifes Matter-debatten vært lærerik for meg som helhvit nordmann. Det er mange som kan bruke slike debatter for å lytte og lære, og dermed gjøre endringer rundt oss som vi forstår er nødvendige, svarer Kihl.
Chamdid er ny i NJ-styret og ønsker å kunne drive fagforeningen fremover.
– Jeg kommer nå inn og har lyst å gjøre en forandring. Jeg kjenner flere som har jobbet med NRK FleRe og har sett viktigheten av mangfold generelt i en bedrift. Man når ut til folk på en helt annen måte.
– Ligger alt ansvaret hos NJ?
– Ansvaret ligger hos medlemmene til NJ. NJ tar på seg å være fagforeningen til alle i mediebransjen. Da må man ta konsekvensene av det og erkjenne at det er noen områder man ikke kan nok om. Nå utfordrer vi landsmøtet til å ta det ansvaret, sier Chamdid.
– Glad for initativet
Medier24 har forelagt kritikken til Norsk Journalistlags ledelse.
Nestleder og innstilt ny leder for NJ, Dag Idar Tryggestad, sier til Medier24 at det er ikke slik at NJ og de tillitsvalgte ikke har jobbet med disse problemstillingene.
– Jeg har selv vært opptatt av mangfold som klubbleder og i ansettelsesprosesser vi har deltatt i. Men når vi ser hvordan de fleste norske redaksjoner er satt sammen, er det ikke vanskelig å være enig i at det på ingen måte er gjort nok, sier Tryggestad til Medier24.
- Derfor er jeg glad for initiativet som kommer fra NJ Bergen og håper det blir debatt rundt dette på landsmøtet. Som Jens og Fayroz påpeker må vi jobbe sammen – hele NJ- om vi skal få til endring, legger han til.
Tryggestad forteller at NJ er i startfasen av et mangfoldsprosjekt sammen med Norsk Redaktørforening.
- Vi har hatt flere samtaler og ett første møte hvor også flere eksterne har deltatt. Et lovende prosjekt og et samarbeid jeg har store forventninger til, sier han.